Berta Sándor

A GPL-t és a Creative Commons licencet támogatná az Európai Unió

Amennyiben valóban a nyílt licencek mögé áll az Európai Unió, úgy új korszak kezdődhet a digitális tartalmak terjesztésében.

Az Európai Bizottság úgynevezett Zöld Könyvéhez kiadott állásfoglalásában az Európai Unió Gazdasági és Szociális Bizottsága egyértelműen a GPL-és a Creative Commons licenc hatálya alá eső művek támogatásáról döntött.

A testület egyúttal leszögezte, hogy a változtatások mielőbbi bevezetéséhez sürgősen módosítani kell a jelenleg hatályos szerzői jogi szabályokat és az EU szerzői jogi irányelvét. A módosítások célja, hogy megkönnyítsék a különböző könyvek és más tartalmak online kikölcsönzésének lehetőségét. "Egyensúlyt kell találni az új terjesztési formák, a tudásra épülőtársadalom igényei és a szerzői jog között. Ezt az egyensúlyt azonban addig nem lehet biztosítani, amíg kifejezetten egy korosztály ellen irányuló és azt kriminalizáló represszív intézkedéseket alkalmazunk, hiányoznak a megfelelő jogi előírások és nem keresünk új szerzői jogi formákat. A technológiai fejlődés jelentőségének és sebességének figyelembe vételével a jelenlegi szabályokat sürgősen módosítani kell" - olvasható többek között a dokumentumban. A testület nyíltan kiállt a jelenleg hatályos szerzői jogi szabályok megváltoztatása, gyengítése és kiegészítése mellett.

Az Európai Unió tavaly hozta nyilvánosságra a Zöld Könyvét, amelynek célja a szerzői jog megreformálása, hogy az megfeleljen a 21. századi kutatás, a tudomány és az oktatás követelményeinek is. A döntéshozók azt szeretnék, hogy a tudás szabadon áramolhasson és ezáltal az eddiginél több fejlesztésre kerülhessen sor az Európai Unió belső piacán. Szintén fontos egy, az EU mind a 27 tagállamában érvényes, egységes szerzői jogi környezet megteremtése. Biztosítanák azt is, hogy ha egy felhasználó nem férhet hozzá az információhoz, akkor fellebbezhessen a döntés ellen. Kiemelten támogatnák a GPL-és a Creative Commons licencű művek terjesztését, a két licenc elterjedését, valamint a GPL-licenc hatálya alá eső szoftverek alkalmazását.

Szintén kitér a dokumentum az úgynevezett elárvult könyvekre, amelyeknél már nincsenek meg a szerzői jogi tulajdonosok, továbbá a felhasználók által készített tartalmakra és azok hasznosítására, illetve arra, hogy például a látássérültek vagy a vakok is az eddiginél könnyebben férhessenek hozzá a különböző internetes anyagokhoz.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • ozric #4
    GPL szerintem szopás lenne.

    Nem lenne az, mert nem tudod mi a GPL.

    A GPL nem engedi meg nem GPL licenszelésű kódok (beleértve a zárt forráskódú dolgokat is) felhasználását GPL programokban.

    Ezt az elvet könnyebb megérteni, ha a GPL szót lecseréled például adományként kapott élelmiszerre. Vagy ingyen szintén adományként továbbadod, vagy felhasználod. De pénzért boltban már nem adhatod el. Az MPlayert is lehet lejátszóban használni, csak a forráskódját is mellékelni kell és zárt kódot nem lehet hozzá tenni. Egyik szabad szoftveres irányelv, hogy bármit megtehetsz velük, csak garantálnod kell a továbbadott, módosított vagy bővített változat további maximális szabadságát. Ha ez nem tetszik, akkor az alapoktól írjál egyet, vagy vásárolj vagyoni jogokat. Egyikkel sincs semmi probléma, a GPL nem tiltja meg.

    A cikkhez: erős benne a torzítás, mivel az EU nem lecserélni akarja a zárt kereskedlmi termékeket GPL/CC-re, hanem párhuzamosan kívánja használni / lehetővé tenni a használatát. Például Magyarországon is sokáig törvénysértő volt a szabad szoftver használata (GPL, BSD, stb.), mivel csak olyan szoftver használata volt jogszerű, ahol a licenc mellett számlával is rendelkezett a felhasználó. Ezt a baromságot 2006 környékén szűntették meg.

    További agyzsibbasztó baromság a 100%-os kereskedelmi termék vagy 100%-os szabad szoftver (+CC) melletti érvelés. Viszont a 100%-os legális felhasználás melletti semmiképpen sem az. Aki nem akar fizetni, attól miért kellene elvenni a szabad (és ingyenes) termék használatának a lehetőségét? Erről szól a cikkben említett módosítás.
  • Mardel #3
    GPL szerintem szopás lenne.
    Anno olvastam, hogy Mplayert meg akarták venni egy lejátszóba mint software azthiszem. De GPL licenc miatt ez nem lehetséges, mert "A GPL nem engedi meg nem GPL licenszelésű kódok (beleértve a zárt forráskódú dolgokat is) felhasználását GPL programokban."
  • amitakartok #2
    Húúúú, de be fognak ezen rágni a "jogvédők"!
  • Mcsiv #1
    ámen