MTI

Elindult a Google Wave

A Google próbaüzemben elindította Google Wave nevű új szolgáltatását, amely az email és az azonnali üzenetküldés lehetőségének a keveréke. A cég közleménye szerint "ilyen lenne az email, ha ma találták volna fel".

A cég fejlesztői meg vannak arról győződve, hogy a Wave teljesen megváltoztatja majd az emberek internetes kommunikációját. A Wave (magyarul: "hullám") próbaverzióját egyelőre nem nyitották még meg a teljes publikumnak, pusztán 100 000 meghívott felhasználó kísérletezhet vele, illetve ők öt másik ismerősüket is invitálhatják, hogy "szörföljenek rajta". Az eszköz nyílt forráskódú, tehát külső fejlesztők külön alkalmazásokat építhetnek bele. A Wave-hez az inspirációt az egyik fejlesztő, Lars Rasmussen szerint az adta, hogy "az email napjainkban még mindig a legfőbb kommunikációs eszköz az interneten, ami igencsak meglepő, hiszen már több mint húszéves." Rasmussen testvérével, Jens-szel egyetemben a Google Maps kiagyalója is volt.


Az új eszköz igazi ereje a benne rejlő funkciók sokaságában mérhető. Az egyik például a valós idejű chat, melynek köszönhetően az internetes kommunikáció során a beszélgetők karakterekként, azonnal látják, hogy pontosan mit gépel a másik fél, így már akkor is tudnak válaszolni, amikor az illető még be sem fejezte a mondatot. Rasmussen elismerte, hogy ez a funkció bosszantó is lehet, ugyanakkor sok időt lehet megtakarítani vele. Persze sokan nem szeretik, ha gépelés közben "lesik" őket: ők ezt a lehetőséget ki is kapcsolhatják. Másik lehetőség, hogy egy konferencia során akkor is folytatható az üzenet írása, amikor már mindenki kilépett: ilyenkor a résztvevők később belépve a Wave-be bármikor elolvashatják, hogy mit írt az utolsó ember.

Ennél sokkal radikálisabb az a lehetőség, melynek köszönhetően az összes üzenetet a beszélgetés résztvevői közül bárki utólag szerkesztheti, wikipédiaszerűen. Ha valaki mégsincs megelégedve a változásokkal, akkor a Playback funkcióval fokozatosan vissza lehet állítani azokat, méghozzá úgy, hogy közben azt is látni: ki, mit és mikor írt át. Egyszerűsödött a képkezelés is: az egérkurzorral a Wave-be akár a Windows asztalról is be lehet húzni a képeket. Ez például akkor rendkívül hasznos, amikor egy utazás tervezéséről, vagy egy közös élményről folyik a diskurzus és a résztvevők a beszélgetés bármelyik pillanatában meg akarják osztani egymással az oda tartozó képeket. Emellett a Facebook mintájára jó pár játékos alkalmazás is megtalálható a Wave-ben, például a Sudoku és a sakk is.


A Google Wave a legtöbb böngészőben gond nélkül fut, kivéve az Internet Explorert, melyhez egy külön segédszoftvert (plug-int): a Chrome Frame-et kell letölteni és installálni, hogy ott is működjön. Maga a Microsoft nem ajánlja a Chrome Frame használatát, arra hivatkozva, hogy biztonsági problémákat okozhat. Mivel az Internet Explorer még mindig a legnépszerűbb böngésző, ezért a Wave elterjedését ez negatívan befolyásolhatja. Lars Rasmussen elismerte, hogy csak akkor lesz igazán sikeres a Wave, ha a felhasználók tömegesen is igénybe veszik, ám a fejlesztő egyelőre rendkívül optimista a Google új típusú alkalmazásának jövőjével kapcsolatban.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Utokverek #74
  Megvan, végre bevettek, és marhajó!!! :D
 • ViniSoundz #73
  tud nekem valaki ide egy meghívót wave-re? : sourvinegar at gmail dot com. köszönöm!
 • johnsmitheger #72
  Jöhet vazzeg, készen állok! Majd fél év használat után adnék kritikát. Látatlanban tökmindegy :D
 • lordofchaos #71
  Bár iróniának szántad mégis igaz, amit leírtál.
  Felvilágosítalak, hogy rengeteg nagy találmány a számítástechnika történetében mammutcégekhez kötődik. Pl. mint a lézernyomtató a Xeroxhoz, de írhatnám a C-C++ nyelvet, amit a Bell cégnél fejlesztettek ki, vagy az első modemet, ami szintén Bell & AT&T fejlesztés. Az Ethernet szabványt a Dell, Intel, Xerox hármas fejlesztette ki. A ma használatos szinte összes protokollt a World Wide Web Consortium fejleszti, ami többek között olyan cégek munkatársaiból áll, mint Apple, Microsoft, HP. A platformfüggetlen nyelvek úttörője, a Java a Sun fejlesztése.
  Sorolhatnám még egy darabig.
 • Mardel #70
  Lehet, hogy működni fog ez a googlenek. Gmailnél is bejött ez a meghívózás.
  Mivel az embereknek bejön az, hogy valami olyan dolgot tud magáénak amit nem lehet csak úgy megszerezni. Ha már vesződött annyit a meghívó szerzéssel, akkor valószínűleg fogja használni. Pl facebook és iwiw esete, iwiw menő, mert facebookra bárki bármikor regisztrálhat, és nem azért nem használják a magyarok, mert sokan nemtudnak angolul, mert van teljesen magyar felület is hozzá.
 • 5c0rp330n #69
 • Komolytalan #68
  Teljesen nyilvánvaló hogy egy általános mammutizé majd jól kivált minden speciális programot a világon, ráadásul mindenki kib.szott boldog lesz tőle. Ha megnézzük a számítástechnika fejlődését, az ilyen próbálkozások mindig sikerültek, és csupa móka és kacagás lett utánuk az élet. Hát hogyne.
 • Komolytalan #67
  Nézd már meg hány hozzászólása volt a gyereknek, és ebből hány kapcsolódott a témához. Meg nézd meg neked hány hozzászólásod volt, és ebből hány kapcsolódik a témához. Aztán magyarázd már el, hogy miért kéne leszarnom akár téged, akár őt hogy mit böfög?
 • ptamas88 #66
  hát ember te beteg vagy...ha ilyen penge csávó vagy aki oylan sokat használja az angolt legalább valami illemet tanulhattál volna, hogy hogy beszél a kultúrált ember...a másik, hogy nemrég még mindenki dícsérte a googlet hogy lenyomja a microsoftot és h milyen jó. ez mostanra hova tűnt ? a google elég nagy lett ahhoz hogy msot akkor azt kelljen utálni már ?
 • Epikurosz #65
  Tyű!