Gyurkity Péter

Irex: új versenyző az e-olvasók táborában

A Philips saját leánya szállna be hamarosan az e-olvasók versenyébe a tengerentúlon, mégpedig elsősorban az Amazon Kindle és a Sony fejlesztései ellenében, még több funkcióval.

Az Irex DR800SG névre keresztelt készüléket a múlt héten mutatták be a nagyközönség előtt, abban reménykedve, hogy a kezdeti pozitív visszhangok megfelelő rajtot tesznek majd lehetővé a cég számára az Egyesült Államokban. Itt dobják majd piacra elsőként saját megoldásukat, amely több formátum és technológia támogatásával rajtolhat el, kedvező, 400 dolláros áron.



A Philips Hollandiában székelő leánycége olyan amerikai vállalatokkal kötött megállapodást, mint a Barnes & Noble, a Verizon Wireless, valamint a Best Buy. A 8,1 hüvelykes kijelzővel ellátott megoldás első körben fekete-fehér megjelenítést tesz majd lehetővé, támogatva a PDF, valamint az EPUB formátumot is, és természetesen nem lesz az Amazon saját online áruházához kötve, a Barnes & Noble saját gyűjteménye után ugyanis több más partner platformja is bekerül majd a kínálatba. Az USB-csatlakozón keresztül a készülék áramellátásáról gondoskodhatunk, ám ezen keresztül akár Windows PC-ket is köthetünk arra az egyes tartalmak átmásolása érdekében, dacára annak, hogy maga az e-olvasó Linux alapú rendszerre épül.

A Microsoft .doc és .docx formátuma nem támogatott, így ezen dokumentumokat először PDF formátumra kell majd konvertálnunk. Nagy hiányosság az érintőképernyő, valamint a színes megjelenítés hiánya, ezt azonban 2010-ben, illetve 2011-ben tervezik pótolni, hamarosan pedig akár saját jegyzeteket is készíthetünk az eszköz segítségével. A Linux alapú fejlesztői platform a külső programozók számára teszi majd lehetővé a kiegészítők elkészítését, a nyílt jelleg a cég szerint a készülék egyik nagy előnye lesz majd.

Európában már évek óta kaphatók a cég hasonló megoldásai, ezúttal pedig immár két napilap is támogatja azok terjeszkedését.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • lesliehun #36
    Nem tudom, hogy hogy jön ide egy LCD panel ára?
    Az eink-t még nem gyártják olyan volumenben mint az LCD-t. Félreértés ne essék én nem akarom védeni az iRexet, természetesen a fejlesztési költségeket most verik rá a vevőkre. De látni kell, hogy ha ezt nem fizetné ki senki, akkor sokkal nehezebb lenne a fejlesztés.
    Egyre több a piaci szereplő és ez jótékonyan hat az árakra: az előző iRex iliad kb 7-800USD-be került.
    Szóval van remény az van és az árfolyam sem olyan durva :D
  • TeDDyRuSh #35
    Biztos olcsóbb a fekete fehér képernyő (e-paper LOL), akármekkora szemkímélő technológia. Érdekesség képpen adok egy linken egy kinai LCD gyártó honlapjáról:

    http://www.szhyelec.com/products/Digital%20Photo%20Frame/8.0%20inch/209.html

    Megtaláltam a TS verziót a termékből, ami 8"-os érintős. Ár: 65$ !!

    OK, OK van más cucc is az IREX-ben, de a 65-ben már a gyártó haszna is benne van ennél. Mekkora lehet a haszonkulcs a 400$-on. 70 ezerből már egy igen jó telcsit veszel, vagy egy PDA-t. Igaz, nehéz összehasonlítani, mert más funkciót lát el, de a gyökerek hasonlóak, mert hát a telefonálni tudás az már egy mellék funkció lassan:)
  • KillerBee #34
    Az előző nem Epikurosznak ment, hanem válasz a te #31-es üzenetedre.
  • KillerBee #33
    "A tungsram nev a tungstein es a wolfram szavakbol jott. Az egyik femet a hagyomanyos, a masikat pedig a halogen egokben szokas hasznalni."

