Berta Sándor

Petíció a szabad információhozzáférésért

Egy kezdeményezés és az azt támogató Az Oktatási és Tudományos Szerzői Jogért Akciószövetség nevű német civil szervezet a német parlamenthez akarja eljuttatni petícióját.

Az elmúlt években világszerte számos alkalommal követelték szakemberek az államtól és az intézményektől a szabad információáramlás biztosítását, illetve a különböző tudományos anyagokhoz való szabad hozzáféréseket. Ezúttal Németországban tudósok szorgalmazzák, hogy a kormány biztosítsa: minden felhasználó férhessen hozzá a tudományos tanulmányokhoz és más tartalmakhoz. Az előző német kormány igazságügyi minisztériuma ellenezte az Open Access gyakorlat bevezetését, sőt elutasította a német szövetségi tanács több konstruktív javaslatát is.

Prof. dr. Rainer Kuhlen, az akciószövetség szóvivője közleményében leszögezte: a jelenlegi publikációs rendszerben komoly probléma van, ha a közpénzekből támogatott kutatási eredményeket pont az állampolgárok nem érhetik el. A két szervezet úgy vélte, hogy ezzel a megoldással nagyon sok embert zárnak ki az információkhoz való hozzájutástól.

Az akciószövetség korábban már számos másik szervezettel együtt rámutatott, hogy a szerzői jogot át kell alakítani azért, hogy a nyilvánosság érdekeinek is megfeleljen. Ezt a jövőben mielőbb meg kell tenni, a gazdasági érdekek nem valók előbbre. "A tudományos publikációknak minden polgár számára ingyenesen és szabadon hozzáférhetőnek kell lenniük" - olvasható többek között a petícióban. A petíció december 22-ig írható alá, utána eljuttatják a német parlamentnek.

A szervezetet a 2004. július 5.-én elfogadott Göttingeni Nyilatkozaton alapul és annak megjelentetése után alapította több mint 365 tudományos társaság, intézmény és szövetség, valamint mintegy 7000 magánszemély.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • KillerBee #2
    Az egész az internet korában nevetségesen lassú, több napba vagy hétbe is beletelhet, mire a szerző válaszol. Ha válaszol. Ha el tudod érni a megadott email-címen. Ha egyáltalán meg van adva működő címe.

    Aztán meg tényleg elvi kérdésről van szó, a szerző kutatását az adott polgár pénzéből is támogatták és senki nem kérdezte meg a polgárt, támogatni kívánja-e az adott kutatót. Miért kellene akkor megkér(dez)ni a kutatót, támogatni kívánja-e a polgárt a tanulmány elküldésével?

    A dolognak úgy kellene működnie, mint a GPL-nek. Ha valaki felhasználta az én GPL alatt kiadott kódomat (pénzemet), akkor őneki is GPL alatt (ingyenesen) hozzáférhetővé kell tennie a kódját. Vagy ne használjon fel közpénzeket - erre senki nem kötelezi - és akkor azt tesz a kutatási eredményeivel, amit akar.
  • amitriptilin #1
    Már ma is elérhető a nyilvánosság számára is a cikkek absztraktja és az alapján eldönthető, hogy a kérdéses cikk érdekel-e engem vagy sem, ha érdekel, akkor meg csak kell írni egy emailt a szerzőnek és az elküldi általában a cikket, hisz a saját érdeke, hogy hivatkozzanak rá.