• Tenorista
    #16
    A gazdasági folyamatok szimulálása (különösen nagyobb léptékben), szerintem lehetséges, ahogyan a globális felmelegedés következményeinek az előrejelzése is. Kellő számú adat és számítási kapacitás lehetővé teszi a tendenciák jelzését.
    Ugyanakkor azt mondani, hogy ezzel "meg lehet előzni a pénzügyi válságot" vagy tudatos hazugság, vagy reménytelen tudatlanság a pénzügyi rendszer működését illetően (egyik rosszabb mint a másik).
    A mátrixból kölcsönvett kifejezéssel: az anomália rendszerszintű. Azaz törvényszerű a növekedéses-inflációs rendszerben a pénz elszakadása a gazdasági folyamatoktól. Ennek a következménye pedig menetrendszerűen megjósolható és nem kell hozzá szuperszámítógép.
    A "nagyszerű Nyugat" valóban nagyszerű technikai fejlettséget és haladást hozott, ugyanakkor erkölcsileg semmiben nem fejlődött az ókori Róma óta, sőt inkább alacsonyabb szinten van annál. Ideáljai mindenesetre alacsonyabbak, mint annak voltak. Egy dologra összpontosít és az a pénz, de azt sem tudja rendesen kezelni, mert nem szolgának tekinti, hanem úrnak.