Kruza Richárd

Megjelent a magyar Google Maps

Google Térkép: így nevezik a magyar verziót, melynek nagyon kellene örülnünk. A globális adatgyűjtés azonban nem olyan dolog, ami felhőtlen örömre ad okot.

Megjelent az internetes társadalomban mindenki által ismert térképprogram lokalizált magyar verziója, melynek neve mostantól Google Térkép lett, és a maps.google.hu vagy terkep.google.hu webhelyeken található meg. Technikai értelemben újdonságot nem tartalmaz, azonban megjelenésének több szempontból is nagy jelentősége van. Ennek megfelelően rangos körülmények között rendezte meg sajtótájékoztatóját a Google, ahol megtudtuk, hogy a lokalizálás nem volt kis feladat.


Eddig is sokan használták az eredeti Google Mapset, azonban a mostani verzió magyarul van és kifejezetten a hazai célpontokra koncentrál. Vállalkozások részére az adatbázisba való felvitel fényképekkel, YouTube videókkal és különféle egyéb, részletes adatokkal együtt teljesen ingyenes, tehát a cégeknek maguknak kell gondoskodni saját jelenlétükről, és annak karbantartásáról vagy megszűnéséről.

A rendszer magja a magyarosított keresőmotor, aminek a kifejlesztése az elhangzottak szerint nem volt egyszerű feladat. A magyar nyelvben található ragozások (pl. budapesti éttermek) miatt új algoritmusra volt szükség, ami most már nagyon jól működik. Sokmindenre lehet használni a Google Térkép-et: helymegtahározásra, útvonaltervezésre, valamint keresésre, ami bármire kiterjedhet. Letölthető a program mobil verziója is, melynek segítségével útvonalainkat rögzíthetjük, fotókat tölthetünk fel, majd az egészet megoszhatjuk másokkal is.

Peresztegi Zoltán, a Google magyarországi üzletfejlesztési vezetője elmondta, hogy a magyarok a világhálót még kevésbé használják vásárlásra, mint a fejlett országokban, s ezért is fontos, hogy a térképszolgáltatás segítségével könnyen megtalálják például azt a boltot, ahol megvehetik a kinézett terméket. Az eseményen kiosztott közlemény szerint a nemzeti turisztikai adatbázisban az érdeklődők 8800 szálláshely, 5 ezer vendéglátóhely, 6 ezer látnivaló, 1800 szabadidős lehetőség és ezernél is több esemény között válogathatnak.


Röviden ezt tudja tehát a Google Térkép, mely nem csak a technikai fejődés egyik eredménye, hanem egy országban lévő politikai és ideológiai változások demonstrációja is. Furcsa dolog felnőttként az adatok szabad hozzáferésének ilyen mértékét tapasztalni, miközben nem túl régen még telefon is csak a kiváltságosoknak volt, amit valószínűleg lehallgattak. Ráadásul olyan zárt világban éltünk, aminek következtében koncentráltan, idealizált módon élt mindenkiben a szabadságvágy.

Ennek ellenére most, hogy ránkszakadt a szabadság, annak mértéke mégis egy kicsit ijesztő. Olyan helyzetben, ahol a vállalkozások és magánemberek önként és dalolva töltik fel személyes adataikat, sőt még mozgásukat is egyetlen központi adatbázisba, ahol az adatok csak gyűlnek és mindenki számára elérhetőek, a régi rendszer ellentéte valósult meg, szélsőséges mértékben.

Azonban úgy érezzük, mégsem a szabadság érvényesült, hanem helyette egy paranoia kezd kialakulni az emberekben, valljuk meg őszintén: jogosan. A paranoia pedig nem éppen a szabadság előjele. Egy ilyen részletes és aktuális, rólunk szóló információtömeg létezése ugyanis katalizátorként hat mindenki fantáziájára, és az emberek folyamatosan gyártják a borúlátó következtetéseket a jövővel kapcsolatban. A gondolkodó ember öröme tehát nem lehet teljesen felhőtlen a Google Térkép megjelenése nyomán.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • hypno #32
    Csökött agyúak vagytok, azért nem értitek.

