MTI

Szoftverekkel a jövőbeni pénzügyi válságok ellen

Szimulációs technológia segítheti a jövőbeni pénzügyi válságok megelőzését - állította hétfői közleményében az Európai Bizottság, a témával kapcsolatos, "áttörő" kutatási eredményeket jelentve be.

A mozifilmek számítógépes grafikai megoldásaihoz hasonló szimulációs technológiát alkalmazó szoftver Brüsszel szerint "képes előre jelezni a gazdasági szereplők nagyméretű csoportjai, mint például háztartások és vállalatok, bankok és hitelfelvevők, illetve munkáltatók és munkakeresők közötti kölcsönhatásokat, úgy, hogy a csoportok tagjai valós személyekhez hasonlóan kereskednek és versenyeznek egymással".

A bizottság szerint a technológia alkalmas lehet olyan kérdések megválaszolására, mint például hogyan alkalmazkodik a gazdaságpolitika ahhoz, hogy 2020-ra az EU lakosságának mintegy negyede 65 évesnél idősebb lesz, illetve hogyan fog működni a gazdaság, amikor a természeti erőforrások megfogyatkozása megnehezíti energiaszükségleteink kielégítését. Az EU által 2,5 millió euró értékben támogatott kutatási projekt eredménye Viviane Reding távközlési biztos szerint "segíthet abban, hogy a papír-ceruza alapú gazdaságtervezésről a szuperszámítógépek által támogatott gazdasági döntéshozatalra térjünk át".

"Azáltal, hogy még a tervezőasztalon lehetővé teszik a szakpolitikai döntések emberekre gyakorolt hatásainak jobb vizsgálatát, a kutatási projekt eredményei kitűnően egészítik ki a hagyományos gazdasági statisztikákat és a gazdasági szereplők reakcióival kapcsolatos feltételezéseket" - tette hozzá. A szimulációs technológia számítógépes kísérletekkel vizsgálja az egymással összekapcsolt piacokon tevékenykedő különböző gazdasági szereplők csoportjai közötti kölcsönhatásokat, igen nagy méretekben. A számítógépes program összesen több százezer szimulált cselekvést és reakciót kapcsol össze.

