• BlackRose
    #10
    A meteorológia természetes tudomány, a gazdaságtan NEM. Az első esetében ismeretlenekről beszélünk egy szimuláció esetében a második (gazdaság) esetében meghatározhatatlanokról (emberi cselekedet). Persze ez nem jelenti, hogy lehetetlen előrelátni valamilyen valószínűségel gazdasági (és pénzügyi) tényezőket de pont annyira lehetetlen szimulálni a gazdaságot mint amennyire lehetetlen szimulálni a tőzsdét... létezik az "educated guess" de ez kb. a legmeszebb ahová eljuthatunk.

    Az emberi cselekedet nem fizikai törvények alapján történik, és még nagy csoportok viselkedését lehet valamilyen valószínűséggel szimulálni, a gazdaságban nem létezik nagy csoport mert ha az absztrakció kedvéért elképzelünk csoportokat akkor is tudni kell, hogy a csoport tagjai sok más csapatba is tartoznak és nem minden tag ugyanazokba a csoportokba és a külön tagok is előreláthatatlanul más más időben más más helyen más más csoportok viselkedési modeléhez távolabb vagy közelebb kerülnek.

    Egyszerűen lehetetlen a szabad embert szimulálni. Erősen korlátolt szabadságú ember esetében ugyan a szimuláció valószínűsége nagyobb de inkább szenvedjünk 1000 válságot mint, hogy kommunizmus féle korlátolt gazdasági világban éljünk, jobb időnként veszíteni mint mindég nélkülözni.