Berta Sándor

Nem fizetődik ki az extra garancia?

Számos internetes áruházban kérhetnek a vásárlók kiegészítő garanciát a kiválasztott vagy korábban megvásárolt termékekre. A szakértők ugyanakkor koránt sem tartják hasznosnak ezeket a szolgáltatásokat.

Legyen szó mosógépről, laptopról, digitális fényképezőgépről vagy kameráról, a fogyasztóknak gyakran van lehetőségük extra garancia és biztosítás vásárlására. A kereskedők legtöbbször azzal érvelnek, hogy így 1 év helyett mondjuk 3 évre nő a garancia vagy nem kell kifizetni az esetleges javítási költségeket. Ráadásul a lopások vagy a sérülések által okozott kár is megtérülhet. A kiegészítő szolgáltatásokkal a vállalatok általában a felhasználókban meglévő biztonság iránt igényeknek igyekeznek megfelelni. Minden áruház más konstrukciókat kínál.

A egy kereskedő például 2 évről automatikusan 4 esztendőre növeli a megvásárolt termékek garanciájának időtartamát, és a plusz felárért cserébe vállalja, hogy kijavít minden hibát. Egy 300 eurós digitális kamera esetében a plusz díj 24 euró, míg egy 800 euróba kerülő notebook esetén 39 euró. Aki nem csak a garanciaidőt hosszabbíttatná meg, hanem biztosításokat is kötne a készülékére, annak mélyebben a zsebébe kell nyúlnia.

A kiegészítő szolgáltatások hasznosságát leginkább a fogyasztóvédők vonják kétségbe. "Gyakran jobb, hogy ha valaki inkább egy új termékre gyűjt, minthogy a pénzét egy ilyen befektetésre költse el. Ennek oka, hogy az elektronikai területen különösen nagy mértékben csökkennek az árak. Néhány esztendő múlva már nem éri meg egy régi árucikk megjavíttatása és ugyanazért az összegért egy újabb, jobb és nagyobb értékű eszközt kaphatunk. Fontos, hogy ne dőljünk be a reklámszövegeknek és tanulmányozzuk az Általános Szerződési Feltételeket is, utóbbiakból hasznos részletek derülhetnek ugyanis ki" - jelentette ki Brigitte Sievering-Wichers fogyasztóvédő. A szakember hozzátette: könnyen előfordulhat, hogy egy laptop biztosítva a lopáskár ellen, de akkor sem mindegy, hogy egy autóból vagy egy lakásból tűnik el.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • raingun #21
    sok cucc bedöglik a garancia lejárta után. Tipikus pl. mosógépek. MEgveszed 80 ezer forintért és 3 év múlva kuka mert drágább javítani, mint ha újat vene az ember. Akkor inkább ráfizetek 10ezret. Nem egyszer jártam már így.
  • kecskeszeme #20
    Ugyan miért? Az Euronix a legalja a nagy műszaki áruházaknak. Én azt is csodálom, hogy még nem dobta be a törölközőt.
  • Glutamin #19
    Azért ez nagyon nem ilyen egyszerű. Mondjuk egy 100e Ft-os laptopnál bejön a 3. évben egy alaplaphiba, amire a kiterjesztett gari mondjuk 20e Ft, azt nem nagyon cserélik ki ennyiért. Én azt mondom mérlegelni kell, ha reális áron van a garikiterjesztés, akkor érdemes élni vele.
  • Zsolt01 #18
    Na ezt nagyon kétlem !!!
  • who am I 7 #17
    és mi lesz, ha már az euronics nem lesz sehol 4 év múlva?
  • Zsolt01 #16
    Hát igen.
    Minden termékükre lehet kérni ezt az 5 év garanciát, ezt sokan nem tudják.
    Garancia táblázat Euronics:
  • KillerBee #15
    Ez szerintem is bőven megéri.
  • KillerBee #14
    "Ha a gyarto megadja, akkor nyugodtan el lehet vinni a gyarto markaszervizebe. Ha viszont a boltba akarjuk visszavinni, akkor kell fizetni. Gyakorlatilag csak azert, hogy a bolt vigye el a markaszervizbe es ne nekunk kelljen."

    Aha, mondjuk Koreába. De legtöbbször a garancia csak az eladónál érvényesíthető, vagyis a gyártó velem nem is áll szóba.

    Az a pár számtech bolt semmivel nem olcsóbb, mint a többiek, ahol a boltnál érvényesíthető a teljes garancia. Természetesen nem is vásárolok ilyen boltokban, de mivel még megvannak, feltételezem, hogy vannak, akik mégis megteszik és így ráfizetnek.
  • Zsolt01 #13
    Euronicsbe vettem múltkor LG 32 5000 LCD TV-t.
    120 E Ft. + 5 év teljes körű garancia 8780 Ft.
    Pl. 4 év múlva gondja lesz és nem éri meg javítani, akkor új TV-t kapok minimum az adott típusnak megfelelő tulajdonságokkal (mivel lehet ugyan ilyen TV már nem lenne)
    Szerintem megér + 8780 Ft. 5 év teljes körű garanciát. Ja és egy telefon és házhoz jönnek és intéznek mindent.
  • kvp #12
    "Nekem egyes számtech cégek azon lehúzásai nem tetszenek, hogy felárért adják azt a 2-3 éves garanciát, amit a gyártó alapból megad a termékére, pl. winchesterre."

    Ha a gyarto megadja, akkor nyugodtan el lehet vinni a gyarto markaszervizebe. Ha viszont a boltba akarjuk visszavinni, akkor kell fizetni. Gyakorlatilag csak azert, hogy a bolt vigye el a markaszervizbe es ne nekunk kelljen.