MTI

Az orvostanhallgatók megszegik a szakmai normákat a világhálón

Az amerikai orvostanhallgatók a közösségi portálokon és személyes blogjaikban megszegik a szakmai normákat, s bajba kerülnek - derült ki egy közelmúltban végzett felmérésnek köszönhetően, a kutatás eredményei a az Amerikai Orvosi Szövetség hivatalos folyóiratában, a JAMA szerdai számában láttak napvilágot.

Az Egyesült Államok orvosegyetemeit tömörítő szövetség ez év tavaszán küldte ki kérdőívét 130 intézmény dékánjának, közülük 78 válaszolt a kérdésekre. A megkérdezett intézményvezetők többsége beismerte: tudomása volt arról, hogy a hallgatók szakszerűtlen tartalmakat töltöttek fel a világhálóra, beleértve mindenféle gyógyszerészeti "dolgokról" készült felvételeket, valamint a betegek személyiségi jogainak a megsértését. A tanulmány néhány kirívó példát is ismertet. Egyik esetben valamelyik medikus a Facebookra töltötte fel betege adatait, egy másik orvostanhallgató "nem helyénvaló" barátságát ajánlgatta páciensének.

"Az esetek száma magasabbnak bizonyult, mint amire számítottunk, s ezek csupán olyan dolgok, amelyek felkeltették a dékánok figyelmét. Ez a jéghegy csúcsa" - hangsúlyozta a felmérést irányító Katherine Chretien, a washingtoni VA Medical Center munkatársa. Mint rámutatott, jelenleg az orvosi egyetemek többsége nem rendelkezik olyan szabályzattal, amely segítene eligazodni a medikusoknak, hogy mit szabad a világhálón, s miért zárhatják ki őket a felsőoktatási intézményből.

Egy gyors keresés a YouTube-on számos olyan videofelvételt eredményezett, amelyeket medikusok töltöttek fel. Akadnak a videók között ártalmatlan zeneszámok, s olyan felvételek, amelyeken "hullák" látszanak, viszont lehetetlen megkülönböztetni, hogy valóban egy emberi testről, vagy csupán otromba tréfáról van szó. "Valódi-e a holttest, vagy sem, az ilyen felvételek lejáratják az orvosi hivatást" - hangsúlyozta Katherine Chretien, akit elborzasztottak a látottak. Mint kifejtette, egy dolog az elhunytak iránti tiszteletlenség, s egészen más lefilmezni földi maradványaikat, majd felrakni a YouTube-ra. "Ez aláássa orvosi hivatásunk hitelét" - emelte ki Katherine Chretien.

A tanulmány szerint a felmérésben résztvevő 78 dékánból 47 ismerte el, hogy tudomása volt az orvosi kérdések szakszerűtlen kezelésének eseteiről a világhálón. Ugyanakkor a megkérdezetteknek csupán 38 százaléka számolt be arról, hogy intézménye iránymutatást dolgozott a medikusok részére. Az interneten "vétkezőkre" többnyire egyetemista társaik hívták fel a figyelmet, néha viszont a rezidens orvosok. A vétkesek többsége figyelmeztetésben részesült, három orvostanhallgatót pedig kizártak az egyetemről.

Anastasia Goodstein, San Franciscó-i marketingszakértő szerint az orvostanhallgatók semmiben sem különböznek más fiataloktól. Ez az a nemzedék, amely elsőként tapasztalta meg a közösségépítő portálok nyújtotta lehetőségeket, s mindmáig abban a meggyőződésben él, hogy a Facebook pusztán a barátokkal való kapcsolattartásra szolgál. "Most szembesültek a valósággal, azzal, hogy idősebbek, s feljebbvalóik, például egyetemük dékánja is meglátogathatja Facebook-oldalaikat" - magyarázta Goodstein.

Susan Barnes, a Rochester Műszaki Egyetem közösségi számítástechnikai fejlesztésekkel foglalkozó laboratóriumának munkatársa szerint a mai internetes csínytevések évek múlva üthetnek vissza a tréfamesterekre. "Hogyan tudják majd elfeledtetni ezeket a tréfákat később, például befutott sebészként?" - fejtegette a szakember.

Katherine Chretien szerint az orvosi egyetemeknek kurzusokat kell tartani az internetes professzionalizmusról, s ki kell dolgozniuk a digitális kor előírásait. Mint Katherine Chretien rámutatott, régebben is tréfálkoztak a medikusok, a John Hopkind Medical Scool hallgatói között például csaknem egy évszázadon át hagyomány volt sikamlós paródiákkal és kuplékkal kifigurázni a professzorokat. "A múltban azonban nem volt internet, most pedig a közösségi portálok révén ez mindenki számára hozzáférhető" - összegezte Katherine Chretien.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • savior #4
    hogy is nez ki egy orvos napja:
    egesz nap beteg, nyomorek embereket fogad, az egyik suket, a masik aidses, a harmadiknak tonkrement a veseje, a negyedik meg egesz nap jajgat a fajdalomtol.
    a betegeket tukkel szurkalja, a mutetek soran pedig kessel vagdossa a boruket, a beleik kozott turkal, kivag egy szervet, betesz egy masik szervet, a rothado labat furesszel lenyesi, a nem mukodo szemgolyot kivagja es rak be a helyere egy jot.
    egy ilyen ember lelkileg total leamortizalodik. megis mit lehet moralisan elvarni egy "texasi lancfureszes"-tol?
  • savior #3
    most nem azert, de az az ember, aki masokat szurkal tukkel agyonra, embereket vag fel kessel, turkal a beleikben, varja oket ossze, vegtagokat vag le furesszel, az az ember megis milyen normak szerint eljen?
  • Epikurosz #2
    Nemtom melyik természetttud. csatin van egy sorozat, amelyben különböző műtéteket mutatnak be úgy, hogy a beteg vállalja az arcát is. Nekem nagyon érdekes volt, jól lehetett izgulni a filmeken horror helyett is. Most sajnos nem jön be az adó, nincs benne a csomagomban. Ha orvosnövendék lennék biztosan felvenném az egész cuccot, sőt, kölcsönadnám a torrenten a diáktársaimnak is.
  • Hixer #1
    Damn you, Americans!

    Néhány YouTube oktatóvideó nélkül, nehezen lett volna meg az anatómia szigorlatom, nekem sokat segítettek. Csomó egyetemi websiteon is fennvannak boncolásról készített bemuatató videók, oktatók segítségével. Arc mindig letakarva, szervekre ráközelítve, semmi beazonosíthatóság.
    Én nem tudom mi botránkoztatta meg Katherine-t, de van egy sanda gyanúm, hogy egy kicsit "csapjunk pánikot" kisasszony. Ha tényleg felelőtlen és halotthoz nem méltó magatartást tanúsító(pl. szervekkel dobálódzás, hullával fotózkodás...) idióták videóiról van szó, akkor egyet értek, de ez nem újdonság, csak eddig ezek a fotók, videók nem kerültek fel publikus oldalra, ilyen eddig is volt.
    Azonban csomó szuper rendkívül hasznos oktató videó már felkerült.
    Gondolom a következmény az lesz majd, hogy ezeket is szépen leradírozzák a többivel eggyütt és egy jó tanulási lehetőség lesz ismét elfojtva, szokás szerint a zártosztályos részleg ténykedései miatt. Kár értük komolyan.