Gyurkity Péter

Google: kommenteket minden weboldalra!

Újabb érdekes fejlesztéssel álltak elő a keresőcég mérnökei, amely ezúttal azt teszi lehetővé az internetezők számára, hogy bármely internetes oldalt saját hozzászólásaikkal egészítsék ki.

A Google SideWiki névre keresztelte a megoldást, amely egyelőre a Firefox és Internet Explorer böngészőkön elérhető, azokon is a Google Toolbar egyik opciójaként. Segítségével az internetes oldalak látogatói kommentelhetik az azokon található tartalmakat, függetlenül attól, hogy az oldal készítői ez eredetileg lehetővé tették, avagy sem.

A megoldás egy hasábot nyit meg az adott weboldal mellett a bal oldalon, amelyben megjelennek az eddigi hozzászólások, mi pedig ugyanitt adhatjuk hozzá saját kommentünket a listához. Egy ilyen fejlesztés esetében természetesen azonnal felmerül az offtopic, illetve a kifejezetten spam jellegű kommentek manapság különösen jelentős arányának kérdése, így a Google illetékesei mindent megtesznek, hogy a valóban releváns kommentek jelenjenek meg a felsorolásban. Elmondásuk szerint az egyes hozzászólások nem időrendi sorrendben jelennek meg, hanem az alapján, hogy annak tartalma mennyiben illeszkedik az adott bejegyzés témájához, illetve hogy a beküldő korábban milyen kommenteket közölt ugyanezen vagy más oldalakon (névtelenül nem küldhetünk hozzászólást).

A fenti két böngésző mellett a SideWiki hamarosan a Chrome programban is elérhető lesz, itt nyilván folyamatban lévő fejlesztésről van szó. Az API elérhető a kiegészítő saját lapján, a Google pedig szokása szerint hosszabb videóval egészítette ki a hivatalos bejelentést, amelyben ismertetik a főbb kérdéseket és az azokra adott válaszokat. Ebből megtudhatjuk, hogy az azonos tartalmakat, szövegrészleteket közlő weboldalak mellett automatikusan feltűnhet korábbi hozzászólásunk, így kommentünk egyszerre több internetes címen is látható lesz (nyilván a kiegészítő telepítését követően).

