Gyurkity Péter

11 éves a Google

Rendhagyó módon és eltérő időpontban ünnepelte születésnapját az óriássá váló keresőcég, amely egyúttal online PDF-, PowerPoint- és TIFF-olvasóval kedveskedett a felhasználóknak.

Érdekes volt látni múlt vasárnap, hogy a Google oldalán semmilyen megemlékezést nem találhattunk a születésnapot illetően (igaz a 11. évforduló nem is szokott nagy visszhangot kiváltani a cégek életében), ám a cég logójában furcsa változást észlelhettünk. Ezúttal ugyanis a "Googlle" felirat nézett vissza ránk, a módosítás okát pedig némi kutakodás után sikerült csak megtalálni.

Az történt ugyanis, hogy a cég ezúttal nem szeptember elején, hanem a hónap végén ünnepelte születésének évfordulóját. 1998. szeptember 4-én nyújtotta be a kérelmét a két alapító a cég létrehozása érdekében, hogy kezdetét vegye a szinte példa nélkül álló sikertörténet. Az ezt követő években folyamatosan bővült a csapat, a kereső pedig lassan egyeduralkodóvá nőtte ki magát, ráadásul olyan ellenfelekkel szemben, mint a Yahoo és a Microsoft. Az ezredforduló körüli dotcom-lufit sikeresen elkerülték, ők nem vettek részt a minden rációt nélkülöző felfutásban, így nem is estek nagyot pukkanva a padlóra (ez számos IT-céget semmisített meg annak idején).


A tőzsdére már ereje teljében érkezett meg a cég 2004-ben, itt sem a kudarcokat halmozták (az árfolyam jelenleg is igen magasan helyezkedik el), ezzel egy időben pedig egyre több szolgáltatással egészítették a keresőt, amely viszont megtartotta egyszerű és letisztult felületét (lásd az eredeti honlapot összehasonlítási alapul). A cég filozófiája egyszerű: ne tégy olyat, amit a felhasználók rosszallva néznének, ne válj egyenlővé az ördöggel. Ezt eddig sikeresen valósították meg, miközben a cég egyre szélesebb területet fog le az információs világban, legyen szó az online videózásról, térképekről, szórakozásról, operációs rendszerekről vagy akár a könyvek bedigitalizálásról.

A napokban jelent meg legújabb eszközük, amely nem más, mint egy online olvasó. Ez utóbbi PDF, PowerPoint és TIFF-fájlokat jelenít meg számunkra mindenféle külső szoftver telepítése nélkül, közvetlenül a böngészőben. A megoldás hasznos kiegészítő lehet majd sokak számára.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • zsolt10 #12
    A GOOGLE A LEGJOBB BARÁTOM!!!BOLDOG SZÜLINNAPOT !!
  • DOGMAN #11
    mondjuk elég nehéz volt beírni a googleba, hogy "google holiday logos"
  • DOGMAN #10
    http://www.google.com/holidaylogos.html
  • Andr0 #9
    Gugli a király és pont boldog szüli napot!:D
  • djw #8
    mert most már nem kell adobe reader (plugin) a gepedre, hanem a google megjeleniti neked.
  • Gerygrey #7
    az iGoogle-ra is kitehetnék ezeket a jópofa logómódosításokat, mert én sosem látom őket.

    Egyébként e-mailben érkező DOC, XLS, PPT és más barom formátumokat régóta böngészőben nézek, a gmailben ez jó ideje alap. Ez most miért új?
  • xNoodlex #6
    Boldog szülinapot a Guglinak is!
  • Killgore #5
    Mostmár igen.
  • B0nFire #4
    Nálam csak egy "l" van a logóban.
  • barii #3
    ez egy szülinap-nap