Berta Sándor

Brit zenészek az internetblokádok ellen

A brit zenészek elutasítják azt a megoldást, hogy korlátozzák vagy blokkolják az ismételten szerzői jogsértéseket elkövetők internethozzáféréseit. A muzsikusok felszólították a brit kormányt, hogy végérvényesen hagyjon fel ezekkel az elképzelésekkel.

"Nem akarjuk a rajongóinkat ellenségeinkké tennünk. A fájlcserélés a zene iránti nagy érdeklődésről is árulkodik. Ezt pedig nem szabad lerombolni" - közölte Dave Rowntree, a Blur nevű popbanda dobosa. "Sok fiatal a zenét a fájlcserélő hálózatokon keresztül ismeri meg. Ők ugyan nem fizetnek a dalokért, de koncertjegyeket vesznek" - tette hozzá Billy Bragg. Több zenész, köztük Ed O'Brien, a Radiohead gitárosa kétségbe vonta a hozzáférés-blokádok hatékonyságát, mondván azokat könnyű kijátszani és nem fognak működni.

A gitáros óva intette a zeneipart egy olyan háború kirobbantásától, amit soha sem nyerhet meg. A kemény intézkedések elijeszthetik a felhasználókat és teljesen elfordulhatnak a zenétől. Rowntree és Bragg más zenészekhez és együttesekhez (Radiohead, Pink Floyd, Billy Bragg, Travis, Tom Jones, Marillion, Annie Lennox, Kate Nash, Robbie Williams) hasonlóan tagjai a brit Featured Artists Coalition (FAC) nevű szakmai szervezetnek. A FAC a British Academy of Songwriters, Composers and Authors, illetve a Music Producers Guild egyesületekkel közösen bírálta a brit kormány terveit.

A három érdekvédelmi szervezet azt követelte a szigetországi kabinettől, hogy a rajongók büntetése helyett inkább új üzleti modellek kidolgozását támogassa. Geoff Taylor, a Brit Zeneipari Szövetség (BPI) a The Timesnak azt nyilatkozta, hogy az internetelérések blokkolása csak az utolsó lépés lehet. A szakember támogatja a szigetországi kormány elképzelését, a FAC álláspontját viszont gyakorlatilag semmibe vette, mondván a szövetség csupán a zenészek egy töredékének véleményét képviseli.

A nyár elején felmerült javaslatok ellen egyébként néhány napja nyílt levélben tiltakoztak a brit internetszolgáltatók. A dokumentumot aláírta többek között a British Telecom és az Orange is.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Zombee #21
  Ezek a másolásvédelmek igen rövid életűek voltak.
 • ratata22 #20  Idézet Dr. Feldmájer Pétertől a mazsihisz elnökétől :
  "... a magyarországi zsidóságnak saját magát KELLENE eltartania ..."

 • rotaboy #19
  "A sima CD-t meg bármin meghallgathatom."
  Ez azért nem fedi a valóságot teljesen. Létezik többféle másolás védelmi eljárás, ami megakadályozza a zenei CD-k lejátszását, vagy irreális kockázatnak teszi ki a felhasználó, ha mégis meg szeretné hallgatni azt, pl. PC-én. Vagy sámlin, esetleg kazettás magnóba, mikrosütőben.
 • ratata22 #18
  Ha még maguk a művészek is ellenzik, akkor na vajon milyen érdekcsoportnak áll érdekében ilyen gusztustalan
  patkány módon kib*szni az emberekkel?  http://kuruc.info/r/4/46628

 • amitakartok #17
  Az lenne a tök baró, ha a zenészek nyíltan szembefordulnának a kiadókkal!

  Z: Ez úgy nem lesz jó!
  K: Ti csak kussoljatok, a ti érdekeiteket védjük!
  Z: A mienket ugyan nem, legfeljebb a saját zsebeiteket!
  K: HOGY MERÉSZELITEK?! Ezennel felbontjuk a szerződéseteket!
  Z: Nekem 8. Úgyis elegem volt már a hülyeségeitekből.
  K: EZÉRT BE FOGUNK PERELNI BECSÜLETSÉRTÉSÉRT!!! (Hol az a kibaszott buksza?! Kell a bírónak!)
 • Zombee #16
  Netről mindent meg lehet rendelni, ha nem digitálisan, akkor CD-n, bakeliten.
  Aki fizetni akar a zenéért, az megtalálja a módját. Én mondjuk digitálisért soha nem fizetnék, idehaza pl. nem olcsóbb egy mp3/wma album, mint a CD, viszont rosszabb a minősége. A T-online zeneáruháza pl. egy vicc a 192kbites wma fájlokkal, amiket pl. nem is tudok még a gépen sem akármivel meghallgatni. Az egy dolog, hogy ha betartom a licenszt, akkor nem írhatom CD-re, esetleg nem vihetem el az mp3 lejátszón sem, de hogy PC-n sem hallgathatom azzal, amivel akarom... a Winamp pl. nem boldogul a jogvédett wma fájlokkal, azt csak a WMP kezeli.
  De mintha az iTunes is az Apple saját formátumait használná. A sima CD-t meg bármin meghallgathatom.
 • Zombee #15
  Igen, a Metallica egy időben kereszteshadjáratot folytatott a fájlcserélés ellen, a Napstert ki is csinálták. Azóta rájöttek, hogy a folyamat megállíthatatlan, és nem az a megoldás, ha milliókkal menetelnek egyenesen szembe.
 • Atisz #14
  Ez szép dolog. Mi pedig (illetve az angolok, írek, skótok, walesiek), ezt azzal hálálhatnánk meg, hogy ezentúl fizetünk is ezen előadók műveiért.

  Egyébként én eddig is fizettem volna minden számért, de sajnos aki mondjuk a vocal-trance-t szereti, annak nem kevés fáradtságába kerül mire megtalálja ezeket legális módon.
  Persze aki a rock, rap, pop zenét szereti annak ez nem lehet kifogás, hiszen úton-útszélen ezen termékek vannak ránk tukmálva :)
 • hangulati #13
  ezen most felkaptam a fejem. nincs tan' ket honapja, lehet, hogy harom, amikor azt olvastam, hogy pont a Metallica volt a foellensege a letoltoknek (konkretan:nem adtak inerjuuuut). Csak nem elbeszelgetett valaki a fiukkal azota? biztos kimostak kamillaval a szemuket, amirol altalaban a vilagon azt sem tudjak, hogy jo barmire is. pedig...amugy rengeteg sokkal jobb zene van ingyen a jutubon. ugyhogy k.pj.-ak be, ameddig le van gallyazva. Ilyen palfordulasra az utan a hir utan nem szamitottam. Hallgassunk inkabb lajkofelixet, vagy kerekesbendet.
 • Zombee #12
  Amióta a Metalica is felpakolja a myspace-re az új albumot, és ingyenesen tesz elérhetővé koncertfelvételeket is, már sejteni lehetett, hogy a zenészek nem támogatják saját érdekük védelmezőit. Így pedig azok létjogosultsága megszűnik.
  Amúgy rengeteg zenekar van, akiknek minden szám jó a lemezén, azokból kell válogatni:).