Berta Sándor

Vita az internet ellenőrzéséről Németországban

Komoly vitát váltott ki az internetes közlekedési szabályokra vonatkozó véleményével Thomas de Maiziere, a német Szövetségi Kancellári Hivatal vezetője.

Maiziere többek között a következőket mondta a Rheinischen Postnak adott interjújában: "Úgy vélem, hogy ugyanúgy, ahogy a pénzügyi piacok esetében, az interneten is középtávon közlekedési szabályokra lesz szükség. Különben olyan félelmetes dolgokat élhetünk majd át, amelyek minden képzelőerőn túlmutatnak." A politikust a cikk megjelenése után azonnal támadta a legtöbb német párt, mondván az elképzelés megvalósítására semmi szükség nincs. "Amíg az SPD tagja a német kormánynak semmilyen hasonló cenzúraötletnek nincs esélye" - reagált Monika Griefahn, az SPD médiapolitikai szóvivője.

Wolfgang Wieland, a Zöldek szóvivője hozzátette, hogy új szabályok kidolgozása és bevezetése teljesen felesleges. Ugyanakkor fontosnak tartotta hangsúlyozni, hogy ami a valódi életben bűncselekmény, annak az online világban is annak kell lennie. Az internet nem lehet jogmentes terület. "Ahhoz, hogy de Maiziere szabályainak betartását ellenőrizni lehessen egy olyan hatalmas állami cenzúrahivatalt kellene létrehozni, mint ami Kínában is működik. Ezt senki sem akarhatja" - szögezte le Wieland.

Hasonlóan érvelt Gisela Piltz, az FDP belpolitikai szóvivője is: "Az FDP Bundestag-frakciója nem kívánja a világháló erősebb ellenőrzését. Egy ilyen lépésnek a vélemény- és információs szabadságot veszélyeztető beavatkozások lennének a következményei.“ Dietmar Bartsch, a Die Linke ügyvezetője elmondta, hogy ők nem akarnak internethozzáférés-blokkolásokat és még a kis mértékű ilyen jellegű intézkedésekkel sem tudnak egyetérteni.

De Maiziere szavai azért keltettek feltűnést, mert eddig mind ő, mind pedig a kancellária igyekezett távol tartani magát ezektől a vitáktól. A téma felvetése - különösen az őszi parlamenti választások előtt - azonban arra mindenképpen jó volt, hogy újra felszítsa a vita parazsát. A politikus állásfoglalása mögött sokan más okokat sejtenek. Megfelelő eredmények elérése esetén ugyanis de Maiziere lehet az új német belügyminiszter. Ráadásul töretlenül élvezi Angela Merkel bizalmát és korábban nem emésztették fel a viták, mint Wolfgang Schäuble jelenlegi belügyminisztert. "Amennyiben ez így lenne, akkor de Maiziere nagyon rosszul indulna. Egy Schäuble II-re semmi szükségünk sincs" - jegyezte meg Wolfgang Wieland.

A CDU nem foglalt állást a mostani vitában. Ehelyett Wolfgang Bosbach, a párt frakcióvezetője felvetette egy internetes rendőrség létrehozásának szükségességét. "Több olyan fedett nyomozóra van szükség, akik online járőrökként felderíthetik a világhálón történő bűncselekményeket. Az internet ugyan fantasztikusan sokszínű, de ugyanakkor a bűnözés, a terrorizmus és meglehetősen sok szenny forrása is. Egy új kormánynak éppen ezért a tartományi bűnügyi hivatalokat és az ügyészségeket további személyzettel és technikai eszközökkel kellene segítenie. De fontos, hogy nem egy új cenzúrahivatalról lenne szó" - nyilatkozta a CDU politikusa.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • tar86 #3
    Először a cinágybűnözést szüntessék meg és ne akadályozzák mondvacsinált ürügyekkel a szólásszabadságot.
  • Wittgen #2
    Aztán lassan már azért is életfogytiglan követelnek gyilkosság miatt majd, ha pl a WoW-ban kinyírod valakinek a karakterét (bár nem ismerem a játékot, nem tudom meg lehet-e csinálni).
  • B0nFire #1
    Mit várunk egy olyan országtól, akinek az EP képviselője egy másik ország képviselőjének felszólalása közben vihog, mint egy eszelős, mialatt amaz a tragédiát ecseteli! Bunkó, köcsög németek. Csak tudnám, mi a francnak kell róluk írni egy héten 3x. Ha a német elfingja magát, az rögtön meg van írva az sg-n.