Berta Sándor

Craig Barrett optimista

A világ legnagyobb processzorgyártója a gazdasági világválság idején is kitart a fejlesztési, beruházási tervei mellett.

"Az Intel a következő két évben csak az Egyesült Államokban összesen 7 milliárd dollárt fektet majd be. A cégnek technikailag is lépést kell tartani a világgal" - nyilatkozta Craig Barrett, a konszern elnöke a Frankfurter Allgemeine Zeitungnak adott exkluzív interjújában.

"Úgy gondolom, hogy a gazdasági világválság mély nyomokat fog hagyni az iparágban, amely teljesen másképp néz majd ki, mint a krízis előtt. Lesznek például konszolidációk és diverzifikációk. A nagy gyártók, mint a TSMC, a Samsung vagy mi a jövőben is mindent egy kézből fognak kínálni. Technológiai oldalról tehát továbbra is a fejlődést meghatározó szereplők leszünk, míg gazdasági oldalról erősen ki leszünk téve a konkurencia nyomásának. Csak ha technikailag elég jók vagyunk, akkor tudjuk majd kibírni ezt a nyomást. A célunk az, hogy a meglévő üzemeink gyártókapacitását mindig kihasználjuk, megfelelő számú megrendeléssel lássuk el őket."

"Moore törvényéből indultunk ki, amely szerint a chipeken lévő tranzisztorok száma kétévente megduplázódik. Ez a hozzáállás segített minket abban, hogy mindig a legjobb időben hajtsuk végre a beruházásokat, ennek köszönhetjük, hogy nagyok lettünk és hogy azok is maradhatunk. Vagyis kicsit sem vagyok pesszimista. Minden nagy válság egyúttal nagy esélyt is jelent. Biztos, hogy ezek az idők kemények és kihívást támasztanak elénk, de ez még egyáltalán nem jelenti azt, hogy ezért el kell vetnünk a hosszú távú terveinket. Épp ellenkezőleg."

"Az Intelnél eltöltött 35 esztendő alatt legalább tíz recessziós időszakot éltem át. Ezek tanulsága az, hogy a sikeressé váláshoz vezető egyetlen út a beruházás útja. A válságot nem lehet spórolással túlélni, csak beruházásokkal lehet belőle kilábalni. Ezt csináltuk az 1980-as években és ezt fogjuk most is tenni. Ha ugyanis valaki technológiai lendületet veszít, akkor gazdaságilag is mérséklődik a teljesítménye, konkurensei pedig gyorsan elszáguldanak mellette - technológiai és gazdasági értelemben egyaránt" - tette hozzá a szakember.

A kérdésre, hogy miként nézhet ki a jövő mikroprocesszora, Craig Barrett azt válaszolta: egy nagyon összetett és több funkciós elem lesz, amely képes lesz végrehajtani nem csak a központi meghajtóegységek hagyományos feladatait, hanem a relatív új feladatokat is. Utóbbiak közé tartozik például a grafikus és az audio chipek munkája. Ezeket mind egyesíteni fogja. Az Intelnek egy ilyen processzor létrehozására már rendelkezésére áll mind a megfelelő technológia, mind a gyártókapacitás. Egy ilyen termék teljesen új gazdasági lehetőségeket és célközönségeket nyit meg a vállalat előtt. A mai mikroprocesszorokon már közel 2 milliárd tranzisztort lehet elhelyezni, 2 év múlva ez a szám eléri majd a 4 milliárdot.

"A kutatólaboratóriumunkban már a jövőbe igyekszünk bepillantani és a következő öt chipgenerációval foglalkozunk. Ezeknek az egységeknek a mérete legfeljebb 5-10 nanométer lesz, ezzel pedig minden bizonnyal elérjük a ma ismert és alkalmazott technológiák fizikai határait. Addig azonban még legalább 15 év fog eltelni. De óvatos vagyok etekintetben, ugyanis a határokat már 30 éve elértük, amikor a 100 nanométeres méretet is utópiának tartottuk."

"S hogy mit várhatunk a közeljövőben? Elsősorban a funkciók számának növekedését. A chipeket a gyártók specifikusan tervezik majd meg. Emellett ezek az egységek energiatakarékosak és a mostani modelleknél olcsóbbak is lesznek. Egy mikroprocesszortól a korszerű ipari érában mindig egyre nagyobb teljesítményt várnak el egyre kevesebb pénzért. Vagy másképp fogalmazva: a mikroprocesszor a világ legintelligensebb és legkevésbé inflálódó terméke" - szögezte le Craig Barrett.

Az Intel vezetője elmondta, hogy nem véletlenül hozták létre az úgynevezett Intel Europe Labs intézetet, mivel szeretnék kibővíteni az európai kutatási tevékenységüket, kiépíteni egy intelligens infrastruktúrát a kontinensen és a munkát a müncheni és az írországi üzemek segítségével koordinálni. Javítani akarnak az egyetemekkel és más kutatólaboratóriumokkal való együttműködésükön. Az Intel Europe Labs összesen 18 kutatóintézetet és több mint 800 szakembert jelent. Craig Barrett szerint a gazdaság és a tudomány közötti híd megteremtése egy olyan fejlesztésorientált üzletág, mint a félvezetőipar számára meghatározó.

Természetesen sor kerül üzemek bezárására és újak megnyitására. Ennek oka nagyon is kézenfekvő. Egy 32 nanométeres chipet nem lehet gyártani egy az 1980-as években tervezett gyárban. A gazdasági válság nem hat Moore törvényére, a kutatólaboratóriumokban folyó munka és a konkurenciaharc sem áll le.

"Nem vagyok meglepve az AMD legutóbbi lépésén. Már évtizedek óta ismerjük ezt a stratégiájukat. A brüsszeli hatóságok csak azt teszik, ami a dolguk egy ilyen beadvány beérkezése után. Éppen ezért működünk együtt velük. Abban viszont biztos vagyok, hogy ha minden információ és adat előkerül, akkor a testület arra a következtetésre fog jutni, hogy nem sértettük meg a piaci verseny szabályait. Kemény harcokkal tűzdelt piacon vagyunk, minden évben sok pénzt fektetünk be és jó termékeink vannak. Ezért és nem pedig a piaci versenyre vonatkozó szabályok megsértése miatt vagyunk csúcspozícióban" - közölte végül az Intel elnöke.

Kollégájával ellentétben Morris Chang, a TSMC elnöke néhány hete igen csak pesszimistán nyilatkozott és annak a véleményének adott hangot, hogy a válság elhúzódó lesz és akár 2012-ig is tarthat.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • readswift #6
    te vagy nagyon fiatal vagy , vagy nagyon hülye
  • readswift #5
    :PPPPPPPPPPPPPPPP
  • Piel #4
    Lehet, hogy meg kellene hívnunk Magyarországra Gazdasági és vidékfejlesztési miniszternek...
    Azután befektetnénk a magyar emberek munkáját és tudását, mert abból van elég ...
    Azután meg fürödhetünk tejben, vajban, mert eljött a Kánanán ...

    Valami kimaradt. A magyar politikai elit száműzése!
  • readswift #3
    igen én is remélem, méghozzá a letisztulással karöltött dugába dőlést.
  • tomsh #2
    Jól beszél az öreg, letisztult átlátható stratégia. Meg is lesz az eredménye.
  • readswift #1

    "Nem vagyok meglepve az AMD legutóbbi lépésén. Már évtizedek óta ismerjük ezt a stratégiájukat."

    straw man argument, logikai hiba, száni