Gyurkity Péter

Google: automatikus weboldal-fordító

A keresőcég ezúttal az internetes tartalmak automatikus fordításában segédkeznek a nyelvtanulásban nem jeleskedő felhasználóknak - a módosított oldalakon saját nyelvünkön böngészhetünk.

A Google a hivatalos bejelentés szerint a tolmácsok nemzetközi napjára készült el az új eszközökkel, amely szerintük jelentős mértékben megkönnyíti a profik, valamint az átlagfelhasználók dolgát. Három eltérő fejlesztést ismertettek, amelyek egyrészt a weboldalak tartalmának automatikus fordításában, másrészt a felhasználó által generált módosítások végrehajtásában segédkeznek.



Az első ilyen fejlesztés egy rövid Javascript kódrészlet, amelyet nyilván a weboldalak fejlesztőinek kell beemelniük az eredeti változatba. Ez a pársoros kód először ellenőrzi a felhasználó böngészőjének nyelvi beállításait, majd (amennyiben az nem egyezik az oldal által használt nyelvvel), egy gyors kérdést tesz fel az oldal látogatójának. Igenlő válasz esetén máris megkezdődik a megjelenített szöveges tartalom lefordítása, hogy a nyelvet nem beszélő internetezők is eligazodjanak a lapon. Az elérhető nyelvek között a magyar is megtalálható, így a hazai felhasználók is mindenképpen hasznát veszik majd az újításnak - feltéve, hogy a webfejlesztők gyorsan és széles körben alkalmazzák majd az eszközt.



A második fejlesztés az egy-egy nyelvre történő fordítást megkönnyítő gombokat takar, amelyeket mi magunk húzhatunk be kedvenceink közé. Ezen gombok egyetlen kattintásra megkezdik az éppen megnyitott weboldal lefordítását a gomb által támogatott nyelvre, vagyis itt nem automatikus folyamatról, hanem on-demand megoldásról van szó. A magyar nyelv itt is megtalálható a listában, így nincs más dolgunk, mint hogy megragadjuk azt és bedobjuk saját könyvjelzőink közé.

A harmadik eszköz a Google Toolbar kiegészítése, amely ezúttal az eredetileg angol nyelvű weboldalak helyi lokalizációjában segít. Itt egyelőre a kínai, japán, koreai, német, francia, olasz, illetve spanyol nyelv elérhető, így a Toolbar telepítését követően ezen felhasználók vehetik igénybe a fejlesztés szolgáltatásait.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • BlackRose #34
    “I think that it’s extraordinarily important that we in computer science keep
    fun in computing. When it started out, it was an awful lot of fun. Of course, the paying customers got shafted every now and then, and after a while we began to take their complaints seriously. We began to feel as if we really were responsible for the successful, error-free perfect use of these machines. I don’t think we are. I think we’re responsible for stretching them, setting them off in new directions, and keeping fun in the house. I hope the field of computer science never loses its sense of fun. Above all, I hope we don’t become missionaries. Don’t feel as if you’re Bible salesmen. The world has too many of those already. What you know about computing other people will learn. Don’t feel as if the key to successful computing is only in your hands. What’s in your hands, I think and hope, is intelligence: the ability to see the machine as more than when you were first led up to it, that you can make it more.”

