Berta Sándor

Szoftver a lopott telefonok felkutatására

A CeBIT-en mutatta be ellopott mobil készülékek megkeresésére kifejlesztett programját az Absolute Software kanadai cég.

A Computrace Mobile az ellopott Windows Mobile operációs rendszert használó mobiltelefonok és Blackberryk, illetve más mobil eszközök tulajdonosainak jelent nagy segítséget. A szoftver elsősorban azoknak az üzletembereknek lehet hasznos, akik szeretnének folyamatosan tájékozódni készülékeik pillanatnyi állapotáról. Az eltűnések és ellopások esetén igénybe vehető plusz funkció csak hab a tortán. Ráadásul a felhasználóknak a távolból lehetőségük nyílik a bizalmas, fontos vagy személyes adataik, fájljaik automatikus eltávolítására is. "Ezáltal megakadályozható, hogy például üzleti titkok vagy más bizalmas információk illetéktelenek kezeibe kerüljenek" - jelentette ki Stephen Midgley, az Absolute Software globális marketingigazgatója.

A kanadai szoftverfejlesztők emellett gondoltak a laptopok tulajdonosaira is. Nekik lehet hasznos a LoJack nevű megoldás. "A magánfelhasználók számítógépein szintén lehetnek olyan adatok, amelyekről nem akarnak lemondani. Ezek lehetnek tanulmányokkal kapcsolatos vagy éppen online banki fájlok, esetleg az MP3-as zenegyűjteményük. Egy lopás esetén ezek az információk gyakorlatilag örökre elvesznek" - tette hozzá Midgley.

A LoJack egy átfogó szolgáltatás, amely egyaránt tartalmazza a nonstop szervizt és az eltűnt vagy ellopott készülék felkutatását. "A magánfelhasználóknak szánt és az üzleti változat gyakorlatilag ugyanazokat a funkciókat kínálja. A szolgáltatások kiterjednek az adatok kezelésére, az eszköz helyzetének meghatározására és a megtalálására. Mindkét program alapja egy a BIOS-ba vagy a firmwarebe beépíthető alkalmazás, amely lehetetlenné teszi nem csak a módosítási kísérleteket, még akkor is, ha például a merevlemezt leformázták, újra cserélték vagy újratelepítették az operációs rendszert. Amint a számítógép vagy a mobil készülék csatlakozik a világhálóhoz, az alkalmazás létrehozza a kapcsolatot a szerverrel és automatikusan bejelentkezik. A felhasználók maguk határozhatják meg e jelentkezési időintervallumot" - közölte Gernot Hacker, az Absolute Software munkatársa.

Amint a rendszer észleli a jelzést, azonnal el kezdi keresni az ellopott notebookot vagy telefont. A megtaláláshoz egyaránt felhasználják az IP-, WLAN-, GSM- és a GPS-adatokat. A cég munkatársai minden esetben együttműködnek a helyi rendőrséggel. Amennyiben az eszközön fontos vagy bizalmas adatok is voltak, úgy azt a vállalat szakemberei is képesek törölni a távolból, ezáltal megakadályozható az információkkal való visszaélés, például azok eladása. Az Absolute Software-nek már van kirendeltsége Nagy-Britanniában és Hollandiában, a cég a jövőben kiemelt figyelmet akar fordítani az európai piacra.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Narxis #7
    fejezzed be
  • polarka #6
    A mobilunk megtalálására eddig is volt lehetőség. Az adatok letöltése távolról viszont jó cucc és biztos van, akinek ez megéri. Persze a sikerhez min. az aksi benn kell legyen a készülékben.
  • ocsieu #5
    Na, itthon épp az egyik legfontosabb eleme buktatná meg a megoldás használhatóságát, ez pedig a sajnos!!! a rendőrség, bíróság...
  • willcox #4
    Ezt is csak a lámák fogják használni, és fizetnek majd érte, mint a katonatiszt.
    Mobilnál simán le lehet cserélni a firmware-t, és volt-nincs védelem, PC-nél és laptopnál meg BIOS-t kell cserélni és jó napot. Nevetséges.
  • eto demerzel #3
    valam i hasonlo szolgatas van az apple gepekre is. azzal a kumobseggel hogy ott eloszor feltesznek egy progit ami megakadaljoza hogy hdd-n kivul mashonnan bootoljon az ember. persze jelszoval fel lehet oldani. vagy a hdd kicserelesevel.
  • B0nFire #2
    Ha nem okostelefonról van szó, hanem egy egyszerű modellről, akkor érdemesebb egy újat venni, mert szerintem ez a progi sokkal többe fáj, mit egy szimpla mobil.

    Esetleg laptopok esetén vehetjük hasznát, hiszen az már mégsem 2 forint, "deviszont" a megtalált laptopot is kenheti a hajára a gazdija, ha a tolvaj első dolga az volt, hogy csupaszra borotválta a vinyót, hogy el tudja passzolni, és ne maradjanak utána árulkodó nyomok. Lopott kocsinál is értékesítés előtt az az első, hogy átfestik, meg átütik a motor- és alvázszámot, csak utána bocsájtják áruba. Gondolom egy laptopot is le kell pucolni biznisz előtt. Csak feltételezem, biztosan nem tudom, soha nem loptam még laptopot.
  • gettoharcos2 #1
    csak nehogy a terroristák kezébe kerüljön