Berta Sándor

Spanyolországban élesedik a szerzői jogi harc

A spanyol kormány folyamatosan tárgyalásokat folytat a szerzői jogvédő szervezetekkel és a kiadók képviselőivel. Céljuk a jelenleg hatályos szerzői jogi szabályok jelentős mértékű szigorítása és akár az internetletiltások bevezetése.

Az elmúlt hónapokban Spanyolországban egyértelműen a szerzői jog került szóba a leggyakrabban az online fórumokban és közösségi hálózatokban. Könnyen elképzelhető, hogy Spanyolország lesz a következő európai uniós tagállam, amely bevezeti az un. három csapás megoldást a fájlcserélés visszaszorításáért. A spanyol kabinet hónapok óta dolgozik egy új törvénycsomagon, amely teljesen új alapokra helyezné az internet szabályozását. Az egyik fejezet címe: Védelem az internetes kalózkodással szemben.

Amennyiben a csomagot elfogadják, úgy az olyan oldalak, mint a Cinetube, a Tusseries, vagy az Elirefreak Links könnyen eltűnhetnek a világhálóról. A fájlcserélés egyelőre nem szerepel az ellenőrzés alá vonandó területek között és vita van arról is, hogy az internetblokkolás elrendeléséhez szükség van-e bírói engedélyre vagy sem.

Spanyolországban egyre több zenei bolt zár be. A Spanyol Hangtechnikusok Egyesülésének adatai szerint az elmúlt években 200 stúdió és több CD-készítő üzem megszűnt, és a hangmérnökök 40 százaléka veszítette el a munkáját. Európában ebben az államban az egyik legkönnyebb akár az utcán is másolt filmeket, zenéket, szoftvereket vagy éppen játékokat vásárolni. "Itt öt éven belül nem lesz zene" - aggódik nem véletlenül Aute, aki sikeres dalszerző és aki 2500 kollégájával együtt egy felhívást tett közzé és a helyi ipari minisztérium elé szervezett demonstrációt a kalózok ellen.

A bloggerek és a webes cégek azonban teljesen másként látják a helyzetet. Ők úgy vélik, hogy a kormány be akar avatkozni az internet semlegességébe, ami jogtalan lépés lenne. Egy általuk írt petíciót eddig már 150 000 honlapra tettek fel. A mottó: a szerzői jogok nem állhatnak az alapvető emberi jogok előtt. Alex de la Iglesia rendező, a Spanyol Filmakadémia elnöke sem ért egyet a kormány terveivel. Szerinte a kalózkodás ellen csak akkor lehet hatékonyan fellépni, ha vannak közben más legális alternatívák is.

Antonio Guisasola, a Hanglemezipari Szövetség elnöke ezzel szemben úgy érzi, hogy a törvénycsomag nem elég szigorú és meg sem közelíti a francia, a brit vagy a japán modellt. "Spanyolországban a kalózművek 70 százalékát fájlcserélő hálózatokon terjesztik" - érvelt Guisasola, aki hiányolta, hogy a tervezet nem lépne fel a P2P-rendszerek és azok üzemeltetői, illetve használói ellen.

A spanyol kormány októberben jelentette be, hogy több minisztérium részvételével kalózkodás elleni testületet hoz létre, amelynek fő feladata, hogy kidolgozza az illegális fájlcserélést kezelő jogszabálytervezetet.

Ezután jogvédő szervezetek 200, az országban működő illegális fájlcserélő oldal azonosító adatait adták át a helyi ipari minisztérium illetékeseinek. Angeles González-Sinde, spanyol kulturális miniszter novemberben ugyanakkor azt mondta, hogy a kabinet nem fogja megszüntetni azon illegális letöltők internetkapcsolatát, akik többszöri figyelmeztetés ellenére sem hagynak fel jogsértő magatartásukkal.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Molnibalage #26
  Egyszerűen fel nem fogom, hogy jogilag hogyan lehetséges az, hogy permanenesen büntetés fizettetnek velem, mintha default jogsértől lennék, de a warez meg akkor mégse...
 • Throme #25
  Ha így keménykednek a kiadók, meg a szerzői jog védői, akkor szép csendben vegyék már le az adathordozókról a jogdíjat. Ha kifizetem a jogdíjat (CD, DVD) akkor meg tessék kussolni. A kettő együtt nem megy!