    Paranoiásnak meg hazafinak lenni egyszerűen trendi manapság. Még az ombudsman is fél, hogy mi lesz, ha mondjuk felvétel készül arról aki lecsapja a buszsofőrt, vagy egy utastársát. Pedig őt az állam fizeti, úgyhogy biztosan tudja a tutit.
  • uniu #31
    Csak.
  • phoenix1 #30
    "Röviden ezt tudja tehát a Google Térkép, mely nem csak a technikai fejődés egyik eredménye,"

    fejődés=fejlődés
  • Pares #29
    A cikk végén elsősorban nem a Google térképről van szó...
  • Tinman #28
    Cikk írója?

    Nem látod, hogy ezt a cikket Szerda írta! Bizony... mostanában heti egy cikket ír
  • BlueGold #27
    Alakul már a térkép csak az egyik "szomszéd falu" itt +47° 19' 20.44", +18° 8' 4.98" még mindig nincs "bedigitalizálva" utca szinten.
  • logs #26
    na ja, jó, hogy elindult (bár eddig is elég jól volt használható magyarul), de például a Rákóczi úton továbbra se tud házszámokat mondani (csak a XVI. kerületi Rákóczi úton), szóval lehetne még frissítgetni azt az adatbázist (2. példa: M7 vége, a híd a Mura fölött Horvátországba)
  • mcganyol #25
    Az van hogy vissza lehet élni az ilyen jellegű "magadtól kiadott" adatokkal.
    De annyi millió más dologgal is vissza lehet élni, úgyhogy azért kár neki túlzott jelentőséget tulajdonítani.
    Mint kiderült a kissebbségi gyilkosságok nyomozásának folyamán, egy évre visszamenőleg megvan, hogy melyik telefon mikor hol volt, akár más simkártyával!
    Tehát aki az elmúlt egy évben nem cserélt telefont és a telefon a saját nevén van, vagy hozzá köthető (magyarán nem feketepiac, vagy nem lopta) és többnyire magánál hordja a készüléket, arról pontosan megmondják az elmúlt 1 évben merre járt, vagy mikor kit hívott. A beszélgetések nincsenek rögzítve (és elvileg az sms-ek sem, bár ezt kétlem).

    szóval nem kell paranoia, ha tényleg üldöznek, akkor e nélkül is megtalálnak. :)
  • djw #24
    a paranoiámról szólva: feltöltöttem a cégem adatait a google térképre... most akkor már tudnak hova kötni. ÚRISTEN!!! Meg fognak találni a megrendelők!!!! MOST MI LESZ???? MENEKÜLJETEK!!!!

    Na szóval a mai világban elbújni úgysem tudsz. Ha meg akarnak figyelni, akkor abba neked nincs beleszólásod, meg fognak figyelni és kész. Amikor a NASA-nak olyan űrlátó berendezései vannak, amikkel többezer fényévnyire lévő dolgokat fotózhatnak le, akkor szerinted egy CIA, FBI vagy Nemzetbiztonsági Hivatal, esetleg USArmy milyen eszközökkel rendelkezik?
    Csak hogy a cikk stílusához igazítsam hasonlatomat: sötét éjjel a paplanon keresztül megszámolják a seggeden lévő szőrszálakat, ellenőrzik a vásárlásaidat és megmondják, hogy 2 évre előre, hogy mit fogsz venni és mikor fogsz a villanyszámlád befizetésével elkésni.
    Akkor most még mindig nem látom, hogy egy vállalkozásnak miért gond az, hogy a google adott egy ingyen reklámfelületet...? Valaki magyarázza el szépen lassan gépelve, mert úgy tűnik nehéz a felfogásom. :)
  • TommyGun #23
    Szerintem is marhaság ez a mgefigyelős xar...minden önként3es, hameg nagyon akarnak úgyis megfigyelnek. A közösségi portálokat meg a munkaadók előszeretettel nyálazzák át amikor valakit fel akarnak venni, ezért nem vagyok tag egyiken sem, engem ne az alapján ítéljen meg egy munkaadó hogy milyen szivarozós wiskit vedelős marhulós képet rakok fel az iwiwre...
    Ha ezt nem akarod nem kell Tagnak lenni vagy figyelj oda mit adsz meg magadról ennyi.