SG.hu

A hivatal szerint az online szexbolt csak reklám

A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság több webáruházat is jelentős mértékű, esetenként félmillió forintos bírsággal sújtott, lényegében azon az alapon, hogy a webáruház nem üzlet, hanem pusztán reklám.

Az NFH határozatában amiatt marasztalt el egy szexuális termékeket árusító webáruházat, mert annak tartalmát - azaz a termékkatalógust - reklámnak minősítette. Márpedig a reklámtörvény szerint tilos az olyan áru reklámja, amely rendeltetése a szexuális ingerkeltés. Az NFH - az üzemeltető érvelésére reagálva - külön foglalkozott azzal a kérdéssel, hogy reklámtörvény ez utáni bekezdése szerint nem kell alkalmazni a fenti tilalmat magán a szexuális terméken, illetve a szexuális termékeket árusító üzleten belül elhelyezett reklámra.

Az NFH a bírság indoklásában erre válaszként kifejtette: "Az eljárás alá vont internetes oldalon közzétett ajánlat tartalmánál fogva árut népszerűsítő reklámtevékenységnek minősül." Azaz a bírság alapjául alapvetően az szolgált, hogy az NFH jogértelmezésében a webáruház nem tekinthető üzletnek!

Az eset újabb, a hazai e-kereskedelem normális működését akadályozó törvényi ellentmondásra vetett fényt, ugyanis az üzlet jogszabályi fogalma csak a fizikai értelemben vett üzletre korlátozódik. A kereskedelemről szóló törvény - amelyben nem szerepel sem az internet, sem az elektronikus kereskedelem fogalma - szerint az üzlet "kereskedelmi tevékenység folytatása céljából létesített vagy használt épület, illetve önálló rendeltetési egységet képező épületrész, helyiség, ideértve az elsődlegesen raktározás, tárolás célját szolgáló olyan épületet vagy épületrészt is, amelyben kereskedelmi tevékenységet folytatnak." Az NFH erre a fogalomra támaszkodva minősítette a webáruház tartalmát olyan reklámnak, ami nem üzletben található.

A helyzetet az teszi abszurddá, hogy így teljes mértékben lehetetlenné válik a szexuális termékek internetes értékesítése, hiszen gyakorlatilag nem végezhető ez a tevékenység jogszerűen, ha a terméket nem lehet megjeleníteni a weboldalon. A Szövetség az Elektronikus Kereskedelemért nevű, e-kereskedelmi szakmai szervezet véleménye szerint ez nyilvánvalóan nem felel meg a jogalkotó eredeti szándékának, ami vélhetőleg arra irányult, hogy - az online világot tekintve - más, nem az elektronikus értékesítés helyeként szolgáló honlapokon (pl. egy közösségi- vagy hírportálon) ne jelenhessen meg olyan banner, ami szexuális termékek képét tartalmazza, illetve azok megvásárlására ösztönöz.

