Napi Online

Egy euróért kelt el az Electro World

A jó hírű Murányi és a nemrég bezárt ElektroPont elektronikai üzletláncok után az Electro World (EW) Magyarország anyavállalatának, a Dixons-csoportnak is beletört a magyar piacba a bicskája.

A cég a kilenc hazai áruházat működtető Electro World Magyarország Kft-t. egy euróért az EW Elektro Retail Ltd-nek értékesítette. A vevő mögött a jó magyar kapcsolatokkal bíró román TechnomarketDomo-csoport áll, amely Romániában indult, majd Délkelet-Európa vezető elektronikai láncává nőtte ki magát. A társaság jelenleg 250 egységet működtet Románia mellett Bulgáriában és Szerbiában. Terveiben szerepelt a régió nyugati felén, így a Magyarországon való terjeszkedés is, amelyhez jól jött az eladósorba került EW.

Pedig a Dixons leányvállalata, a skandináv Elkjop (amelyhez az EW közvetlenül tartozott) 2002-ben annyira komolyan vette a magyar piaci terjeszkedést, hogy rövid távon lényegében bedarálta a hazai elektronikai kereskedelmet a magas minőségű márkákkal és alacsony árakkal. Budaörsön, az első áruház nyitásakor a vásárlók párosával vették a tévékészülékeket, s nem sokkal volt kisebb a felhajtás a többi áruház nyitásánál sem. Az elemzők szerint az árleverés és a több száz milliós marketing terhét tolta maga előtt az áruházlánc és nem tudott kikeveredni az induláskor felhalmozott veszteségekből.

Bár az induló kampány gyors ismertséget hozott az EW-nek, ám a nagy vetélytárs Media Markt megrázta magát és kihasználva helyzeti előnyét (idősebb szereplő a magyar piacon), visszahódította a vásárlókat. Ráadásul felgyorsította terjeszkedését is. A két-három éve betokosodott elektronikai piacot törheti fel most a Domo-csoport. A cég tájékoztatása szerint a korábban eldőlt EW-fejlesztéseket tovább viszik, így két új áruház nyílik az idén - Miskolcon és a Budai Skála helyén lévő Allee kereskedelmi központban.

Az elemzők kissé furcsállják, hogy nem maga a Domo volt a vásárló, kérdéses továbbá az is, honnan szerzi be az árut a hálózat. A Dixons-éra alatt a cég még Magyarországon gyártott elektronikai terméket is csak a brnói központból rendelhetett, közvetlen kapcsolata egyetlen magyar importőrrel vagy termelővel sem volt. Úgy tudjuk, a Domo hivatalosan még egyetlen hazai képviseletet sem keresett meg. Romániában drágábbak az elektronikai termékek, vagyis onnan szállítani nem kifizetődő, ezért sokan úgy vélik, rövid távon a lengyel piacról kerülnek Magyarországra az áruk. A hazai gyártók ugyanakkor bizakodnak: az új tulajdonos szakmai tapasztalata és 600 millió eurós múlt évi árbevétele reményt kelt a a márkaképviseletekben.

A háztartási elektronikai eszközök piacán a fizetőképes kereslet visszaesése komoly gondokat okoz valamennyi kereskedőnek - ám nem feltétlenül a közvetlen forgalomcsökkenés miatt. A gyártók által megkövetelt értékesítési tervek növekvő tendenciát várnak el a partnerektől - a jelentős összegű bónuszok kifizetését ezeknek az értékesítési terveknek a teljesüléséhez kötik. Ezek elmaradása miatt a kereskedő cégek elesnek bevételeik azon részétől, amelyre profitabilitásuk épül, hiszen a marzsok minimálisak, a termékeket sokszor beszerzési ár alatt értékesítik.

"Egy veszteséges céget vásároltunk, amelynek felfuttatásához rengeteg munkára és komoly tőkeinfúzióra van szükség. Megkaptuk a cég készletállományát, állóeszközeit, de tartozásait, kötelezettségeit is. A kilenc áruház hosszú és bonyolult újraszervezési folyamat előtt áll, ám a hálózat reményeink szerint egy éven belül nyereségessé válhat. Ehhez elengedhetetlen az áruházak felületeinek és költségeinek optimalizálása, egy megfelelő, bővített kínálat, valamint számos újdonságnak számító szolgáltatás bevezetése." - nyilatkozta Szarvadi Loránd, a Domo vezérigazgatója.

"A cég egyik fő problémája a helyenként túlméretezett üzletfelület, ezért nagy a valószínűsége annak, hogy ezekben a boltokban "shop in shop" típusú üzleteket alakítunk ki. Mivel a Domo Bukarestben Toyplex néven már üzemeltet játékáruházat, elképzelhető, hogy az EW-szakboltokban játékok is felkerülnek a polcokra - de ettől nem változik az áruház eredeti műszaki profilja. Hangsúlyozni akarom: ezek még nem eldöntött tények - a szerződést csak hétfő este írtuk alá. Az idén legkevesebb két új áruházat nyitunk - ezekre aláírt, megörökölt szerződéseink vannak. A következő két-három évben további egységekkel bővítenénk az áruházláncot - elsősorban vidéki városokban tervezünk új nyitásokat. Szándékaink szerint a magyar szakáruházak száma 2012-ben eléri majd a húszat - a csoport stratégiájában kiemelt helyen szerepel a további terjeszkedés." - tette hozzá a vezérigazgató.

