Berta Sándor

Minden német követség nyílt forráskódú szoftvereket használ

Németország mind a 230 követsége és főkonzulátusa a Distributed Replicated Block Device (DRBD) nevű programot alkalmazza. A külügyminisztérium még évekkel ezelőtt célul tűzte ki Linus Torvalds 1999-es vizíójának ("I'd like to say that I knew this would happen, that it's all part of the plan for world domination.") megvalósítását.

Az, hogy gyakorlatilag a hivatalhoz tartozó minden külképviseleten nyílt forráskódú szoftvereket használnak, kisebbfajta szenzáció és követendő példa lehet más országok kormányai számára. A minisztérium IT-részlege ezzel rengeteg pénzt takarított meg a német adófizetőknek. Pedig nem sok jel mutatott arra, hogy ez megvalósulhat.

A szaktárca 2001-ben még alapvetően a Microsoft programjait alkalmazta. Volt olyan számítógép, amin még Windows 3.11 futott. "Elsősorban a rendelkezésre álló kevés pénz miatt eleve kizártuk az új Windows-szerverek vásárlásának lehetőségét. Az okok között szerepeltek nemcsak a magas licencköltségek, hanem a növekvő járulékos kiadások is" - indokolta a váltást Torsten Werner, a német külügyminisztérium IT-referense. Napjainkban a hivatal egy IPsec-en keresztül védett intranetet üzemeltet, amelyet bármely munkatárs a világ minden tájáról elérhet. Sőt, a hálózathoz egyszerre akár többen is kapcsolódhatnak.

Az intranet emellett alkalmas a teljes elektronikus levelezés lebonyolítására és a nyomtatványok, beszámolók továbbítására. A két központi szerver Berlinben és Bonnban található. Ezenkívül minden külképviseleten van egy router, amely akár két alternatív internetszolgáltató rendszeréhez is tud kapcsolódni. Így a forgalom és a sávszélesség egyaránt ellenőrizhető és akkor sincs fennakadás, ha az egyik internetszolgáltató hálózata kiesik.

Egy központi LDAP-szerver lehetővé teszi, hogy az operációs rendszerek vagy egyes kezelőprogramok újratelepítését akár egyszerre több számítógépen is elvégezhessék. Az adott esetben szükséges frissítések szintén rugalmasan szétoszthatók a különböző PC-k között és ezáltal egyidejűleg akár több számítógép szoftverei is frissíthetők.

A teljes váltási folyamat hét évig tartott. A külügyminisztérium költségvetése csak alig több mint a teljes német büdzsé 0,9 százaléka és az ENSZ IT-költségvetésének csupán az egynegyedét teszi ki.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • w32blaster #5
    "Ah, micsoda csúcstechnológia... "

    Szemmel lathatoan nem ismered a DRBD rendszert. Ha ismerned, rajonnel hogy nem egy egyszeru dolog ugymond raid-et csinalni halozat szintem(ugyanis a drbd ezt valositja meg). Szoval nezz utana, es utana irj ilyen megjegyzeseket...
  • torreadorz #4
    "Mit is olvastam minap, hány milliárdos microsoft szerződést kötnek már megint a pénzünkből?"
    És te ezen meglepődsz abszurdisztánban? Abban az országban ahol egy tetves 4-es metró úgy kerül 500 milliárdban hogy még kész sincs és bárhol máshol a világon ennek a pénznek a negyedéből is hosszabbat és jobbat csinálnak?
    Ha itt ellophatnak 3-400 milliárd forintot, akkor nem gondolonám hogy olyan nagy durranás nekik a 25-ből ellopni mondjuk 5öt...
  • bunny #3
    Mit is olvastam minap, hány milliárdos microsoft szerződést kötnek már megint a pénzünkből? Persze egy ingyenes oprendszer, office csomagból nem lehetne akkorát zsebre tenni ...
  • Palinko #2
    ez nagyon jó hír és követendő példa!
  • rgranc #1
    "Sőt, a hálózathoz egyszerre akár többen is kapcsolódhatnak."

    Ah, micsoda csúcstechnológia...