Berta Sándor

Már készül a Firefox mobil verziója

Úgy tűnik, hogy a Mozilla megirigyelte az Opera Software sikereit, ezért mielőbb el szeretné készíteni és be akarja mutatni saját mobil böngészőjét.

A Mozilla Alapítvány jó ideje dolgozik a Firefox mobil változatán és ezt maga az egyik fejlesztő, Christian Sejersen erősítette meg: "Szeretnénk a Firefox motorját úgy optimalizálni, hogy tökéletesen fusson a mobil készülékeken is és így a mobil eszközök gyártói integrálhassák a termékeikbe. A Firefox mobil verziója ugyanazokkal a funkciókkal fog rendelkezni, mint nagytestvére, így például ez a kiadás is bővíthető lesz kiegészítőkkel."

Sejersen szerint számukra a legfontosabb továbbra is az, hogy a Firefox nyílt forráskódú szoftver maradjon és hogy a külső programozók számára teljeskörű dokumentációt tegyenek hozzáférhetővé, hogy így biztosítsák a böngésző továbbfejlesztésének lehetőségét. A mostani fejlesztések során a szakemberek két ARM11 processzoron alapuló platformra koncentrálnak, az első a Nokia N800, a második a HTC S730. Előbbin Linux, utóbbin Windows mobil operációs rendszer fut.

"Ezek az eszközök lehetővé teszik, hogy az új programot különböző hardverjellemzőjű készülékekhez igazíthassuk, majd ezeken tesztelhessük. Így biztosítható, hogy például a mobil Firefox majd a különböző felbontású képernyőkön is tökéletesen jelenjen meg és jelenítse meg a tartalmakat."

"Ráadásul az egyik készülék érintőképernyős, a másik nem, így létrehozhatunk egy univerzális felhasználói felületet" - tette hozzá Christian Sejersen. Emellett vizsgálják a mobil böngészés és navigálás egyszerűsítésének és könnyebbé tételének, valamint a mobiltelefonok beépített kameráinak használatának lehetőségeit is.

A Mozilla alighanem az immár 2005 decembere óta elérhető és több mint 5 millió használóval büszkélkedő Opera Mini sikereit irigyelte meg. Mindenesetre a verseny a felhasználóknak mindenképpen jó.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • DjDano #20
    Az asztali böngészőknél sikerült megszorongatni az IE-t, akkor itt is fog az Operát :)
  • Taxy01 #19
    Hát, nagyon fel kell kötni a gatyát a mozzillának, ha az operát felül szeretné múlni. A miniben az a jó, hogy bármin elfut. Ha vonattal tartasz Pest felé, meg tudod nézni egy wap-előfizetéssel az 5000 Ft-os 6100-s nokián, hogy felrobbanották-e már a keletit, írt-e levelet a csaj, akit e-mailban fűzöl, stb... Bárhol, bármikor, bármin, olcsón.

    Én jelenleg egy 6288-on használom, 240x320-ban 3g-s, vagy EDGE kapcsolattal már nem nagyon van mibe belekötni. Akkor is ott a net, ha a cégnél beülsz a kétbetűsre.
    Most szedtem le a 4-est, eddig a 3-massal böngésztem. Zseniális. Már nem nagyon van olyan, amit ne tudnék megnézni, ezzel már a travian is fullosan megy.

    Szóval kiváncsian várom a mobil firefoxot, remélem jó konkurencia lesz, és ez is nekünk lesz jó! :)
  • Mice #18
    háát. nem tom miről beszél a mozilla amikor a mobilpiacra való kilépést tervezi..talán meg kéne tanulni először böngészőt írni..nem azért, pc én is ezt használom mert az extension téma kurvajó. de beszarás, hogy ha elszabadul az ablakszám/fülszám 7 fölé akkor utána hiába csukod be mindet marad a memusage ugyanannyi...ocsmány ahogy a memóriával gazdálkodik. egy p3as laptopon 128 mega sdvel és 256os swappel a 384-ből szinte mindig kisétál. a3asban mintha ezen valamit picit gyúrtak volna, csak hát ott meg nem megy egy xtension sem...
  • PíszLávJuniti #17
    ezt akartam mondani!
  • juzosch #16
    Láttál már opera mini 4.0-át? Teljesen jól lehet már rajta böngészni. Persze a gépelés még mindig nehézkes, mindig is azlesz ebben a kategóriában, de általában ellehet navigálni kurzorral. Alap használatra most már teljesen jó.
  • fade2black #15
    Nekem 50mb/980Fts csomagom van, Opera minit használok napi átlag 1ht(mail, index.hu, prohardver.hu....) és az 50mbbol még egyszer sem sikerült kifutnom.

    Nagyon jó buszon, "nincs épp munka" munkahelyen...
  • zola2000 #14
    hát egy 128x176os telefonon is egész jól használható az opera mini (régebben mikor még az opera mini2 volt azzal nyomtam), most már egy 176x220as nokia 6600am van, azon is elég jó az opera mini (a mobil 8.65nem indul, de a 8.60al nagy az adatforgalom, gprsel nem olyan gyors mint az opera mini). a vodafonnál 200mb 2000forint, viszont falun nem túl jó nincs edge, és én n95öt akarok majd venni (jövő év elején) és az majd a pannonnál lesz.
  • ThomasTheKoRner #13
    Szerintem jóval nagyobb eséllyel mobil interneteznek az emberek egy normálisabb PDA-n,mint egy gagyi telefonon!Össze se lehet hasonlítani a kettőt!
    Persze nem a 320*240-es mobilokról beszélek,mert az már tényleg használható lehet.
    A Firefox mobileról meg annyit hogy ha nem fognak felmutatni valami forradalmit a jelenlegi operához képest,akkor baromira nem fog elterjedni,mert a nyakunkon az opera 9,ami már többek között támogatja az intelligent zoomot,az ajaxot és a web 2.0-át.-...szóval gyakorlatilag mindent tud amit az asztali böngészők.Nézhetsz rajta akár Youtube videókat is.Kurva nagy fejlődés lesz ez a jelenlegi böngészőkhöz képest...és ha a Firefox ezeket nem fogja tudni,akkor nincs értelme váltani.
  • zsolltikka #12
    Ninjaa: Érdemes szolgáltatónál mobilinternetre előfizetni. Pl: Kék szolgáltató Havi 2kHUFért ad 100MB adatforgalamat. Ezen felüli adatokért 10kB/1 HUF az ára.
    Előfizu nélkül minden 10kB-ért 8 HUF ot kell csengetni.

    Ez azt jelenti, hogy ha mondjuk minden nap kb 2 órát töltessz híroldalak, fórumok olvasgatásával, akkor az 40-50Mb/ hó adatforgalom ha OperaMinivel nyomod, ha nem proxis böngészővel (PocketIE, Minimap, Maemo-s Mozilla) akkor kb 150-250Mb.

    Ezek az én eredményeim, és teljesen szubjektív, irányár számolásra viszont használható.

  • derwer #11
    Természetesen. Az adatforgalomért.