A fent vázolt helyzet megoldása érdekében a SzEK.org szakmai egyeztetést kezdeményez az NFH illetékeseivel, illetve fellép a szükséges törvénymódosítások érdekében, de a helyzet tisztázásáig is az érintett internetes kereskedők elleni eljárások felfüggesztését kéri.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • cateran #22
    Hehe,ugye te sem hiszed,hogy itt akar 1x is felmerult,hogy az adozas miatt baszogatjak oket? Azert,hogy a parasztnak jobb legyen? Bahh..nyilvan be akarnak szallni a bizniszbe es...es ennyi..soha fel sem merul(hetet)t hogy az orszag erdeket figyeljek....
    Szereny velemenyme szerint az egesz politikai elitnek nevezett akarmit (Orbanostul,Gyurcsanyostul)fel kellene akasztani..kivetelezes nelkul...
  • narumon #21
    Ezek után csodálkoznak hogy mélyrepülésben az adóbevétel? Tisztelt webáruházak helyébe már mozgatnám is ki a céget a francba ebből az országból. (mint ahogy a valóságban is egyre többen ezt választják). Nem tudom mikor kap a bugyijába a tisztelt magyar politikai elit, hogy azzal hogy a nadrágszíjat húzzák nem növelni fogják az adóbevételt hanem csökkenteni! Ébresztő!
  • Tetsuo #20
    Igy van. Magyarorszag egy sullyedo hajo.. az elso vilaghaboru ota elbaszunk mindent.. meg a rendszervaltast sem tudtuk megcsinalni.. ezt az orszagot direkt teszik tonkre.
    Hamarosan finish..
  • Omega #19
    Szerintem azt akarják, hogy ami még él és adózik inkább menjen át offshore-ba, mert az jobb buli (egyeseknek).
  • Caine #18
    Akik ezt megszavazhatnák, azoknak az az érdekük, hogy ez ne kerüljön megszavazásra. A többit magadtól is kitalálhatod ...
  • AbyssLord #17
    Ja és még annyit akartam hozzátenni, hogy a diktatúrákban tipikus az, hogy nem beszéljük át, hanem cselekszünk egyből. És lásd, hogy mi lett mindből. Szerintem csak rosszul járnánk vele.
  • AbyssLord #16
    Szerintem azért igenis át kell beszélni a jövendő törvényeket. Nem kéne csak úgy zumm bele módra csinálni. Abból is nagy marhaságok lesznek. Lenne idő bőven, ha tényleg szakértők bevonásával dolgoznának. A gond ott van, hogy a kedves urak és hölgyek nem csinálnak semmit azon kívül, hogy felveszik a fizetésüket.
    Ugyanis nem azt kéne csinálni, hogy leragasztom a nem gombot, és utána nyújtogatom a nyelvem a másikra, és mutogatok rá, mintha a megtestesült ördög lenne, vagy épp a másik oldal, hogy nyafizni, hogy mutogatnak rá és ezért nem csinálni semmit.
    Be kéne vezetni azt, amit usában az elnöknél vezettek be, hogy 2 ciklusnál tovább SOHA nem lehetsz többet az. Nálunk kéne ugyan ez, csak pártvezetőnél. 2 évet vagy pártvezető, és utána visszavonulsz a politikából. És így megoldanánk azt a kiskaput is, hogy egy báb vezetőt raknak fel, akit az ex vezető irányít. És akkor a pártok is kizakkannának a mélyen bevájt utakból - amik most már olyan mélyek, hogy jobbhijján szakadéknak lehet nevezni őket - és talán elkezdenének értelmes dolgot is csinálni a nonstop kampányoláson túl.
    Az NFH meg lehetett volna annyira gerinces, hogy ha már megtalálja ezt a hiányosságot, akkor nem kihasználja, hanem jelzi a megfelelő forumon, hogy emberek, itt nagy gond van, sos cselekedni kell. Ez is kiskapu, csak a másik oldalnak. Állami kiskapu.
  • Epikurosz #15
    "de hát ezért fizetjük őket."

    Mi az hogy fizetjük őket? Lopnak a zsebünkből.
  • Caine #14
    1. Ez pontosan arról szól, hogy büntessük meg jól a köcsög céget, mert volt olyan agyatlan, hogy ebben az országban nyitott boltot, ráadásul a kvótát is kell teljesíteni (és igen, .eu domaint kell bejegyezni zvániföldön és bé lehet kapni, kedves hatóság)
    2. a Szex az tényleg ocsmány és gusztustalan, tiltani, irtani kell tűzzel vassal.

    ps. Szerintem sokkal károsabbak a vegyél-autót-lakást-bármiszart-hitelre reklámok. Fel is b@sszák az agyam. Mégsincs betiltva, pedig ha egyszer elkezded felvenni a hitelt, meg a kiváltó-hitelt, nincs megállás. Na EZ káros, nem a szex ...
  • Exen #13
    Szerintem az elmúltál-e 18 éves kérdés tökéletesen megfelel. Hiszen nem egy mezei kérdésnek bizonyul, hanem inkább egy nyilatkoztanak. Másrészt pedig ma már kb. a 10 év alattiakat kell védeni, gondolom te sem 18 éves korod után találkoztál ilyen tartalmú oldallal, vagy termékkel, mégsem lett semmi bajod.

    Az NFH-nál szerintem nagyon csőlátású, vagy prűd, vagy esetleg a havi kvótában elmaradt emberkék vannak, tisztelet a kivételnek. Ez csak pénzszedés és 0 józaész 0 emberséggel.