  Egyébként maguk alatt vágják a fát. Azt hiszik, ha nem lehet csak "bótban" CD-t kapni majd megugrik a kereslet. Ebben nagyot tévednek! Azok az együttesek fognak befutni akik neten ingyen elérhetővé teszik (vagy nagyon olcsón) az albumaikat. Ha jó akkor mennek az emberek koncertre és megél a banda. A többi éhen hal :). Az osti zenészek meg csak sírnak és azt hiszik ő értük megy ez a fene nagy jogvédés. Pedig nem, hanem a kiadók érdekét képviselik és szarnak a tingli tangli zajkészítőkre! "Sztárból" úgy is annyit csinál egy kiadó amennyit akar...

  1x talán a jogvédők, (akik nem tudom hogy számolnak el a bevétellel és hogyan adóznak...) is kénytelenek lesznek elmenni munkaügyi kp-ba meló után nézni.
 • Lacee83 #24
  A haknizenészek tönkremennek majd ebben nincs semmi rossz. Én azzal ismerem el anyagilag a JÓ zenét hogy elmegyek egy koncertre. De azért ha olcsóbban adnák a lemezeket akkor talán többen vennék, szélesebb rétegek is inkább megvennék, legalábbis lehet megfordulna a fejemben a vásárlás. 5000Ft-ot nem adok ki egy CD-ért vagy DVD-ért. kb 1000-1500ft amit nem sajnálok érte. Egyébként meg érdekes hogy van amit még 500Ft-ért sem lehet eladni vajon miért??
 • hol9672 #23
  Ez is elektro, mégsem tüctüc
 • TPB #22
  Azért azt ne feledjük, hogy a "három csapás" vagy "fokozatos válasz" megoldás NEM "szerzői jogi szigorítás". Épp ellenkezőleg: ezzel kerülhető el, hogy a büntetőjog eszközével lehessen fellépni a fájlcserélők ellen!

  Tehát börtönbüntetés helyett a szankció:
  - felszólítás, majd
  - felszólítás, majd
  - internet sávszélesség korlátozás vagy pénzbírság
 • who am I 7 #21
  dehogyis..csak rommá van "kompresszálva"... a sok süket bohócnak sajnos mind1, h a zene fele hiányzik :(
 • who am I 7 #20
  "nézzétek meg a nagy öreg zenészeket,"

  Mit nézzünk rajtuk?Azokból is voltak sz*rok, ahogy az elektroniks zenében is fellelhetők a sz*rok..Mivel sokkal többen probálnak ezen a téren zenét csinálni napjainkban (technika fejlődése ugye..), rgo több a szar belőle..SAJNOS.
  Azért vannak olyan elektronikus zenék, amiket fel sem fognál, és te csak köpködöd őket..egy komoly ember viszont átlátja, és elismeri.Ebből is látszik, h nem vagy művész, csak valami kis fan aki probál okoskodni, 1-2 közhellyel meg baromsággal..tüc-tüc :D , még a nevét sem tudod.Szóval elég szánalmasak az ilyen makákók..És a leges legviccesebb az egészben, hogy ezeknek az "elektronikus" zenéknek több mint a fele élőhangszer :D Lehet ezzel újat mondtam.. :) de a lényegen nem változtat, hogy a minőségi darabok mind a két oldalon ritkák.
 • Sanyix #19
  látom a terroristaveszély megint fokozódik! Csak nehogy az ő kontrolljuk alá kerüljön valaki/valami!
 • Sanyix #18
  "és a hangmérnökök 40 százaléka veszítette el a munkáját"

  Ennek szívből örülök! De sajnos mégtöbbnek kéne elveszítenie, hiszen többségük röhadt hangerőmaxracsavargató faszfej, akik miatt lemarad minden zene fele...
 • semmikozod #17
  Gyökér módon hülyeséggel érvelsz, pedig alapjába véve igazad van.
  Nem a "tüctüc" (látszik mennyire értesz a zenei stílusokhoz) zenére kellene rászállnod, hanem a gyártósoron előállított sztárokra.
  Az elektronikus zenészek, producerek is magasról ejtenek a letöltésekre, ők koncertből élnek.