Berta Sándor

Virtuális tanácsadóhely nyílik netfüggőknek

Az internetfüggőség világszerte egyre több embert érint. Közülük azonban sokan vagy nem is tudnak a problémáról, vagy nem mernek szakemberekhez fordulni.

A nemzetközi szakemberek véleménye az,hogy a függőség egyik legnagyobb veszélye pont abban rejlik, hogy az illető nem is sejti, hogy ő valójában függő. Ő csak játszik, chatel, közben elfeledi az idő múlását, elveszíti az időérzékét. Ráadásul nagyon nehéz határvonalat húzni a függőség és a napi többórás internethasználat között. A másik nagy problémát az jelenti, hogy kevés a megfelelő tanácsadóhely. Az internetfüggőség betegségként való elismerése még várat magára, így a dolog gyakran a szőnyeg alá kerül. Súlyosbítja a helyzetet, hogy sokan - például az online szexfüggők - félnek szakemberekhez fordulni, tartanak a következményektől, a társadalmi megbélyegzéstől.

Németországban éppen ezért az Onlinesucht.de oldal munkatársai egy új szolgáltatást indítanak augusztus elsejétől, ahol bárki névtelenül kérhet segítséget, tájékozódhat vagy éppen beszélgethet másokkal a világ első online függőségi virtuális tanácsadóhelyén. "Az online függőség még mindig tabutémának számít és a legtöbb érintett szégyell másokkal találkozni és ő előttük beszélni a személyes problémáiról. Éppen ezért indítjuk el az új szolgáltatásunkat, ahol mindenki szabadon és névtelenül jelentkezhet, tanácsokat kérhet és kaphat, valamint informálódhat" - nyilatkozta Gabriele Farke, az Onlinesucht.de életre hívója.

A szakember immár 12 éve foglalkozik a témával és neki, illetve a munkatársainak egyre több dolguk akad. Az oldalon jelenleg különösen az anonimitást biztosító fórum népszerű. Itt ugyanis nem csak a terápiás lehetőségekről lehet tájékozódni, de az érintettek másokkal is felvehetik a kapcsolatot és akár segíthetik is egymást.

"Sokaknak ez az első alkalom, amikor nyíltan beszélni mernek a problémáikról. Ez az első lépés gyakran egy olyan folyamatot indít el, amelynek a végén az internetfüggőség felszámolása, sőt akár egy önsegítő csoport létrehozása található. Ezeket a virtuális csoportokat egy moderátor vezeti és a beszélgetéseket feljegyzik. Így biztosítjuk, hogy az online termeket valóban arra használjuk, ami a céljuk" - tette hozzá Farke.

Külön szobákban tárgyalják az általános online, az internetes játék- és szexfüggőséget. A megbeszéléseken az érintetteken kívül a családtagok is részt vehetnek. a szolgáltatás igénybe vételéhez csupán egy ingyenes regisztrációra van szükség. A virtuális váróteremben megtalálhatók a legfontosabb információk, a következő ülések időpontjai és témái. Az első virtuális egyeztetésre augusztus 4-én kerül sor.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Commandante #4
    A saját érdekedben remélem hogy ez csak egy vicc volt, még ha a rosszabb fajtából is.
  • 3psilon #3
    Értem én, hogy kompenzálsz, de már hogy a viharba ne volna választásod?
  • B0nFire #2
    Én elég sokat internetezek - gyakorlatilag amikor felkelek, gép bekapcs, és lefekvés előtt kikapcs -; e cikk szerint akkor én máris internetfüggő vagyok. Nos, ha így van, én nem bánom. Már csak azért sem, mert előtte meg alkoholfüggő voltam, és majdnem belehaltam. A cselekvési szabadságom eléggé behatárolt, és aki valaha is szenvedélybeteg volt, azt nem vetkőzi le soha magából; más dologgal kompenzál. Ezt hívják pótcselekvésnek. Tehát ahelyett, hogy ma is 16 órán keresztül részegen fetrengenék az árokban, most ahelyett olvasok, nyelvet és egyéb dolgokat tanulok, fórumozok.

    Szerintem nem csináltam rossz cserét. Hozzátenném: nincs is választásom.
  • morden #1
    Nemrég egy magyar mmorpg játékszerver adminjával felvettem a kapcsolatot, hogy a játékfüggésről és a segítő helyekről egy kis információs ablakot helyezzünk el a játékba , elutasított a töki GM mondván az reklám lenne :D nu most akkor Németország 10 vagy 100 fényévvel van előttünk :D ?