Gyurkity Péter

A mobil alkalmazások évei jönnek

Egy friss felmérés arra világít rá, hogy az elkövetkező két évben hatalmas növekedésnek leszünk szemtanúi a mobil alkalmazások terén, amely akár még a hagyományos asztali szoftvereket is háttérbe szoríthatja.

A napokban közzétett anyag nem kis optimizmussal (ám kétségtelenül nem is teljesen megalapozatlanul) azt jósolja, hogy a mobil alkalmazásokból származó bevétel röpke két év alatt a tavaly elért nagyjából 4 milliárd dolláros szintről egészen 18 milliárd dollárra ugorhat, ami mindenképpen hatalmas előrelépésként lesz majd értékelhető. A letöltések száma ugyanezen idő alatt 7 milliárdról egészen 50 milliárdra kúszhat fel, ami jól mutatja az okostelefonok (és általában véve a hordozható eszközök) körül egyre inkább kialakuló hisztériát.

Ami a piaci erőviszonyokat illeti, a tavalyi év során a fent ismertetett adatból több mint 50 százalékos részesedéssel vette ki részét Észak-Amerika, amely jelzi számunkra, hogy az Egyesült Államok igencsak előrébb jár az okostelefonok alkalmazása és elterjedtsége terén. A régión belül és globális szinten egyaránt az Apple jár elől, amely immár több mint 3 milliárd letöltéssel büszkélkedhet, mára pedig elmondhatjuk, hogy az iPhone tulajdonosok több időt és pénzt fordítanak a mobil alkalmazások letöltésére és használatára, mint a zeneszámok beszerzésére az iTunes rendszerén keresztül. A Google Android platformon keresztül immár több mint 30 ezer fejlesztést tölthetünk le, amihez a Motorola Droid nagyszerű fogadtatása párosul (itt a Nexus One, vagyis a Google saját telefonja nem igazán követi a trendet, mint ahogy arról mi is beszámoltunk).

A fenti optimizmusra még rátesz egy lapáttal a felmérést pénzelő GetJar portál tulajdonosa, aki egészen odáig merészkedett az általa adott interjúban, hogy kijelentette: a mobil alkalmazások az elkövetkező évek hatalmas növekedése révén még a hagyományos asztali szoftvereket is a háttérbe fogják szorítani, ami nyilván jókora meglepetés lenne, még az ágazatot napi szinten figyelemmel követő szakértők számára is. Nem véletlen, hogy ő így gondolja, hiszen ellenkező esetben nem vágtak volna bele egy mobil alkalmazások forgalmazására épülő portál üzemeltetésébe.

Nyilván ezt a trendet kívánják meglovagolni a gombamód szaporodó "app store"-ok, amelyek száma a tavalyi év elejéhez képest 8-ról 38-ra ugrott - és ki tudja, mennyi új jövevény van még készülőben, hogy beszálljon az igazából csak most kibontakozó versenybe.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • narumon #6
    Nyáron jön az új iphone, majd az tolja lejeb az árakat egy kicsit szerintem.
  • narumon #5
    Nem tudok statisztikákat, csak annyit, hogy amikor én vettem a sima iphone-omat akkor félre kellett tetetnem, hogy maradjon. Most nemrég vette haver a 3GS-t, 2 hetet kellett rá várnia, és az ottani eladó is azt mondta, hogy ez teljesen szokványos, sosincs belőle elég. Én múlt héten vettem 3GS-t szintén úgy, hogy haver tette félre az utolsót (vagy várhattam volna én is rá 1 v 2 hetet). Mindezt Magyarország egyik legnagyobb városában, hivatalos központi tmobile-nál, tehát nem faluhelyen. Ebből gondolom, hogy nem érdekük árat csökkenteni, mivel nem áll nekik raktáron, hanem fordítva, sosincs elég.
  • Rexhawk #4
    milyen hihetetlen számokat produkálnak magyarországon?mutatnál erről statisztikákat? vagy csak megint vérfanboyt játszod?
  • narumon #3
    Hát pedig ha csak az iphonet vesszük alapul még akkor is hihetetlen számokat produkálnak eladásban (igen itthon is). Szóval nem hiszem, hogy lejeb vinnék az árát amikor így is hiánycikk....
  • zola2000 #2
    Nem, a wii eddig is drágább volt mit a box arcade, csak annyi van hogy teljesitményen kivül a wii legjobb.
  • roliika #1
    Igen. Minden évben erről van szó, csak, hogy tényleg vegyék is ezeket a telókat, az kell, hogy olcsók legyenek. Ennyi csak a trükk, mert hiába 120 a HTC és igen erős teló...baszott drága, túlsok nem is fogy...az Iphone-nak is csak annyi a mákja, hogy USA-ban nem túl drága, 60 körül hozzá lehet jutni, vagy előfizuval fillérekért, itthon lehúzás van keményen de az más tészta.
    Aztán itt a wii..ugye milyen kis béna gép, mégis lenyomta a ps3-at eladásokban.
    Most a MS erre rájött, és az Xbox 360 ból csinál egy slimet, ami 200 dollár alatt is lesz..olyan 25-30 000 körül...teló ügyben is amíg nem fog ez a változás megtörténni, és nem fognak rádöbbenni, hogy a pórnépnek még külföldön sincs kolbászból a kerítés, addig nem fognak megnőni az eladások...ez van.