    —Alan J. Perlis


    Nem akartam fordítani :) de a lényeg azt hiszem érthető: az igazán értékelhető fejlődés nem annyira a meglévő csiszolásában mint amennyire annak szélesítésében van. Az élet nem akkor szép amikor ugyanazt csináljuk a végtelenségig hanem amikor monden nap van valami első, valami amit még soha nem csináltunk... ez az igazi élmény és ez az amiért érdemes élni. A programozás is ilyen, ha azt csináljuk amit már tudunk akkor nem érdekes és szerintem szart sem ér.
  • Crane #33
    Az evolúciós program fejlesztéssel nincs gond (illetve addig nincs, amíg a marketingesek át nem veszik a mérnökök székét), azonban - bár lehet hogy ez az én finnyás ízlésem - elvárható minimum, hogy legalább az első generáció/evolúció _használható_ legyen, legalább arra, amire tervezték.
    Mert igen: Jó pofa, hogy képes a világ minden nyelvére lefordítani (oda-vissza), hogy "Luke, én vagyok az apád!" - de ettől még egy centivel se vagyunk előrébb.
    Mint pl. attól sem, hogy egy operációs rendszerben az ablak széle zselatin szerűen átlátszó, és ha húzod így remeg (fú de kaffaaa :nyáladzás:), de egy nyomorék mezei szövegeditor futtatásához is dupla magos gép kell, meg 2GB RAM ... régen ez 33Hz-en 64Kb-al megoldható volt - pontosan azt tudta, és pontosan úgy! (persze sarkitok, de csak az elgondolkoztatás végett) - szóval nesze neked evolúció! :D
    Sok programot tudnék felsorolni, ami az evolúciós fejlesztés során végül teljesen használhatatlanná (azaz haszontalanná) vált. Nem tudom... emlékszik még itt valaki a Vistára? :D
    Mert ha az alap már eleve sz@r, akkor arra építhetsz bármit, az akkor is kaki lesz összességében. Egy szép nagy rakás trágyadomb. (lásd Windows 7 :D)
    De befejeztem, mert már ez is elég, hogy a mocsárba dobjanak. :D :D
  • Epikurosz #32
    Apropó: belenéztem a wwitv.com lapon az egyetlen észak-koreai TV adásába. Egy kukkot sem értettem, ill. azért a komcsi ikonok neveit ki tudtam találni, de kb. fél óra múlva teljesen ráéreztem, hogy miről folyik a szirupos duma. Jött, hogy sírjak. Fordítás nélkül.
  • Epikurosz #31
    Ahhoz képest, hogy mondjuk 15 éve mekkora dérrel-dúrral indult neki a számtech sok mindennek, a fordítás és tolmácsolás terén azért meghunyászkodtunk egy kissé.
    Pedig volt ugye valamikor, réges-régen, egy messzi galaxisban egy beszédfelismerő rendszer, amely semmire sem volt jó, a nevére sem emlékszem már, a cég is megszűnt azóta. Aztán jött a Dragon Naturally speaking, de a kutya sem használja. Ehhez képest a média az észak-koreai PR-adásokat meghazudtoló győzelmi jelentéseket közöl.
  • roliika #30
    Kicsit beszélni elfele, maxi sürge fordítós.

    Magyarról angolra...olyan Jar-Jar-os. :D (na jó..annál talán már jobb)
  • Epikurosz #29
    Pld. a góygáyszatban, repülésben, katonaságnál használt alkalmazásoknál nem megy a komolytalanság, ott tuti megoldások kellenek. Én egyébként nem hiszem, hogy a jó minőséget csak nagyon magas költségek árán lehet biztosítani. Pocsék munkát sem egyszerű végezni, ahhoz is meg kell izzadni.
  • BlackRose #28
    Igen csak a bombabiztos megoldások esetében két fontos szempontot nem szabad elfelejteni: 1. magas költségek (ez miatt elterjedésük általában korlátolt vagy a jobbik esetben lassú), 2. viszonylag már kiforrt (programozás esetében akár elavultnak is nevezhető) technikák és kódbázis alkalmazásával lesznek építve... tehát nem várhatunk bombabiztos forradalmi alkalmazásokat. A kezdet mindég sok elsővel és ismeretlennel jár...
  • Epikurosz #27
    Így van. Én mindig is az evolúciós szoftverfejlesztés híve voltam, de ez nem mindig müxik, van amikor a végterméknek bombabiztosnak kell lennie.
  • BlackRose #26
    Látom sokan nem tudják, hogy a Microsoft sikere éppen azért volt és van mert a "release early and improve later" a filozofiájuk... ugyanis a szoftver az nem valami fizikai tárgy... mindég van értéke csak persze értéke növekszik ahoy használhatobbá válik, de MINDÉG jobb a kezdetleges megoldást a piacra dobni mint semmit és ugye nem szabad elfelejteni, hogy amikor ezt a kezdetleges verziót is használni kezdik az emberek (mert jobb nincs és ez is segít) akkor sok olyan információ keletkezik amitől az alkalmazás fejlesztése jobb irányba fog haladni. Szóval a Google nem téved amikor valamit gyorsan elérhetővé tesz, sőt éppen az ellenkezője a szoftverfejlesztés másképpen lehetetlen.
  • Epikurosz #25
    Hagyjuk (:legyintek:)

    Mintha az emberek jobbak lennének a gépeknél