Gyurkity Péter

Mikroszerverekkel hódítana az Intel

Az Intel a megszokottnál kisebb szerverekkel látná el a webhosting területén tevékenykedő cégeket, véleményük szerint elegendő izomerőt tudnak párosítani igen kedvező fogyasztási mutatókkal.

A Cnet beszámolójából kiderül, hogy a processzorgyártó még az év vége előtt véglegesítené a szabványt, hogy elérhetővé tegyék azt minden más, a szegmens iránt érdeklődő vállalat előtt. Ezzel egy nyílt platformot hoznának létre, nem védetnék le fejlesztésüket, ez ugyanis jobban megfelel a cég céljainak, hiszen így gyorsabban elterjedhet az új megoldás, amely természetesen az Intel saját chipjeire épül.


Az elgondolás szerint olyan új, a megszokottnál jóval kisebb méretű mikroszerverekkel szolgálnák ki a webhostingra szakosodott cégeket, amelyek kellően gyorsak, ám üresjáraton alig fogyasztanak valamit. A Server System Infrastructure Forum előtt ismertetendő szabvány elsősorban ezen vállalatok igényeit elégítené ki, az Intel szerint ugyanis alacsonyabb szinten a webhosting szolgáltatások nem igényelnek brutális hardveres hátteret, tekintettel arra, hogy meglehetősen gyakori az üresjárat, a beérkező igényeket viszont megfelelő sebességgel kell kiszolgálni, vagyis túlságosan lassú sem lehet a szerver.


A most bemutatott példány 16 mikroszervert foglal magába, ezek mindegyike egy négymagos, 1,86 GHz-en futó Lynnfield processzort, valamint négy memóriamodult tartalmaz, ezt pedig a megfelelő áramellátás és hűtés egészíti ki a házon belül. A megoldás alján helyezkednek el a 2,5 hüvelykes merevlemezek, egészen pontosan 16x3, ezekből egy-egy trió csatlakozik az egyes mikroszerverekhez. A felhasznált processzor fogyasztása mindössze 45 watt, ám jövőre ezt egy ikermagos Clarkdale modell egészíti majd ki, 30 wattos fogyasztással.


Az összeállítás valóban nem tűnik brutálisnak, ráadásul ez a csúcskategóriás példány lesz, hiszen az Intel hosszú távon azt szeretné biztosítani, hogy egy-egy mikroszerver (a memóriával és a kiegészítő chipekkel) 25 wattnál többet ne igényeljen.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • pixx #5
    Nagy erő kis fogyasztás...szerintem nyerő páros, ha lesz jó ára is szerintem menni fog...
  • kvp #4
    Ilyeneket hasznal a google is es hasonlokat gyart a rackable is. Az intel csak annyit szeretne, hogy ne hazi barkacs megoldasokat hasznaljanak, hanem mar a gyarbol szabvanyos modulok jojjenek ki es lehetoleg ne ibm power vagy amd processzorokkal.
  • marcee #3
    Marhajól jönne egy ilyen renderelni!!!
    Érdekelnének a részletek, a felépítés, kialakítás, csatlakozók. Úgy látom egyetlen táp viszi a 16 gépet, nem semmi!
  • Piel #2
    Nagy ötlet, és végre valaki foglalkozik is vele! Azért kipróbálnám itthon is. Hátha nekem is beindulna tőle az üzlet.
  • Kaadi #1
    nagyon hosszu ido utan most eloszor esett le az allam egy igazan remek otlettol.