Berta Sándor

Szerzői jogi szakértők bírálták a brit törvényhozást

A brit parlament emberi jogi bizottsága azt követeli, hogy a kormány haladéktalanul módosítsa a Digital Economy Bill nevű szerzői jogi törvény tervezetét.

A brit felső- és alsóház közös bizottsága komoly aggályokat fogalmazott meg a kabinet eredeti törvénytervezetével szemben és különösen az úgynevezett technikai intézkedéseket, ideértve a visszaesőkkel szemben alkalmazandó internethozzáférés-blokkolásokat tartja vitathatónak. A testület jelentése szerint, amennyiben a jelenlegi formájában fogadják el a jogszabályt, úgy sérülhetnek a felhasználók kommunikációs és szabad véleménynyilvánítási jogai.

A bizottság tagjai, élükön Andrew Dismore elnökkel, annak a véleményüknek adtak hangot, hogy a tervezet számos kérdést nyitva hagy, köztük azt is, hogy egy szerzői jogsértő mennyi idő múlva használhatja újra a régi vagy igényelhet egy új internetelérést. Tisztázatlan az is, hogy mi történjen egy családban a vétkes személy családtagjaival: az internethozzáférés blokkolása rájuk is kiterjed vagy nem?

Az alsóházi képviselők és a lordok azt javasolták, hogy legalább az Ofcom hivatalnak meg kellene becsülnie az egyes intézkedések hatásait és mindenképpen fontos lenne, hogy egy gyanús felhasználót is megillessenek az alapvető emberi jogok, köztük egy rendes tárgyalás joga. Ha az illetőre nem tudják rábizonyítani a szerzői jogsértést, akkor az eljárás költségeinek az államot kellene terhelniük.

A testület a leginkább azonban a tervezet 17. paragrafusát támadta, amely arról szól, hogy a brit kormány bármely tagja akár rendeletekkel is bármikor megváltoztathatja a szigetország szerzői jogi törvényét. Ez az elképzelés az alsóházi képviselők és a lordok szerint egyaránt túl messzire megy. Ők azt szeretnék, hogy bármilyen módosítás csak a parlament két házának a beleegyezésével valósulhasson meg. A brit gazdasági minisztérium szóvivője ugyanakkor közölte, hogy a törvényt úgy dolgozták ki, hogy az ne sértse az emberi jogokat. A mostani felvetések többségét pedig megnyugtató módon rendezik az időközben benyújtott módosítóindítványok.

Peter Mandelson brit gazdasági miniszter tavaly októberben jelentette be, hogy 2011-től blokkolni fogják az illegális letöltők interneteléréseit. A három csapásos rendszer bevezetését később a szigetországi kabinet is megerősítette. Az elképzelés ellen számos óriáscég, köztük az eBay, a Facebook, a Google és a Yahoo egy közös nyílt levélben tiltakozott.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Merces #8
    ........vakitsuk meg a rohadékot, Szemét ganaj letöltője tönkreteszi a médiabizniszt, hogy fakadna ki az epéje, már egy nyomorult magánszigetre is alig futja a szegény kiadónak .......Bojkott
  • DeviloftheHell #7
    letöltik ha minöségi legtöbben megveszik ami meg szart azt ne akarják már a nyakunkba sozni horror árakon
  • Magiszter #6
    Talán nem fenyegetni kellene az embereket hanem ösztönözni. Bár igaz, ahhoz alternatívákat kellene kidolgozni. Az meg nehezebb mint törvénymódosítani és fenyegetőzni. (lásd játékipar. Ha megfelelő supportal, DLC-kkel (ingyenes) és egyébb okossággal hoznak ki egy játékot ami még minőséget is képvisel azt első héten 2 millió példányban el tudják adni, még akkor is ha már a megjelenés előtt kint volt a "kalóz" változat.)
    Könnyebb szidni másokat, meg köpködni, mint kompromisszumot kidolgozni.
  • TPB #5
    Ha gondolod, adj jobb ötletet arra, hogyan lehet a harmadszor is visszatérően jogsértővel szemben megfelelő szankciót alkalmazni. A "három csapás" elképzelés lényege az, hogy ne büntetőjoggal fenyegetőzzenek a kiadók, hanem ennél lényegesen enyhébb megoldással próbálják tájékoztatni a magánszemélyeket a jogsértésre.

    Ezért két alkalommal csak felszólítás megy, és bármilyen szankció csak a háromszorosan visszatérő jogsértőnek "jár".

    Neked van valamilyen ötleted, hogy mi legyen ez a szankció?
  • Sir Quno Jedi #4
    Én már azt sem értem, ezt hogyan tudnák kivitelezni jogszerűen (bár az egész jogtiprás alapból). Ha béluska "letiltódik" és még csak venni sem vehet új internet hozzáférést (ezexerint ez névre, adószámra stb. szól, egy vicc), akkor a családtagjai (közeliek és távoliak) és lakótársai stb. sem netezhetnek?! Valaki "bűne" miatt mégis hogyan büntethetnének másokat jogszerűen?!?! Meg akkor netcafé-kból is kitiltják, ott sem netezhet?!? Mobilnetet sem adhatnak a kezébe, vagy mégis hogyan képzelik ezt kivitelezni?!?! Az egy dolog, hogy elmbeteg az egész törvény, de a végrehatása is finom szólva is lehetetlen feladat elé állítja az államot. Csakis laikusok hozhatnak ennyire elmbeteg döntéseket szakmai kérdésekben! Voilá, szép új világ!

    Ennyi erővel azt is megtilthatnák, hogy vizet adjanak neki! Azt sem tudnák ellenőrizni és másokat is szomjan kellen halasztaniuk hozzá, hogy vele kicsesszenek.
  • Tetsuo #3
    England = rubbish
  • nimrod515 #2
    +1
  • MaT #1
    Pfff... Eloszor talan kikellene epiteni egy normalis internet halozatot es olyan kapcsolatokat letesiteni amik megfelelnek a mai kor embereinek, aztan lehet pattogni... Mert ami itt van "szelessav" teren az egy HATALMAS VICC!