Berta Sándor

Még mindig népszerű a Beatles

A gombafejűek néhány napja digitálisan újrakevert (remastered) formában kiadott teljes zenei munkássága globális rohamot váltott ki.

A liverpooli banda feloszlása után 40 évvel alighanem még maga a kiadó sem gondolta, hogy már az első napokban ekkora lesz az érdeklődés a Beatles 14 CD-s átfogó gyűjteménye iránt. Pedig ez történt. A legkorszerűbb stúdiótechnikával "felújított" zenei albumokat valósággal elkapkodták az emberek. A Los Angeles Times például arról számolt be, hogy már az első két napban összesen 235 000 darab (!) Beatles CD-Box talált gazdára. A szakemberek azt jósolták, hogy az eladott albumok száma az első hét végére elérheti az 500-600 000-et.

Az EMI áprilisban jelentette be, hogy digitálisan újra kiadják a Beatles összes dalát. A felújított gyűjtemény sztereó hangzásban foglal magába 12 lemezt, a Magical Mystery Tour című albumot és - egybegyúrva - a Past Masters Vol. I and II címet viselő válogatásokat. A kollekciót egy számlista, egy rövid dokumentumfilmben a felvételekhez kapcsolódó információk és az eredeti borítók egészítik ki.

De nem csak az Egyesült Államokban, hanem a világ más részein, különösen Európában hódít újra a Beatles-őrület. Németországban például a gyűjtemény már két eladási nap után a slágerlisták harmadik helyére került. "Ez az óriási érdeklődés is azt bizonyítja, hogy mennyire igény van még mindig a Beatles zenéjére" - hangsúlyozta Frank Seltier, a Bavarian Beatles Store üzemeltetője. Nem csak az idősebb korosztály tagjai, hanem nagyon sok fiatal is újra felfedezte magának a szigetországi banda dalait. Seltier részt vett az idei liverpooli Beatle Week nevű rendezvényen, ahol szintén hatalmas érdeklődést tapasztalt minden korosztály részéről.

A Beatles Stereo Box ára közel 200 euró, ami ugyan viszonylag magas, de az eladási adatok is jól mutatják, hogy ha egy értékes műről vagy gyűjteményről van szó, a felhasználók nem sajnálják kiadni érte a pénzt. "Amennyiben ezt az összeget elosztjuk a 14 kiadványra, akkor kiderül, hogy az ár egyáltalán nem túlzó. Összehasonlításul: a White Album egy példányáért még ma sem sajnálnak átlagosan 250 eurót elkérni" - említett egy példát Seltier. A Beatles örökségét kezelő Apple Corporationnek és az EMI kiadónak természetesen jól jött az eladási siker, hiszen utóbbit is súlyosan érintik a folyamatosan csökkenő CD-eladások.

S hogy a lendület meddig tarthat ki? Seltier szerint egy újabb Beatles-tag halálakor mindenképpen még egyszer biztosan az egekbe fog szökni a gombafejűek albumai iránti kereslet. Michael Jackson halála is megmutatta, hogy a kiadók az ilyen eseményekből is igyekeznek minél nagyobb hasznot húzni. Az angol bandával kapcsolatban ismét fellángolt őrületre jellemző, hogy már megjelent a Beatles-féle Rock Band játék és 3D-s feldolgozás készül a Sárga tengeralattjáró című 1968-as filmből.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Fidolorous #20
    "Seltier szerint egy újabb Beatles-tag halálakor mindenképpen még egyszer biztosan az egekbe fog szökni a gombafejűek albumai iránti kereslet."

    ez csak nekem gusztustalan ? ennyi erővel "hé Paul haljál már meg, pénzt akarunk keresni..."
  • hol9672 #19
    Pénzt azt persze hogy akarnak keresni, de ha csak azért zenélnek, 0 lelkesedéssel, azt már eleve megette a fene.
  • enginer #18
    Elvileg már akkor is többsávosan (minden hangszer külön sávra) vették fel és csak utána keverték össze a felvételeket.
    Ha megvan nekik az eredeti master szalag, akkor gyerekjáték sztereóba, vagy akár 5.1-be újrakeverni.
  • Tetsuo #17
    Mar sztereoban rogzitettek.
  • djw #16
    szerinted a zenészek azért zenélnek mert annyira szeretnek szórakoztatni vagy inkább pénzt akarnak keresni?
  • Balintos #15
    Miért, ha 1 helyett 2 szintetizátor van a falunyi zenész között akkor mi változik?
  • kryst #14
    De, hogy tudták megoldani, hogy sztereoba szóljon? Ha, egyszer mono volt? Vagy már akkor is szteroba volt rögzítve? Én mondjuk szeretek szinte minden műfajból hallgatni zenét, én nem vagyok egyik műfajnak sem az ellensége. Én ezzel úgy vagyok, hogy ha egy együttes max 1db szintetizátorral is látszik, és az a zene tetszik, nem fogom azt mondani rá, hogy szar. De, lehet egy énekes mögött egy falu zenekar is, ha nekem az nem tetszik.
  • TamasKA #13
    Szerintem a lényeg - sajnos - az utolsó bekezdésben leledzik.
  • Tetsuo #12
    :DD A Beatles gyujtemennyel nem is lehet villogni.. v nalatok igen?
    Az ilyen mainstreameket barhonnan le lehet szedni, fizetos verzioban meg olyan erteke van kb mint a Bravo Hits 53.-nak.. most a "villogo" ertekrol beszelek, h kinek mi tetszik az mas dolog.
  • hol9672 #11
    Bár nem tudom, melyik zenei stilusra gondolsz, azért mondok 1et: Welle Erdball.

    Valahogy az industrial/EBM és hasonló zenék nálunk háttérbe vannak szorulva. Ami együtteseink vannak, azok is külföldre járnak koncertezni. Mekkora király zenék vannak pedig, ahogy az USA adta a világnak a rock and rollt, ahhos hasonlóan az európaiak pedig az EBM-et.