Berta Sándor

Bundestag-bizottság a BKA-törvény módosítása mellett

Egyre többen támadják a német politikusokat a BKA-törvény módosításáról szóló tervezet miatt.

Miközben a német parlament belügyi bizottsága a jogszabályt megváltoztató javaslatról tárgyalt, számos szervezet élesen támadta az elképzelést. Nem csak adatvédelmi szakemberek, de újságírók és orvosok is ellenzik a változtatásokat. A tervek szerint a német parlament a november 13-i ülésén tárgyalna a módosítócsomagról, ehhez azonban az kellett, hogy a dokumentumot támogassa az illetékes bizottság. Ez tegnap megtörtént.

"Amennyiben elfogadják, a javaslat jelentős mértékben korlátozza az újságírók jogait és lehetőségeit. A sajtószabadság alapvető értékei és elemei sérülnek, így például a szerkesztőségi titok és az informátorok védelme. Az utóbbi a kritikus, oknyomozó újságírás egyik alapja. Ezt pedig a módosított törvény nem biztosítaná. Amennyiben a német parlament elfogadja a BKA-törvény módosítását, akkor ezzel egy olyan hamis jelet küld az embereknek, hogy a terrorizmus elleni védelemre hivatkozva nyugodtan megsérthetők az alapvető emberi jogok" - jelentette ki Elke Schäfter, a Riporterek Határok Nélkül (ROG) ügyvezető igazgatója.

A BKA a jövőben követelhetné a riporterektől a birtokukba jutott anyagok kiadását, sőt akár átkutathatná a szerkesztőségeket. "A nagykoalíció két pártjának tudomásul kellene végre vennie, hogy évek óta az állampolgárai akarata elleni biztonságpolitikát folytat. Az ellenzék nincs egyedül az álláspontjával, az emberek ugyanis minket támogatnak, mögöttünk állnak" - közölte Jan Korte, a Linken belügyi szakértője. Jörg-Dietrich Hoppe, a Német Szövetségi Orvosi Kamara elnöke az előterjesztést a polgári jogok, az orvosi titoktartás és a beteg-orvos kapcsolatok elleni támadásnak nevezte. A jogszabály módosítótervezete néhány nappal ezelőtt készült el, miután a CDU/CSU és az SPD politikusai megállapodtak a dokumentum szövegéről.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Narxis #3
    Ne használjatok TOR-t, semmit se ér!
  • vajon kiki #2
    most akkor mi van?? szerintem már ők se tudják annyit hazudoztak, egyszer arról jön hír lehallgathatnak bárkit bármikor, másszor meg hőbörögnek, szerintem meg az sg olvasói már réges rég az általam oly sokszor javasolt

    TOR-t használják és vastagon sz*rnak bele az egész bürokratikus, f*szr*zogató kormányzati politikusok és az egész pereputtyuk pofájába de jó vastagon (itthon is és németoRRszágba is)

  • artschiatwork #1
    Németország is ebben a tekintetben lassan a vicc-kategória felé tartozik...