Gyurkity Péter

E-könyveket árulna a Google is

A keresőcég a meglévő művek digitalizálása, valamint a keresési eredmények mellett a jövőben erősebben jelenne meg az online könyvpiacon, ők is beszállnának ugyanis az e-könyvek forgalmazásába.

Elsőként a New York Times számolt be a hírről, miszerint a Google újabb projektet indítana be a szegmensen belül, mégpedig valamikor 2010 első felében. Ennek neve Google Editions, a cél pedig a forgalmazók és kiadók megnyerése annak érdekében, hogy a cég maga is megkezdhesse a nyomtatásban megjelenő könyvek digitális változatainak értékesítését.

Félreértés ne essék, a Google Editions teljesen különálló szolgáltatásként indulna útjára, a jelenleg a keresőcég és a kiadók közötti megállapodástól függő Book Search, vagyis a bedigitalizált művekhez való online hozzáférést biztosító platform nem lenne hatással arra. Az új projekt keretében az alkotásokat átnyújtó kiadók 63 százalékban részesednének a bevételből, míg a Google 37 százalékot tartana meg magának. Lehetőséget adnának a jogtulajdonosoknak az ajánlott ár megszabására, ám a végső szót ők mondanák ki minden egyes mű esetében, így maga a Google határozná meg a digitális példányok kereskedelmi árát.

Érdekes módon a riválisok, így például az Amazon rendszerén keresztül is folytatnák tevékenységüket, ekkor azonban már csak 45 százalék maradna a kiadónak, 55 százalékot kapna a rivális internetes forgalmazó, míg a Google minimális jutalékra tartana igényt - az még kérdés, hogy pontosan miért is érné ez meg a riválisnak, illetve a könyvkiadónak. Az mindenképpen pikáns részlet, hogy a Google tervei azonos platformra helyezik a céget a Microsofttal, amely szintén nem tervezi saját e-olvasó piacra dobását, ők ugyanis ezen a téren is a személyi számítógépeket tartják elsődleges eszköznek - a keresőcég pedig a böngészőre helyezi a hangsúlyt, az egyes alkotásokat ezen belül olvashatnánk, bár felmerült olyan lehetőség, hogy az Asus vagy a Sony nyújtana segítséget számukra egy különálló készülék elkészítésével.

Kérdés, mennyiben tudják majd felvenni a versenyt a saját online tárházzal és e-olvasó eszközökkel egyaránt rendelkező Amazonnal, bár a piac az újabb cégek (Sony, Asus, Barnes & Noble) beszállása miatt még képlékenynek tűnik.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Polemius #1
    "a Google tervei azonos platformra helyezik a céget a Microsofttal"

    Ez azért így ebben a formában nem igaz. Ugyan (mint minden e-bookot) pc-n is lehet olvasni majd ezeket is. Azonban jó eséllyel ePub formátumban (is) elérhetőek lesznek ezek a könyvek.
    Már csak azért is, mert a cikkel ellentétben szoros kapcsolat van a Book Search és ez között. Lévén, csak a feldolgozás után válik majd ketté, hogy ingyenes tartalom vagy fizetős az adott könyv. Ezeket pedig pdf-ben, utóbbi időben ePub formátumban teszik elérhetővé.