Gyurkity Péter

Bemutatta új Atomját az Intel

Az Intel a héten betekintést engedett az Atom chipek új generációjába, amely a további funkciók integrálása révén egyszerűsítést hoz magával. Eközben elkészült a Moblin operációs rendszer új előzetese.

A cég kedden tartotta meg bemutatóját, amelyen ezúttal a Pineview kódnéven fejlesztett új Atom processzorok részleteit ismertették. Az itt elejtett információk megerősítik a már korábban kiszivárgott útiterv részleteit, vagyis a gyártó elsősorban egyes kiemelt funkciók integrálása révén újítaná meg a családot.

Az újgenerációs processzorokban ugyanis immár egy szilíciumlapkára kerülnek a grafikus vezérlők, a memóriavezérlők, valamint a CPU, ami a fejlesztők szerint észrevehető mértékben javítja a teljesítményt, ezzel egy időben pedig mérséklődik a fogyasztás. Egyedül az I/O-műveleteket végző chip marad külön, így a jelenleg használt háromchipes helyett a jövőben kétchipes megoldásokat kapunk majd kézhez a különböző netbook és nettop megoldásokban. A Pineview természetesen külső grafikus vezérlőkkel is együttműködhet, itt nem szabnak korlátokat.

Az Intel ezzel egy időben elérhetővé tette a Moblin néven fejlesztett speciális Linux disztribúció második verziójának bétaváltozatát, amely több fontos változtatást hordoz magában. Rögtön szembetűnik, hogy a megszokott asztali felület ezúttal fülekre épül, amely azonnali hozzáférést nyújt a különböző alkalmazásokhoz, legyen szó levelezésről, azonnali üzenetküldésről, avagy a közösségi oldalakról. A külső partnerek ezentúl a saját szájízük szerint alakíthatják a kezelőfelületet, az Intel pedig arra számít, hogy legalább 25 százalékos részesedést szerezhetnek így a netbook készülékek szegmensében.

Ezzel persze nem mindenki ért egyet, az IDC például azt jósolja, hogy a Windows tovább nyomul majd előre, így az év végéig az összes Linux disztribúció maximum 4-5 százalékot érhet el a leszállított netbookok arányában.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • torcipepe #12
  azért a 20.000 kicsit túlzás, nekem 4-5.000-el volt drágább az XP-s.
 • Ferrer #11
  Atom jó lesz!
 • Sanyix #10
  Nem is kell nagyon kinézni. Én úgy válogatok, hogy valami amd/inteles alaplap (bár az utóbbi 7 éven mindig amd volt :D), és a 2 nagy videochip gyártó közűl, amikor még nem volt integrált hálókártya akkor meg egy nagyobb gyártótól vettem azt is (realtek mellesleg még ócsó is volt :D).
  3/3 gépnél MINDEN alapon ment(max videodrivert kellett külön telepíteni ami 3d gyorsítást is tudott, de az se volt nehéz), és szerintem minden ilyen integrált lapos dolog, meg ati/nv simán ugyanígy viselkedik. Látni is, hogy a fórumon a fos kínai zugüzemben gyártott tv kártyákkal, meg wlan kártyákkal szenvednek, de meg is érdemli aki olyat vesz, mellesleg azt is a gyártónak köszönhetik...
 • drwho #9
  Csatlakozom! Ha eleve olyan hardware-t nézel ki, ami linux támogatott, akkor nagy valószínűséggel jó eszközt fogsz kapni és ez windows alá is igaz lesz! Ez lehet laptop és lehet minden más is. (Feltehetőleg azért van így, mert nem egy összeegerezett drivert kell írni linux alá, ahogy ezt windows alatt könnyen megteszik.) Amúgy sokminden "dzsunka" cucc is elmegy linux alatt, csak valóban kell egy kis ügyeskedés hozzá, mert "out of the box" nem biztos, hogy támogatott...
 • Turdus #8
  Ki kell hogy ábrándítsalak, Linux alatt jobb a támogatottság, mint winf*s alatt. Előbbinél egységes driverek vannak (PostScript, PCL6 stb.), míg utóbbi esetében minden nyomtatóhoz külön 300M-es csilivili, de használhatatlan szoftver, amit drivernek csúfolnak. Ezen kívül ugyanezt tapasztaltam sok más periféria esetén is. A UPS-emhez pl nem is létezik win driver, csak Linux.

  Ha biztosra akarsz menni, akkor annyi az egész, minőségi cuccot kell venni, azokhoz mind van bejáratott driver Linux alá. Dzsunka PC kiegészítőhöz nem biztos.
 • Turdus #7
  Aki ilyent mond, az egyszerűen nem ért a Linuxhoz. (Bocs, nem szekálás, ez tény. A valóság az, hogy Linuxra 100x több alternatíva közül válogathatsz, és ha ezt nem tudod kihasználni, az nem a Linux hibája.)
 • barii #6
  perifárián a szűkebb értelmezését mondtam, pl nyomtató, az perifária, és netbookhoz miért ne?
 • Rexhawk #5
  "max perifárivval lehet baj"
  azzal se, mert a cikk a netbookokról szól:)
  max headphone-t raknak az ilyenekbe
  és a szoftverekkel se lenne gond, mert azokra amikre használják már rég létezik vmilyen linuxos szoftver
 • barii #4
  na de ha egyszer linuxal árulják, akkor linux kompatibilis. max perifárivval lehet baj, de pl nymotatók -hasamra ütök-90%a működik. Jó esetben előre olyat választassz.
  Alkalmazások meg mire nincs alternatíva? max célszofrverre, teszemazt Elektronikus Jogtár, de a felhasználók többségéne szvsz nem használ ilyen célszoftvereket
 • kvp #3
  "De ki vesz windowsos gépet?"

  Aki mindenfele hardvert es szoftvert akar hasznalni. A linuxok driver es szoftver tamogatottsaga meg mindig nem az igazi. Igaz, hogy linux alatt szinte mindenre van megoldas, de ez neha mernokot igenyel. A windows nem jobb, de altalaban kevesebb gondot okoz.