Az új szoftver számos tényezőt vesz figyelembe az egyes bankok különböző reakcióinak bemutatásakor, egyebek között a tartalékoknak a befektetésekhez viszonyított arányát, a betétesek fogyasztási, befektetési és megtakarítási szokásait, valamint pszichológiai tényezőket, például a piaci bizalmat is.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Tenorista #18
    A játékelmélet jó közelítéseket ad, azon kívül nagyobb valószínűséggel határozható meg a kaotikus rendszerek viselkedése nagy léptékben, mint piciben. Kimondható pld., hogy holnap országos eső lesz, de nem határozható meg jól, hogy Győrben mettől meddig fog esni és mennyi csapadék fog pontosan leesni. Ennek ellenére lehet használható országos előrejelzést készíteni.
    A lényeg viszont kimaradt: tökéletesen lényegtelen ez a "modellezés", ha a gazdaság fundamentumait jelentő olcsó energiaforrások elfogynak, mert azok nélkül a "fejlett" világ összeomlik.
    Az olaj már kifogyott...
    Fel lehet horkanni, hogy "mit mond ez a hülye?? kifogyot???"
    Igen. A növekedésalapú gazdaság olajszűkébe került, mert a globális kitermelés nem növelhető, holott az alapfeltétele a növekedésnek. Anélkül nem megy. Nincs könnyen kitermelhető olaj, csak olyan, ami nehezen hozzáférhető és drágán kitermelhető -és a termelés már csakis csökkenni fog nem növekedni.
    Nem fog ez a válság olyan könnyen véget érni, mint sokan gondolják.
    Több lesz ez hamar, mint "egy válság a sok közül"
  • Sanyix #17
    Hogy lehetne? A felmelegedés fizika, ki lehez számolni. A gazdaság matek DE szar emberek szarkeverése is, és oda bizony nem lehet egy számot behelyettesíteni.
  • Tenorista #16
    A gazdasági folyamatok szimulálása (különösen nagyobb léptékben), szerintem lehetséges, ahogyan a globális felmelegedés következményeinek az előrejelzése is. Kellő számú adat és számítási kapacitás lehetővé teszi a tendenciák jelzését.
    Ugyanakkor azt mondani, hogy ezzel "meg lehet előzni a pénzügyi válságot" vagy tudatos hazugság, vagy reménytelen tudatlanság a pénzügyi rendszer működését illetően (egyik rosszabb mint a másik).
    A mátrixból kölcsönvett kifejezéssel: az anomália rendszerszintű. Azaz törvényszerű a növekedéses-inflációs rendszerben a pénz elszakadása a gazdasági folyamatoktól. Ennek a következménye pedig menetrendszerűen megjósolható és nem kell hozzá szuperszámítógép.
    A "nagyszerű Nyugat" valóban nagyszerű technikai fejlettséget és haladást hozott, ugyanakkor erkölcsileg semmiben nem fejlődött az ókori Róma óta, sőt inkább alacsonyabb szinten van annál. Ideáljai mindenesetre alacsonyabbak, mint annak voltak. Egy dologra összpontosít és az a pénz, de azt sem tudja rendesen kezelni, mert nem szolgának tekinti, hanem úrnak.
  • remark #15
    Jajaja. Bármilyen modell is készüljön, bármilyen szimulációra is kerüljön sor, az nem az előrejelzés, hanem a végrehajtás elősegítése céljából jön majd létre. Azaz segíti levezényelni az olyan jövőbeni pénzügyi/politikai trükköket mint amit BlackRose is felemleget (credit expansion).
    Mert a jövő trükkjei valószínűleg még összetettebbek, testreszabottabbak lesznek mint a mai trükkök. Ahogy a reklámok, hírek is testreszabottak lesznek. Akárhova is nézel, majd mindig pontosan azt látod és hallod, amit látnod és hallanod kell ahhoz, hogy valóságként értelmezd az illúziót, amit azért hoztak létre számodra, hogy a rendszer által rád testált feladat végrehajtására ösztönözzenek.
    És egy ilyen nagyszabású digitális illúzió létrehozása bizony komoly informatikai hátteret kíván... Fejlesztik is gőzerővel a rendszert.
  • Sanyix #14
    (persze nem is akarják előre jelezni, csak kitalálnak valamit amitől a paraszt megnyugszik.)
  • Sanyix #13
    ahahahaaaa aztán majd akkor kapja meg megint mindenki az IJ kártyát mikor azok a bizonyos pénzes emberek gondolnak egyet, megfogják a nagykanalat, és kavarnak egyet a szaros üstben (világgazdaság) hogy generáljanak valamit amivel ők jól járnak mások kárán.... na azt próbálhatják előre jelezni.
  • remark #12
    Ködösítesz a nagy nevekkel meg fogalmakkal meg előadod a különszámodat a szimulálhatatlanságról, aztán kivágod a megoldást: "Two words: Credit expansion".

    Vicces, de jópofa.

    Szerintem minden krízist az okoz, hogy az embereknek nincs saját véleményük a dolgokról.
  • BlackRose #11
    Two words: Credit expansion... és persze még valami, meghatározott ágazatokba terelt erőforrások politikai módszerekkel... ezért van válság és ezért van pazarlás (a pazarlás is csak következmény).
  • BlackRose #10
    A meteorológia természetes tudomány, a gazdaságtan NEM. Az első esetében ismeretlenekről beszélünk egy szimuláció esetében a második (gazdaság) esetében meghatározhatatlanokról (emberi cselekedet). Persze ez nem jelenti, hogy lehetetlen előrelátni valamilyen valószínűségel gazdasági (és pénzügyi) tényezőket de pont annyira lehetetlen szimulálni a gazdaságot mint amennyire lehetetlen szimulálni a tőzsdét... létezik az "educated guess" de ez kb. a legmeszebb ahová eljuthatunk.

    Az emberi cselekedet nem fizikai törvények alapján történik, és még nagy csoportok viselkedését lehet valamilyen valószínűséggel szimulálni, a gazdaságban nem létezik nagy csoport mert ha az absztrakció kedvéért elképzelünk csoportokat akkor is tudni kell, hogy a csoport tagjai sok más csapatba is tartoznak és nem minden tag ugyanazokba a csoportokba és a külön tagok is előreláthatatlanul más más időben más más helyen más más csoportok viselkedési modeléhez távolabb vagy közelebb kerülnek.

    Egyszerűen lehetetlen a szabad embert szimulálni. Erősen korlátolt szabadságú ember esetében ugyan a szimuláció valószínűsége nagyobb de inkább szenvedjünk 1000 válságot mint, hogy kommunizmus féle korlátolt gazdasági világban éljünk, jobb időnként veszíteni mint mindég nélkülözni.
  • gombabácsi #9
    Hülye is láthatja hogy a brutál nagy jólét (azaz mai igazi nevén: pazarlás) miatt van és lesz gazdasági válság.
    Az emberek okosak, ezért nem látják be ezt.