Berta Sándor

Szakszervezeti vezetőt is megfigyeltetett a Deutsche Telekom

Egyre több megfigyelt személyre derül fény a német távközlési konszernnel kapcsolatos botrányban. A DT vezére, René Obermann sajnálkozva közölte, hogy a Német Szakszervezeti Szövetség vezetőjét is megfigyelték.

Most Michael Sommer, a Német Szakszervezeti Szövetség (DGB) vezetője jelentette be, hogy René Obermann, a Deutsche Telekom első embere tájékoztatta arról: az ő telefonbeszélgetéseit is lehallgatták. "Megrendült volt, amikor tájékoztatott a részletekről, de ezt nem nevezhetném hivatalos bocsánatkérésnek. Azzal, hogy a beszélgetéseimet rögzítették, bármikor megállapíthatták, hogy mikor beszéltem mondjuk Angela Merkel kancellárral, illetve valamelyik párt vagy szervezet elnökével. Ez egy olyan botrány, amely nem csak engem érint, hanem az összes beszélgetőpartneremet is" - közölte Michael Sommer.

A DGB elnöke hozzátette, hogy Obermann az újabb fejleményekről már tájékoztatta a bonni ügyészséget. "Elvárom, hogy az ügyészség mielőbb lépjen az ügyben. Ezenkívül elvárom, hogy a Deutsche Telekom ne csak elnézést kérjen, de azt is egyszer és mindenkorra biztosítsa, hogy az ilyen módszerek nem elfogadhatók egyetlen cég életében sem" - mondta a szakszervezeti vezető.


Michael Sommer és Angela Merkel német kancellár

Fred Apostel, a bonni ügyészség munkatársa szintén megerősítette a korábban megjelent feltételezést, miszerint a megfigyelési ügyben a DT számos felügyelőbizottsági tagja is érintett lehet. Őket most fogják értesíteni. Sommer a megfigyelési ügy eddigi legprominensebb sértettje. Májusban már 12 felügyelőbizottsággal együtt büntetőfeljelentést tett és követelte, hogy betekinthessen a jelenlegi aktákba.

A lehallgatási botrány május végén robbant ki, amikor kiderült, hogy az elnökségben és a felügyelőtanácsban lévő kiszivárogtatások megelőzésére és felderítésére 2005-ben és 2006-ban a német konszern adatokat gyűjtött vezető munkatársairól és riporterekről. A távközlési adatokat egy berlini tanácsadó cégnek kellett kiértékelnie és összehasonlítania különböző újságírók telefonszámaival. A két akció fedőneve Clipper és Rheingold volt. Később bebizonyosodott, hogy már 2000 óta voltak megfigyelések. Az első megbízásokat még Harald Steiniger, a DT későbbi biztonsági főnöke adta egy berlini cégnek.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • bertino #1
    "A DT vezére, René Obermann sajnálkozva közölte, hogy a Német Szakszervezeti Szövetség vezetőjét is megfigyelték."

    végülis övék a telefonos hálozat nagy része.
    sajnálkozva bárkitől egy arconrugást megérdemelnének.