MTI

Kínai írók nehezményezik a Google Book eljárását

Kínai szerzői jogvédők is panaszt tesznek a Google Book általuk szabálytalannak ítélt eljárása miatt, amiért a cég felhatalmazás és fizetség nélkül teszi a világhálón hozzáférhetővé kínai írók munkáit.

"A kínai szerzőkkel szemben elkövetett vétséget nagyon súlyosnak tartjuk, amikor műveiket engedély nélkül bemásolják a Google Books digitális könyvtárba" - véli a Csang Hung-po (Zhang Hongbo) a írásművekkel foglalkozó kínai szerzői jogvédő társaság (CWWCS) főigazgató-helyettese. Hozzátette: "Az illetékes kínai kormányhivatalok az amerikai kormányszervekhez fognak fordulni, hogy segítsék az ügy megfelelő kezelését, mivel az internet világának meghatározó szereplője önkényesen lépett fel a kérdésben".

A CWWCS durva becslése szerint 570 szerző közel 18 ezer könyvét digitalizálta a Google és helyezte el könyvtárában, amely kizárólag az Egyesült Államok határain belül élő böngészők számára érhető el. "Mindez történt a kínai írók tájékoztatása nélkül, és anélkül hogy fizettek volna érte. Eddig még egyetlen szerzőt sem találtunk, aki felhatalmazta volna a Google-t művének beszkennelésére" - nyilatkozta Csang. A Google még nem válaszolt a kínai bírálatra, szóvivőjét a China Daily angol nyelvű napilap hétfőn nem érte el.

A Google 2004 óta könyvek millióit digitalizálta és tette az interneten hozzáférhetővé. Tavaly ősszel a cég két évig tartó tárgyalásokat követően 125 millió dolláros szerződést kötött az írókat képviselő különböző amerikai csoportokkal műveik internetes felhasználásáról. A megállapodást azonban sokan bírálták, például azért, mert kizárólagos jogot biztosított a Google-nak olyan művek digitalizálására is, melyek szerző jogainak tulajdonosai nem egyértelműen megállapíthatók, és szerzői jogvédelem alatt állnak.

A keresőcéget a bíróságon megtámadta két szerzői jogvédő szervezet, és az amerikai igazságügyi minisztérium versenyellenes magatartás miatt vizsgálja a cég tevékenységét. A Google nyilvánosságot kapott ajánlata szerint, a velük együttműködő szerző könyvenként 60 dollárt kapna ellentételezésként és 63 százalékot az online olvasásból befolyó bevételből. A könyvek csak fizetős szolgáltatás keretében volnának elérhetők. Az eddig megszólaltatott kínai írók nem tartják kielégítőnek az egyoldalú ajánlatot, van aki meglepett, van aki dühös és egyikük sem tartja számára elfogadhatónak a Google ajánlotta megoldást.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • zola2000 #5
    De a youtubeon is ezt csinálja a gugli: minden animét meg lehet nézni, de ha amerikai filmekre keresek rá, akkor azt nem találja a teljes filmet (a multkor kipróbáltam)...
  • Barpi #4
    Kínába szerzői jog? Most a fagyi visszanyalt!
  • tobal #3
    Nekem meg inkább az az érdekes, hogy a címben kínai írókról van szó, utána meg kínai jogvédőkről. A kettő igencsak távol áll egymástól. Az írók művészek, akik az önkifejezés irodalmi formáját választották, a jogvédők meg csak jogászok, akik a művészeken élősködve akarják megtömni a zsebeiket.
  • Dns5000 #2
    Azért ez vicces, nem hiszem, hogy egy Dawn Brown könyvet símán be mernének scannelni és feltenni. Mert olyan pert nyomnának a nyakukba, hogy belerokkannak. De ismeretlen szerzőtől meg símán lehet lopni és majd megegyezünk velük?
    Ez érdekes hozzáállás.
  • Cat #1
    haha, mióta érdekli a kínaiakat a szerzői jog? :D Egyáltalán van olyan náluk? Simán lemásolnak bármilyen műszaki cikket, nem csak órákat, de akár egész autókat, és más jelvénnyel az elején árusítják.