Németh Bernadett, az Euler-Hermes Hitelbiztosító iparági elemzője szerint az EW hazai helyzete akkor pecsételődött meg, amikor az alapvetően élelmiszer-ipari láncként ismert multik egyre agresszívabban léptek fel a non-food szegmensben is - sikerrel alkalmazva azt az élelmiszereknél alkalmazott technikát, hogy a beszerzési ár alatt kínált termékek kieső hasznát meg lehet keresni egyéb termékek eladásán. Hozzájárult a csődhöz az is, hogy az EW-lánc nem volt méretgazdaságos.

A DSG már korábban tervezte az EW-lánc értékesítését, a bekövetkezett válság azonban ezt nehezítette, sőt a finanszírozás fenntartásáért az Euler-Hermes szerint áprilisban a Dixons 2 milliárd forintos tőkeemelést is végrehajtott a cégnél. Az Euler-Hermes információi szerint a vevő cégcsoport tagjai az Equest Investments Balkans LTD cégen keresztül kapcsolódnak egymáshoz, amely társaság pénzügyi befektetőként tevékenykedik (Virgin-szigeteki bejegyzésű és jegyzik a londoni tőzsdén), ám a hitelbiztosító szerint számos tényező nehezíti a cégcsoport teljes körű megítélését.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Garrett27 #29
    Megértem a dühödet, de akkor most miért volt szükség tönkretenni több hazai kereskedelmi láncot és tűzön-vízen keresztül vinni egy ilyet? Csak azért, mert annak idején rosszul számolták(-hatták) ki a több évre szóló tervezett költségvetéseket? ..
  • chuky123 #28
    Bukjon minden ilyen drága árúházlánc. Hiába a piac törvényei rájuk is érvényesek.
    Nem fogunk könnyet hullajtani értük.
  • Miss Popolina #27
    Kedvenc barátaink a románok !
  • redgreen #26
    Végre. Bár én inkább az EW-t zártam volna be és az ElektroPontot mentettem volna meg. Az EW eddig mindig csak átvágott. Még nézelődni, körbetapogatni se volt jó, mert nagyrészt csak kifutott termékeket lehetett találni a polcokon, amit már a gyártó honlapjáról is levettek. A MM-t is utálom a reklámjai miatt, de az EW még jobban rászolgált, megérdemelte a vesztét. Kíváncsi leszek, hogy az az egy év, amennyi idő alatt várhatóan nyereséges lesz, hány napból fog állni...
    OFF
    Egyetértek Bogyi007-tel és a többiekkel, akik az utánajárást és a netes rendelést javasolják, de még ennél is tovább mennék. Ugyanis van, hogy az adott termék szállítással és minden egyéb járulékos költséggel is 30-50%-kal olcsóbb külföldön. Jó példák erre a konzolos játékok, amiknek idehaza nincs túl nagy piacuk, ezért képesek a brit árak duplájáért adni, hogy a kevés eladásból (amit maguk generálnak a magas áraikkal) is eleget tudjanak profitálni. És ekkor még nem is említettem Amerikát, mert ugye nem akarunk a régiókódokkal vacakolni. Szóval tessék csak nyelveket tanulni és körbenézni a világban, különben a fizetésed fele a multikat fogja gazdagítani.
    ON
  • zsiga66 #25
    a roman domo egy eleg korekt ceg szinvonalas weblapjuk van melyen mindent termek megtalahato. ha valamire akcio van akkor van is olyan termekuk raktaron nem csak marketing fogas es a hazhozszalitas ingyenes itt romania teruleten ha a weboldalukrol rendelsz. osszesegeben jo ceg meg vagyok elegedve mert itt is van eleg sok lehuzos multi
  • Solten #24
    "Egy euróért kelt el az Electro World"

    Best buy...
  • KillerBee #23
    "Az pedig, hogy az emberek ostobák szerintem nem feltétlen az ország vezetőire nézve szégyen... "

    Való igaz, a magyar lakosságra nézve szégyen, hogy még nem zavarta el a fenébe a politikusait. Esetleg a lámpavasra applikálást is elfogadható megoldásnak tartanám.
  • Inquisitor #22
    Nem hiszem, az ilyen cégeknek nincs "árukészletük", olyan marha sokára fizethetnek és bizományban van náluk minden ... ki is használják a kicisk ellen.
  • tar86 #21
    Árukészlettel együtt 1Ft?
  • who am I 7 #20
    sajnos igen...Bár a pénz itt van az országban, csak rosszúl van elosztva.