Berta Sándor

Még soha nem volt ennyi internetfüggő

A tajvani Kaohsiung Medical University Hospital (KMUH) egyik kutatócsoportja szerint rekordszintet ért el a gyerekeknél az internetfüggőség.

A szakemberek az Archives of Pediatrics & Adolescent Medicine nevű szaklap aktuális számában számoltak be a tapasztalataikról. A vizsgálatokból kiderült, hogy jelenleg Ázsiában a 13 és 14 éves gyerekek 10,8 százalékánál alakult ki különböző fokú internetfüggőség. Ez rekordérték és jóval magasabb szám annál, mint amire a legpesszimistább tudósok is számítottak.

A tajvani kutatók összesen 2293 diák internetezési szokásait vizsgálták két éven keresztül. Megállapították, hogy az online függőség kialakulásában számos tényező játszik szerepet. A fiúk például jóval gyakrabban lesznek internetfüggők, mint a lányok. A kialakulás kockázatát növelik az olyan betegségek és jelenségek is, mint a depresszióra, illetve az erőszakosságra való hajlam, a hiperaktivitás, valamint a szociális fóbiák. Szintén veszélyeztettek azok a fiatalok is, akik úgy érzik, a környezetük nem eléggé figyel rájuk vagy a véleményükre.

"Ezeket az eredményeket mindig némi fenntartással kell kezelni, hiszen mivel nincs megszabva az online függőség egyértelmű definíciója, egymástól eltérhetnek a vizsgálati kritériumok. Le kell szögezni azt is, hogy Ázsiát az embereknek a műszaki cikkekhez való erősebb viszonya miatt jóval inkább érinti ez a probléma, mint mondjuk Európát vagy az Egyesült Államokat. Az internetfüggőség napjainkban mind társadalmi, mind tudományos és egészségügyi-kezelési szempontból még mindig fehér foltnak számít. Az egyik elmélet szerint az online függőség egy másik betegség következményeként alakul ki" - reagált a kutatási eredményekre Bernd Dillinger, az IPOS portál munkatársa.

A szakember közölte: a legfontosabb az lenne, hogy az internetfüggőség végre hivatalosan is elfogadott betegség legyen. Ez azonban várhatóan csak 2012-re történik meg. "A betegségként való elismerés egy fontos lépés lenne, hiszen így a politikai döntéshozóknak is foglalkozniuk kellene végre a kérdéssel. De, hogy ez 2012-re megvalósul-e, még kérdéses" - tette hozzá Dillinger.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • B0nFire #9
    Nem kell direkt úgy tenni, mint aki nem érti, miről beszélek. Arról, hogy a függőségnek lesznek-e vagy sem negatív következményei, kérdezz meg egy addiktológust, bármelyik meg fogja erősíteni. Ez nem valami szubjektív dolog, mint ahogy az sem, hogy a drog egyenes út a bűnözés felé. Mit gondolsz, miért üldözik a drogot a világ összes helyén? Azért, mert magával hozza a lopást, a rablást, az erőszakos bűncselekményeket, mert a drogos bármit megtesz azért, hogy az adagját megkapja. Ha nem így lenne, a családján kívül a kutyát nem érdekelné, hogy most be van-e lőve valaki vagy sem, amíg másoknak kárt nem okoz.

    Aztán alkoholistát láttál-e már? Ismered-e a gondolkodásmódjukat? Tudod-e mit meg nem tesz az ember az italért? Ilyen szempontból nincs különbség az alkohol vagy a kábszer között. Először csak hitelezni kezd az ember az egyik kocsmában. Aztán, amikor már nem adnak többet, akkor a másikban. Aztán a harmadikban. Ha már sok hitel felgyűlt, és sehol nem kap, akkor jön a kölcsönkérés családtagoktól, szülőtől, barátoktól, amit egyre nehezebb megadni, mert közben a kocsmai tartozást is ki kell valahogy köhögni, és jönnek a hazugságok, mert a családtagoknak meg kell valahogy indokolni, hogy miért kérünk újra és újra egyre nagyobb összegeket, és hogy miért nem adjuk már meg, ha ígértük?

