Franczy

Folynak a Linux alapú mobiltelefon fejlesztések

A legfrissebb híradások szerint jelen pillanatban legalább fél tucat cég foglalkozik olyan mobiltelefonok fejlesztésével, mely készülékek esetében a nyílt forrású Linux tölti be az operációs rendszer szerepét. A Linux alapú mobiltelefonok támogatói között olyan nagy és neves cégeket találhatunk, mint például a Texas Intsruments, vagy a japán NEC.

Scott Hedrick, a különböző Linuxos fejlesztésekkel foglalkozó MontaVista Software marketing menedzsere az üggyel kapcsolatban elmondta, hogy az említett két cégen kívül két másik mobiltelefon gyártó fog a közeljövőben Linux operációs rendszerre épülő GPRS kompatibilis mobiltelefont piacra dobni, valamint tudni lehet, hogy ezenkívül két nagy ázsiai gyártó is Linux alapú mobiltelefonok fejlesztésével foglalkozik. Hedrick ezen gyártókat különböző okokból egyelőre nem kívánta nevén nevezni. Egyelőre sajnos azt sem lehet tudni, hogy a Linux alapú mobiltelefonok mikor és milyen áron kerülnek majd forgalomba.

Szakértők felhívják a figyelmet arra, hogy a Linuxnak minden esélye meg van arra, hogy az asztali számítógépek és a szerverek után a beágyazott (embedded) rendszerek, vagyis többek közt a mobiltelefonok piacán is megvesse a lábát. Jelen pillanatban többek közt a MontaVista Software, a TimeSys, a Red Hat, a LynuxWorks és a Motorola folytat olyan fejlesztéseket, melyek a Linux beágyazott rendszerek piacán történő meghonosítására hivatottak.

Tény, hogy a Linuxnak nem lesz könnyű dolga a mobiltelefon piacon, hiszen számos nagyon komoly ellenféllel kell felvennie a harcot. Ezen riválisok közé sorolható többek közt a Symbian operációs rendszer, mely szoftver olyan nagy és neves támogatókat tudhat maga mögött, mint például a Nokia, a Samsung Electronics, a Siemens, vagy a SonyEricsson. Ezenkívül ugyancsak komoly ellenfél lehet a Linux számára a Microsoft, mely Windows Powered Smartphone, valamint Pocket PC Phone Edition megoldásai révén van jelen ebben a piaci szegmensben, valamint a PalmSource, a Palm OS operációs rendszerek fejlesztője. Ezen konkurens operációs rendszerek közül egyébként a Linuxtól eltérően egyik sem nyílt forrású.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • TheZsenyka #8
    a telefon kikapcsolásához pedig be kell billentyűzni az init 0 parancsot
  • Pheel #4
    Egyszerű a válasz. Minek cipelj magaddal 4-5 akkumlátort és ugyanennyi készüléket, ha mindenzt eggyel is el lehet intézni. PDA, MusicPlayer, Phone, Watch, DigiCam, etc. És ne mondd, hogy ez nem elég jó minőségű. Majd nézd meg egy év múlva kb! :)
  • TheZsenyka #3
    És ha telefonálni akarsz, fel kell majd mountolni a SIM kártyát...
  • ThePartyFace #1
    Ebbol se lesz semmi.