Berta Sándor

A szolgáltatók feleljenek az illegális tartalmakért?

Az 1949-ben alapított Európa Tanács nevű szervezet azt szeretné elérni, hogy az internetszolgáltatók feleljenek a hálózataikban található tiltott online anyagokért.

Az Európa Tanácsnak jelenleg 47 ország a tagja, köztük Magyarország, a székhelye Strasbourgban van és nevéhez fűződik az Emberi Jogok Európai Egyezményének 1950-es elfogadása, valamint ennek keretében az Emberi Jogok Európai Bíróságának létrehozása. A szervezet elsősorban azt szeretné, hogy a szolgáltatók felelősségének szabályozásával csökkenjen a fiatalokat és az ő fejlődésüket veszélyeztető online anyagok száma.

Az Európa Tanács Parlamentje (PACE) most egy olyan határozatot fogadott el, amely szerint a jövőben az internetnek egy a kiskorúak számára is megfelelő hálózattá kell válnia, ahol szabadon és biztonságosan tájékozódhatnak, illetve kommunikálhatnak. Ez azonban leginkább úgy érhető el az Európa Tanács érvelése alapján, hogy a szolgáltatók a jelenleginél jóval nagyobb mértékben felelnek a hálózataikba feltöltött különböző tartalmakért és az illegális képeket, videókat vagy szövegeket eltávolítják a szervereikről.

Pont a gyerekek és a fiatalok használják ki leginkább az internet nyújtotta fantasztikus információszerzési és kommunikációs lehetőségeket, éppen ezért a távközlési cégeknek is kötelességük az ő megfelelő védelmük a rájuk leselkedő veszélyekkel és illegális tartalmakkal szemben.

A szervezet olyan szabályozást teremtene, amely nem csak az Európai Unióban, hanem az egész világon érvényes lenne és fellépne a kiskorúak online zaklatása ellen. Az illegális anyagok közé sorolták az erőszakos és pornográf videókat, a nemi sztereotípiákat, a különböző szerencsejátékokat és online fogadási rendszereket, valamint az alkohol- és cigarettareklámokat. A tervek szerint az új szabályozást csatolnák az Európa Tanács korábbi Kiberbűnözés Elleni Konvenciójához.
"A jelenleg hatályos jogszabályok alapján Ausztriában nincs az internetszolgáltatóknak ellenőrzési lehetősége.

Az a javaslat, hogy a távközlési cégek feleljenek a harmadik fél által feltöltött tartalmakért is, rendszeresen felbukkan és utána mindig el is vetik, mert nem lehet megvalósítani a gyakorlatban" - közölte a hírre reagálva Andreas Wildberger, az Osztrák Internetszolgáltatók Szövetségének (ISPA) főtitkára. "Semmit sem segít, ha állandóan tologatjuk a felelősséget. Ez az ügy minden piaci szereplő közös felelőssége. A cégeken és a szülőkön kívül a gyerekeknek is fel kell(ene) ismerniük, hogy milyen veszélyek leselkedhetnek rájuk a virtuális térben. A PACE követelése azért problémás, mert a szolgáltatóknak - adatvédelmi okokból - nincs lehetőségük arra, hogy belenézzenek a feltöltött tartalmakba. Amennyiben mégis rájuk terheljük a felelősséget, akkor ez egy potenciális cenzúra kiépüléséhez vezethet" - jelentette ki Bernhard Jungwirth, a Saferinternet.at projekt koordinátora.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Mike #36
    ha a zsidózást kihagytad volna, még igazad is lenne
  • Mike #35
    te öregem szimplán hülye vagy
  • brandd #34
    Strasbourg
    Elég gyenge a dumád, úgy, hogy azt sem tudod, hogy miről pofázol.
  • KillerBee #32
    Fütyikém (ugye nem haragszol, hogy így becézlek, a Fütty Imre nem olyan közvetlen és bensőséges), te erősen kevered a bűn és a bűncselekmény - vagy ha úgy tetszik, az erkölcs és a jog fogalmát.

    Minél aberráltabb egy társadalom, annál kevésbé fedi egymást a kettő.
  • Balintos #31
    Ő (szerintem) nem arról beszél, hogy mi bűn és mi nem. Egész egyszerűen nem teljesen tiszta, hogy a magyar törvények szerint mi illegális és mi nem.
  • Balintos #30
    védjük meg szegény gyerekeket :'(
  • Epikurosz #29
    Szerintem a lelked mélyén te sem gondolod komolyan, hogy jó az, ami most van: az emilek 90%-a spam, illegális gyógyszereket reklámoznak, meg ott van a nigériai csalás is, plusz lopják a bankkártyaadatokat, megbénítják cégek honlapjait, stb. A bűn attól nem válik elfogadhatóvá, hogy az interneten követik el. Jó, a bűn fogalma nem pontosan definiált, függ a kultúrkörtől, egyes államok jogrendjétől, de kezdéskénmt elég lenne a legkisebb közös többszöröst megkeresni. A lopást minden állam bünteti, nemkülönben a csalást, a gyilkosságot (rossz gyógyszerrel megmérgezni valakit gyilkosság). Hadd ne soroljam...
  • Balumann #28
    A gyereknevelés nem arról szól, hogy ott vagy állandóan mellette, és ha valami rosszat csinál, akkor rászólsz/megvered. Foglalkozni kell velük, tanítani, egy éles fegyverrel is el tud játszani a gyerek az nélkül, hogy lelőné a szülőt, ha megmutaják neki, hogy mit csináljon vele, illetve játszanak vele (pl. célbalövés). És ugyan ez igaz az internetre, és bármire.
    Amúgymeg tényleg vannak alternatív megoldások, pl. tűzfalban/routerben blokkolni mindent, és csak bizonyos oldalakat/netes alkalmazásokat engedélyezni.

    Ez már azért sem jó, mert innen már csak 1 lépés, hogy elkezdjenek mindent korlátozni, ne higyjétek, hogy ez az egész megállna egy fizethető szűrőnél. Egy 14-18 évesnél egyébként meg mi számít veszélyesnek, akiket érdekel gigaszámra nézi a pornó filmeket, torrentet nem fogják korlátozni (főleg most, hogym ár UDP protokollon is működik).
  • 05lampard #27
    Adblock plus.
  • amitakartok #26
    "ÉN IGEN IS AKAROK SZEXI KÉPEKET NÉZEGETNI ÉS SZERENCSE JÁTÉKOT JÁTSZANI!!!!!!"

    Ezzel súlyos kisebbségben vagy, ugyanis a legtöbb ember rühelli az ilyesmit. Úgy értem, nem magát a tartalmat, hanem hogy milyen aggresszív módon reklámozzák ezeket. Lehet, hogy ez csak különvélemény, de szerintem az lenne a legjobb dolog ami csak megtörténhet a nettel, ha letiltanák róla a hirdetéseket. Bár így kb. az oldalak 90%-a megszűnne pénzhiány miatt, de hát a cél szentesíti az eszközt.