    Közben minél inkább rákattan az ember a szeszre, annál kevésbé fogja tudni ellátni a munkáját. Jön a fegyelmi, aztán elveszíti az állását, ami két dolgot eredményez:

    1. Sokkal több ideje lesz kocsmában ülni.
    2. Sokkal kevesebb pénze lesz italra.

    És innentől fogva kezd igazán érdekes lenni a történet, mert már senki nem ad, mert senki nem bízik már meg benned. A hitelezőidet annyiszor átbaxtad már, hogy senki nem ad többet, sőt, ha lehet nagy ívben elkerül minden barátod, mert tudják, úgyis csak arra kellenek, hogy finanszírozzák az italozásodat.

    És minél kevesebb ember van, akit még érdekel a sorsod, annál jobban keseregsz a saját sorsod felett, és annál inkább az italba fojtod a bánatod, okolva a családot, a kormányt, a pillanatnyi politikai helyzetet, a nehéz gyermekkorodat, apádat, aki szigorúan bánt veled; mindenkor mindenki hibás, csak éppen te nem. Projektálsz. A hibáidat másra vetíted...

    Ez után az következik, hogy ami mozdíthatót találsz a házban, azt megpróbálod pénzzé tenni. Szarért-húgyért elkótyavetyéled azokat az értékes dolgokat, amelyekért évekig dolgoztál; válogatott drága könyvgyűjtemények, vagy kinek mije van, fillérekért mennek a MÉH-telepre, vagy a cigánynak egy felesért meg egy sörért, mert nem érdekel, hogy mi lesz holnap; az a lényeg, hogy ma meglegyen a mámor, holnap meg majd csak lesz valahogy, és nem érdekel az sem, mennyire tudod még lealázni magad. Amikor már úgy tűnik, hogy ennél nincs lejjebb, akkor kiderül, hogy mégis van.

    Egészen addig, amíg meg nem döglesz, vagy meg nem változol.

    Utóbbi a ritkaság; előbbi a mexokott.

    Na, ezt a folyamatot nevezi az addiktológia függőségnek, nem azt, hogy Jóskapista minden szabadidejét FPS-ezéssel vagy kockulással tölti. Abba még senki nem halt bele, és senkinek nem okoz vele kárt.

    PS.: Ezt nem könyvből írtam!
  • cateran #8
    Hiba..a kulcsszo nem a hobbi,hanem a szabadido..es amikor mar nem csak a szabadidodet szenteled a hobbidnak -mert nem birod ki anelkul-kialakult a fuggoseg....Azt meg hogy a fuggosegnek idovel biztosan negativ kovetekezmenyei lesznek,nem tudom honnan vetted,de eszbonto baromsag (az alkohol nem azert art mert fuggove valt valaki,hanem mert ilyen hatasa van az emberi szervezetre..ha csak 1x iszol belole tulzott mennyiseget,az is artalmas megsem fuggoseg,drogos sem fog feltetlenul lopni,csalni -ez a vagyoni helyzetebol,elszegenyedesebol adodik,de ha a beveteleid meghaladjak a drogra koltott penzt,akkor nem fogsz elszegenyedni(bar valo igaz,hogy a naaaaaagyon nagy atlag olyan)A dohanyos meg akkor is art maganak es kornyezetenek,ha csak 1 szalat sziv naponta..mert maga a dohanyzas artalmas,tulzott hasznalata meg artalmasabb)
  • B0nFire #7
    Régen, ha valaki nagyon érdeklődött valami iránt, és a szabadideje nagy részét annak szentelte, azt hobbinak nevezték! Ma is vannak emberek, akik egész nap a garázsban fúrnak-faragnak, autót, kerékpárt, mosógépet bütykölnek, stb. Vannak, akiknek az informatika a hobbijuk, ezért a szabadidejük jelentős részében természetesen a számítógéppel és az internettel foglalkoznak. Ez nem betegség, hanem hobbi!