A fejlesztők elmondása szerint a tesztelésben részt vett külső szakértők pozitívan fogadták a megoldást, meglátjuk, mit szólnak majd ehhez a weboldalak tulajdonosai.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • hol9672 #37
    Ez a plugin szerintem elsősorban mire lesz használva : virtuális szamárfüleket fognak rajzolni vele azokra az oldalakra, amikre haragszanak vmiért. Gyártják majd a beszólásokat.
  • LizzyKathy #36
    Rufus tudom hogy a gugli 1rebővülő szolgáltatásai miatt van net :).Ami jelenséget írtál,azt nem annyira régi netezőként én is tapasztaltam!Dettó ugyanazt,sőt nálam 2 gugliupdate.exe ment sztereóban.De e cikk óta frissítettem a toolbart - online hiszen csak úgy lehet - és láss csodát nem települt fel az g.earth és semmilyen gugliupdate nem megy nálam :D.Hozzáteszem megtanultam hogy gyakran telepítsem a win-t és emiatt van a különbség,hogy vmi progi nálam "megtörte" a wga-t és gondolom spywares lettem.Tán nálad is ez a gond és ezért látható számodra is a nyilvánvaló fishingelése a guglinak.De ha kellően karbantartott a géped,mint látom és tapasztalom,akkor nem történik ez.
    Hozzáteszem hogy annyira felesleges ezeken vitáznunk hogy megfigyelések zajlanak-e v.sem.Mindannyian tudjuk hogy így van!Viszont ne vegyük el a másik ember kedvét ilyen cuccok alkalmazásától,mert
    1.gyorsabbá teszi a netes életünket
    2.windóz van a gépünkön!!!!
    Az eleve 2irányú forgalomra van kitalálva.Ha már használod lőttek az individuális jogaidnak,magánszférádnak.Brúder figyel minket :D.Pontosabban az agyonterhelt személyzete,akik nem gondolom hogy olyan dolgokra kapacitálnának,amit leírtál.Nem életszerű.A net= non-stop woodstock.A kérdés max.olyan finomságok lehetnek,hogy hány országban lesz discography-ánk.Vajon hozzáférhetnek-e távol-keleti tit.szolg.-ok(vagy akármelyik)a gugli adatbázisához?De tudod mit még ez sem a legfontosabb.Az a lényeg hogy a bajnaik laptopján mi megy.Ő a win.presidentalt nyomja(ha van),vagy ezeket a könnyen "átverhető" softokat?Az ő privátszférájuknak a megőrzése a stratégiailag fontos mindnyájunk számára.Ha őket 24 órában figyelik win-el,gugli cuccokkal stb.,akkor semmi esélye nincs annak,hogy latba vethesse a jogosítványait.Szóval nem vagyunk ennyire fontosak.Tartsd tisztán a gépedet,no spy-ok és nem lesz nagy gondod a toolbarral.Aki meg fél attól hogy gyűjtik az adatait(mind idesorolhatóak vagyunk)az tartsa távol magát a médiáktól.Itt nem lesz semmi sem privát,sosem volt az és így marad.A megfigyelés annyira no.1 issue,hogy elnézik majd 1 milliárd netezőnek,hogy napi szinten milliónyi euroval rövidítjük meg őket.Ha meg már mind a 7 milliárdan itt leszünk és pici chipekre ráfér 60 évnyi minden klikkelésünk,akkor már rég nem fogunk erről társalogni,éppúgy,ahogy a tv-hálózatról sem beszélünk ilyen kontaktusban,pedig én úgy olvastam hogy ott is dettó ez megy :D.1irányú úton haladunk,a windóz meg 1eduralkodik.Az a toolbar már baromira nem oszt vagy szoroz.Szerintem
  • willcox #35
    Oké, hidd azt, hogy nem tudja a plugin ellopni. Én ezt viszont nem hiszem. Gondolj bele, hogy van is olyan plugin (Password Exporter), ami simán az összes létező (a böngészőben letárolt jelszót) ki tudja írni neked akár sima text file-ba, akkor ezt másik plugin miért ne tehetné meg úgy, hogy nem kiírja, hanem továbbküldi a guglinak? Az aktuális jelszót ellopni még egyszerűbb, könnyen hozzá is férhető, mert ott van a memóriában.
    A gugliról derültek már ki aljas dolgok, volt is belőle botrány rendesen.
  • lordofchaos #34
    Kheller pedig jól mondta.
    Ennek a pluginnak pedig semmi köze az oldal jelszavához. Ez egy böngészőben futó plugin, mint a több ezer másik. Ugyanannyira képes ellopni egy oldal jelszavát, mint a több ezer másik. Ha el tudná lopni az oldal jelszavát, akkor azt bármelyik másik plugin is megtehetné. A másik pedig, hogy elég kicsi a valószínűsége, hogy egy ilyen nagy cég ilyen hülyeséggel vágná maga alatt a fát, ugyanis ha ez kitudódna (márpedig ezt elég könnyű kideríteni) akkor eléggé tönkretenné a hírnevét.
  • willcox #33
    Ugye nem gondolod komolyan, hogy a plugin a jelszóval védett oldal hozzáférési adatait nem küldi haza a guglinak? Márpedig ha elküldte, onnantól a gugli szabadon jár ki-be az oldalon.
  • lordofchaos #32
    Nem, nem lesznek az oldaladon kommentek. A Google egy nem látható fórumán lesznek kommentek, amit ezzel a pluginnel az oldaladra varázsolhat, aki felteszi.
  • [HUN]FaTaL #31
    Attól még lesznek kommentek az oldaladon, maximum nem látod. Ez a fejlesztés egy idiótaság.
  • caprocorno #30
    Én nem támogatom az összeesküvés elméleteket, de ezt akkor sem tartom korrektnek, hogy ha fórumról okkal kizárzs valakit, akkor az az oldal mellett írhatja moderálatlanul tovább a hülyeségeit. Ennyi a bajom vele csupán!
  • lordofchaos #29
    Jah és még valami. A Greasemonkey nevű FF plugin már most is azt csinál az "oldalatokkal" amit csak egy Javascriptben jártas ember el tud képzelni. Aki felteszi ezt a plugint és ír vagy letölt hozzá az oldalhoz egy szkriptet az úgy rendezi át, teszi hozzászólhatóvá vagy tilt le dolgokat rajta ahogy akar. Háborodjunk fel ezen is, így 4 év után! :)
  • lordofchaos #28
    Én használom a Google Talkot, a Google Desktopot, a Google Picasa-t, a Google Chrome-ot, de egyáltalán nem települt a Google Toolbar egyik böngészőmbe sem.

    A másik pedig, hogy úgy látszik egyesek nem értik ez hogy működik. Elmagyarázom:
    Ha nem teszed fel, nem lesznek kommentek az oldaladon/oldalakon. Aki felteszi az látja a kommenteket és kommentelhet. Ennyi!

    Szerintem mindenki nyugodtabb lenne, ha az egész úgy indult volna, hogy a Google pl. indít egy fórumot ahol a fórum topicjai különböző oldalak linkjei, amikhez hozzá lehet szólni. Ezt most is meg lehet csinálni és sok fórumon csinálják is. Na most ezt a plugint ezek után felfoghatjuk úgy hogy nem csinál mást, csak leegyszerűsíti ezen fórum felhasználóinak a dolgát, vagyis az éppen megnyitott oldalhoz már mutatja is a hozzá tartozó topicot. Ennyi az egész, nem kell rögtön idióta összeesküvés-elméleteket gyártani.