Berta Sándor

Jöhet az egységes, EU-szintű szerzői jogi rendszer

A MIDEM 2010 nemzetközi zenei konferencia első napján a GEMA és a Német Zenei Kiadók Szövetsége bejelentette. hogy új európai kezdeményezést indítanak el.

Dr. Harald Heker, a GEMA vezetője elmondta, hogy az akcióhoz eddig összesen nyolc európai szerzői jogi társaság csatlakozott. A legfontosabb céljuk egy egységes európai szerzői jogi rendszer kidolgozása és az elképzeléseiket már át is adták a brüsszeli döntéshozóknak. "Az egyes szerzői jogi társaságok nem akarnak szétszóródni az európai információs és zenei piacon. Éppen ezért tartjuk rendkívül fontosnak és sürgető feladatnak a kollektív jogi rendszer kereteinek kidolgozását. A GEMA - tudatosan - kisebb szervezeteket is bevont a kezdeményezésbe, mivel szánunkra fontos a kontinens kulturális sokszínűsége" - jelentette ki Dr. Harald Heker.

A szándéknyilatkozatot a szakember mellett aláírta dr. Gernot Graninger, az AKM Österreich vezérigazgatója; dr. Szinger András, az Artisjus Szerzői Jogvédő Iroda Egyesület főigazgatója; Ursula Sedlazcek, az AUME Österreich vezérigazgatója; Martin Gormsen, a KODA dán szervezet ügyvezető igazgató-helyettese; Eirikur Tomasson, a STEF Island ügyvezető igazgatója; Kenth Muldin, a STIM svéd társaság vezérigazgatója és Cato Strom, a TONO norvég csoport ügyvezető igazgatója.

"A jelenlegi európai versenyjog alkalmazása nem igazán számol a szellemi tulajdon különlegességeivel. Éppen ezért nagyon örülünk, hogy mi, a magyar Artisjus is ehhez a kezdeményezéshez tartozunk, amelynek célja a kreatív tartalmakra vonatkozó egységes feltételek megteremtése" - nyilatkozta dr. Szinger András. "A STIM is szeretné aktívan támogatni ezt a folyamatot és éppen ezért a partnereinkkel együtt arra bátorítjuk az Európai Bizottságot, hogy karolja fel és támogassa ezt a programot" - tette hozzá Kenth Muldin.

A résztvevők szerint a szerzői jogi társaságokra gazdasági, kulturális és szociális okokból is szükség van. Abban a kérdésben mind a jogalkotók, mind pedig a felhasználók egyetértenek, hogy egy egységes szerzői jogi rendszer mindkét fél érdeke. Az eddigi EU-irányelvek azonban nem szabályozták ezt a kérdést, így továbbra is hiányzik az egységes jogi háttér. Amennyiben ez megteremtődne, úgy a jogharmonizációval az online gazdaság fejlődését is segítene lehetne.

Szabályozásra vár az is, hogy egy előadó a külföldön megjelenő dalai után is megkapja a szerzői jogdíját, de az sem szabad, hogy olyan abszurd helyzetek fordulhassanak elő, mint legutóbb Spanyolországban: néhány online zeneboltban vásároló felhasználó ugyanis később igen csak meglepődött, mikor meghallotta, hogy az adott cég más EU-tagállamokban be van tiltva vagy be lett perelve.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • emp #25
    Mint alkotó zenész és zenés klub tulajdonos is mondom, hogy az Artisjus az egyik legpofátlanabb, legmocskosabb pénzbehajtó szervezet ma Magyarországon. Talán csak a rendörség előzi meg őket, meg az állambácsi (sokak szerint a kettő egy és ugyanaz). Mikor felhívtam az Artisjózsiékat, hogy a beleegyezésünk nélkül az egyik kiadványunkat külföldőn pénzért árulja egy cég, akkor vállat rántottak és közölték, hogy nem nagyon tudnak vele mit kezdeni. Persze a rendezvénytermünkben (ahol nagyrészt underground, hivatalos kiadvány nélküli csapatok mutatkozhatnak be) beállít a területi meghízott, feltesz pár kérdést, majd kiszámlázza a 120.000 forintos számlát... Mi ez már???
  • Garrett27 #24
    Azért indult gyűlöletkampány a Jobbik ellen, mert rálépnének jó néhány szűk érdekcsoport tyúkszemére, más kérdés, ők hogyan járnának el, mindenesetre a netkommandó nem fogja hagyni, hogy holmi kis pártocska rájuk taposson az "olcsóbb cdk dvdk" stb akaratával, ha majd egyszer tényleg megvalósítanák.
    A kiadó- és "jogvédő" társaságok ennél sokkal jobban vannak megszerve nemzetközileg, sajnos egy országban hiába tennének is rendet, ez ellen nemzetközi összefogás kell.
  • Balintos #23
    egy szebb világban már meglincselték volna az artisjust...
  • asdasdasd #22
    Ma hallottam a rádióban, hogy ha szallagavatón szól a háttérben a Metallica, akkor azért nem kell perkálni, de ha szallag kitűzése után elkezdenek rá csápolni, akkor már igen.
    Ez komoly, artisjusos néni mondta.
  • Piel #21
    Artisjus Szerzői Jogvédő Iroda Egyesület egy vicc. Összeszedik a jogdíjat ahonnan csak lehet és a velük szerződött előadóknak fizetnek belőle. És a többivel vajon mi lesz? Elmegy működési költségre? Az egész egy nagy átverés!
  • hdo #20
    Már nagyon várom az egységes rendszert ... remélem minden szellemi/kreatív tartalomra érvényes lesz majd, nem csak zenére.
  • Magiszter #19
    Amennyire én tudom felvethet a nép népszavazás útján törvénymódosítási, vagy törvényhozási javaslatot az Országgyűlés felé, akik majd megszavazzák, vagy elvetik, esetleg szavazásra bocsáltják amikor is a nép dönti el mi legyen.
    Ha akarod utána nézhetek pontosabban is.
  • ilmi6 #18
    @ magister:
    Törvényhozói és végrehajtói hatalom is a népé, vagy csak a döntési hatalom?
  • Magiszter #17
    Ez meg a másik. Adót csak állam és állami szervezet szedhet, magán szervezet, alapítvány kaphat állami támogatást az adókból befolyó pénzből. Fenttarthatja magát adományokból, kereskedelemből, vagy szolgáltatásból befolyó jövedelemből, de adót semmi képpen sem szedhet. A Kormánynak pedig kötelessége védeni az Alkotmányos/Személyiségi/Polgári jogokat, amit ugye nem tesz, mivel hagyja/nem érdekli hogy folyamatosan megszegjék. Ezzel pedig lehetne bíróságra menni simán, de amit max elérsz vele hogy visszakapod CD-DVD-HDD-Pendrive-Mem.Kártya árából az ArtisJust részt (kitörölheted vele). Bíróságra járkálni meg párezer forintért senki nem fog inkább hagyják hogy folyamatosan megsértésk az Alkotmányos Jogait.
    Az ArtisJust meg "sokszor keveset lop, hisz az nem feltünő" alapon milliós bevételre tesz szert, a tényleges Zenészek/előadók meg éhen halnak.
  • hol9672 #16
    Nem lenne joga egy judeaiak által alapított civil szervezetnek adót szedni, azt tetszőlegesen elkölteni, nomeg újabban törvényeket hozni...

    Bródy meg szégyellje magát, Presserrel együtt, hogy ebben résztvesz. Utólag nullázzák le sajátmagukat ezzel.