    A függőség (betegség) és a hobbi (egészséges érdeklődés) között van egy alapvető különbség. Mégpedig az, hogy a függőségnek kivétel nélkül minden esetben bizonyos idő után negatív következményei lesznek. A dohányos a saját és a környezete egészségét szennyezi; az alkoholista és a saját egészségét, és a hozzátartozói mentális egészségét rombolja, a drogos idővel - hogy kielégíthesse szenvedélyét -, lopásra, bűncselekményekre kényszerül, végül előbb-utóbb belehal a szenvedélyébe; a szerencsejáték-függő is általában a saját és a hozzátartozói vagyonát herdálja el, így hátrányos helyzetbe keveri saját magát és a családját.

    A hobbi esetében mindezek a negatívumok nem merülnek fel. Van aki kertészkedni szeret, azzal nem árt senkinek, van aki varrogatni, van aki gyöngyöt fűz, van aki hennázik vagy tetovál, van aki csupán kocsikázni/vezetni szeret, van aki verseket, regényeket ír, van aki fest, van aki zenét szerez és zenél, és vannak akik interneteznek.

    Nehogy már minden, amivel az ember normálisan elfoglalja magát, az betegségnek minősüljön.
  • who am I 7 #6
    jaja, iviv-re nagyon rá vannak flesselve...a ribik
  • tomcsa4 #5
    Olvashattad a nagyokat. Ha ránézel a gépre, függő vagy.

    Jó, valóban kialakulhat egyfajta erős kötődés, de messze nem olyan, mint az alkohol, drog stb. Ezt már az amerikai professzorok is megmondták. (Tudjátok, amikor úgy álltak a játékfüggőkhöz, mint a drogfüggőkhöz, aztán szembesültek avval, hogy kurvára más a téma.)
  • oeff #4
    igen, és vannak még hasonló naaaaagy gondossággal kidolgozott függőségelméleteim:

    a részegesek például nem alkoholfüggők, nem alkoholisták, hanem üvegtárgyfüggők, mert pohárból és üvegpalackból isznak. vagy csapfüggők, mer' abbul gyün a sör

    a minden pénzüket és még annál többet is eljátszók nem szerencsejátékfüggők, hanem keménypapírfüggők, mert abból van a kártya vagy karhúzás függők, mert az automata szerencsétlenemberkirablógépek műkodtetése a kar húzkodásán keresztül valósul meg

    a narkósok sem morfinisták és nem marihuanisták, hanem fecskendőfüggők, meg tűfüggők, és a bagósok se nikotinfüggők hanem gyufa és vagy öngyújtófüggők

    na nehogy má' aszongyák nekem, hogy az addiktíven pénzért szerencsejátékozó meg az addiktíven csetelő meg az addiktíven fps-ező ugyanaz a betegség, csak csupán és kirárólag azért, mer mindhármat pécé előtt interneten szokás függeni.

    akkor azért mert én informatikus vagyok, és egész nap a pécé előtt ülök, ugyanúgy értek a könyveléshez is, mert a könyvelő is egész nap a pécé előtt ül ?!?!?!?!
  • tmisi #3
    Az egészben az a rossz, hogy ahelyett hogy lenne egy NORMÁLIS közösségi oldal, ahol mindenki fenn van, van vagy egy rakás szar, ahol mindenki megad mindenféle személyes információt. Aztán csodálkoznak, hogy kapják a sok spamet, meg telefonon zaklatják őket, vagy a bikinis képüket viszontlátják valahol máshol. Rosszabbra nem is merek gondolni...
  • Sanyix #2
    meg az ivivtől, a faszbúktól, meg a trippertől
  • csiber #1
    Szerintem meg a lányok jobban függnek a nettöl, és legjobban az msntöl. Néhány lányt ki se lehet robbantani az msntöl.