Berta Sándor

Feltörték az RSA titkosító eljárást

A Michigani Egyetem informatikusai felfedezték az RSA-eljárás egyik biztonsági hiányosságát. Az RSA az egyik legnépszerűbb titkosító eljárás világszerte, 1978-ban fejlesztették ki.

A mozaikszó az alkotói (Ron Rivest, Adi Shamir és Len Adleman) családneveinek kezdőbetűiből jött létre. Az eljárás elméleti alapjait a moduláris- és a prímszámelmélet egyes tételei jelentik, használják többek között az SSL-nél, a PGP-nél, de médialejátszókban, laptopokban, okostelefonban, szerverekben és más készülékekben is. A pénzintézetek szintén előszeretettel alkalmazzák.

"Nagyon sokan használják ezt a megoldást, mert azt hiszik, hogy rendkívül biztonságos. Nos, mi most bebizonyítottuk, hogy lehetséges az algoritmus sikeres megtámadása. Reméljük, hogy a gyártók, illetve a fejlesztők módosítják majd az eljárást, az RSA ugyanis egy jó algoritmus és azt hiszem a jövőben túlélheti a hasonló támadásokat is" - közölte Todd Austin, a Michigani Egyetem Elektrotechnikai és Informatikai Karának professzora.

Austin és kollégái tesztjeik során azzal kísérleteztek, hogy azoknak a számítógépeknek a feszültségellátását próbálták meg manipulálni, amelyeken a kódolt adatok kikódolásához szükséges kulcsot tárolták. A kísérleteik során a feszültségmanipuláció hatására olyan adatátviteli hiba történt a kikódolási folyamat során, amelynek köszönhetően lehetővé vált az 1024 bites kód visszafejtése. Azt ugyanakkor Austin is elismerte, hogy ezt a biztonsági hiányosságot könnyen ki lehet küszöbölni.

A szakember elmondta, hogy a kód rekonstrukciója még így is kereken 100 órán át tartott. Összesen 8800 hibamentes kódot elemeztek és csak ezután tudták egy algoritmussal feltörni az 1024 bites kulcsot. Bár a kísérlet ismét bebizonyította, hogy száz százalékos védelem nem létezik, de Austin és kollégái szerint nem szabad belőle messze menő következtetéseket levonni. Az RSA-t még így is több éven át használni fogják a különböző hivatalok és szolgáltatások.

A Michigani Egyetem munkatársai a Fault-based Attack of RSA Authetification nevű kísérletüket a drezdai Design, Automation and Test in Europe konferencián mutatják majd be. A kísérletet az amerikai Nemzeti Tudományos Alapítvány és a Gigascale Systems Research Center is támogatta.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Dol Cse Vita #22
  erre a "törvényre" tulajdonképpen csak az nem szarik rá egy irgalmatlanul nagyot aki nem akar, Windowsban is max. alapban nincs ilyen titkosítás, aztán fogog letöltöd az első kalózoldalról a bikaméretű titkosítókat ( https://torproject.org , amerikai szerverről) akár szimetrikus akár aszimetrikus, és jöhet maga a kaporszakállú is kódokat törögetni
 • grobs #21
  Ez csak az USA-ra érvényes. Debian-ból az idióta amcsi törvények miatt van külön US és Non-US.
 • Doktor Kotász #20
  Nem kamu, hanem törvény bassza meg, mit nem értesz ezen?
  Exportálni is tilos volt Amerikának egy bizonyos kulcsméret feletti algoritmusokat használó szoftvereket.
  Mivel a Windows amerikai, ezért a Windowsban nem lehetett hosszabb kulcsot használni. Tehát aki ilyet akart, az beszerzett egy külső szoftvert ehhez.
 • derwer #19
  Ez önmagában elég gyenge indoklás... Főleg a "vád" súlyosságának ismeretében. Javaslom konkrétizáld a dolgot, hátha kiderül az igazság is...

  Derwer
 • Sequoyah #18
  Nem az RSA algoritmus törhető, hanem az egyik implementációja. Reméljük nem egy elterjedtebb:)
  Ez olyan, mintha kiverném valakiből a kulcsot, és azt mondanám feltörtem az RSA-t.

  Maga az RSA biztonságos marad, amíg a faktorizálás problémáját meg nem oldják.
 • Garfield #17
  Talán nem kéne keverni a szimmetrikus és asszimmetrikus titkosítást...
 • lordofchaos #16
  Mivel a való életben sem létezik véletlen.
 • nextman #15
  Ez azért hülyeség, mert akkor nem csak a kormány tudná feltörni. Sztem ez kamu..
 • M0rph3u5 #14
  törvényben meghatározták a maximális titkosítást, h a hatóság bárkinek a gépét feltörhesse. ma már asszem 512 a max.
 • Oláh Herkules #13
  számítógép nem is tud véletlen számot generálni ;)