    A tungsten szó a wolfram neve angolul, vagyis nincs szó két különböző fémről.

    BlackVoid #27:

    "Ja, csak az LCD kepernyo es nem e-papir."

    Szoktál visszaolvasni? Ugyanezt írtam én is előtted hárommal.
  • Epikurosz #32
    Ja, hogy LCD? Akkor tényleg nem nagy szám.
  • kvp #31
    "Ehhez képest meg itt azt írjátok ettől olyan drága? Anno olyanokat irkáltak, hogy ilyenből lesz a legutolsó útszéli plakát is ... most meg luxuscikk?"

    Kis mennyisegben a legolcsobban eloallithato dolog is sokba kerul. Akkor lenne olcsobb ha tobbet gyartananak belole, mint lcd-bol.

    "És nem a Phillips volt az egyik fejlesztője az e-papírnak?"

    Az phillips a hagyomanyos izzok betiltasa utan gyart a fenycsovek mellett halogen egoket is. Ezek azert jok, mert hagyomanos a fenyuk, de dupla az elettartalmuk, feleakkora a fogyasztasuk es semmilyen mergezo anyag vagy vezerlo elektronika sincs bennuk. A phillips azon keves gyartohoz tartozik, aki arul ilyen halogen egot hagyomanyos csavaros foglalattal is. Egy kis halogen ego van egy hagyomanyos buraban. A hagyomanyos villanyego ara atlag 150 forint, a kis 230V-os halogen egoje 250-300. Ehhez kepest a ketto osszeszerelve 2000 forint korul van, hogy ne jelentsen konkurenciat a rossz fenyu, kornyezetszennyezo es vacak kompakt fenycsoveknek. A szabadalom meg magyar volt, meg 1903-bol. A tungsram nev a tungstein es a wolfram szavakbol jott. Az egyik femet a hagyomanyos, a masikat pedig a halogen egokben szokas hasznalni. A kornyezetbarat technologia adott mar kozel 100 eve csak valamiert nem akarjak nagyon arulni, foleg nem az eloallitasi aron. Kb. ez a helyzet az epapir rendszerekkel is.
  • Sir Quno Jedi #30
    Ugyan, ez olyan, mint a 100 dolcsis laptop! Azokat is meg kellett vón égetni az első máglyán, ami útbaesik, ehelyett a sok agyhalott firkász itta a szavukat (jah, mer kacsához voltak szokva mindig is).
  • Inquisitor #29
    Az egészben (árkérdés) az a szép, hogy anno a fejlesztők azt nyilatkozták, hogy fényévekkel olcsóbb az LCD-nél, alig(?) drágább egy jó minőségű erős papírnál, stb, stb.
    Ehhez képest meg itt azt írjátok ettől olyan drága? Anno olyanokat irkáltak, hogy ilyenből lesz a legutolsó útszéli plakát is ... most meg luxuscikk?
    És nem a Phillips volt az egyik fejlesztője az e-papírnak?
  • Inquisitor #28
    "meg kb két kattintás pdf-be exportálni akármit. :)"
    Nem is értem az MS Office X-ben miért van benne alapból ;)
  • BlackVoid #27
    "a tajvani cég olcsóbbik könyvolvasója viszont, a vállalat ígérete szerint 30 ezer forint körüli összegbe kerül majd"

    - Ja, csak az LCD kepernyo es nem e-papir. Lemerul, vilagit, farasztja a szemet. Az ASUS cucca az egy specko kis laptop es nem konyvolvaso. Olvasni az LCD nem olyan jo.

    Egyebkent van mar szines e-ink technologiat hasznalo konyvolvaso:
    http://news.cnet.com/8301-17938_105-10198920-1.html

    Ez "csak" $1000. Nem eri meg elejteni.