Berta Sándor

Svájcban is lesz elektronikus betegkártya

A Netcetera cég vezeti be az alpesi országban az Evita nevű elektronikus betegkártyát, amelynél a legfontosabb szempont az adatok védelme lesz. Az Evita várhatóan most ősszel mutatkozik be.

Az elektronikus betegkártyát a Swisscom, a Berni Egyetem, a Luzerni Kanton Orvostársasága, a Svájci Orvoskassza, valamint a Netceterán kívül a medkey, az Arpage és a Curabill nevű cégek közösen fejlesztették ki. Az új azonosító minden olyan fontos személyes adatot és információt tartalmazni fog, amelyek szükségesek lehetnek a hatékony és sikeres orvosi ellátáshoz.

Ennek köszönhetően a bel- és külföldi orvosok azonnal megtudhatják például, hogy milyen betegségekben szenvedett vagy szenved az illető, szüksége van-e különleges gyógyszerekre vagy kezelésekre vagy hogy milyen terápiákban vett eddig rész. Ezek az információk vészhelyzetben életmentőek lehetnek. A Swisscom az idei év elején bízta meg a Netceterát az Evita prototípusának kifejlesztésével és az eszköz sorozatgyártásra alkalmassá tételével. A cég alig 7 hónap alatt el is készítette az e-betegkártyát. A legfontosabb követelmények a következők voltak: egyedülálló, több szintű adatvédelem biztosítása; az új diagnózis kódrendszerhez való gyors integráció; könnyű kezelhetőség és használat; többnyelvű kezelőfelület és a későbbi fejleszthetőség.

"Bebizonyítottuk, hogy cégünk képes egy bonyolult projektet gyorsan és hatékonyan megvalósítani. Az Evita egyedülálló és útmutató e-egészségügyi megoldás, amely egyaránt megfelel a törvényi és a biztonsági követelményeknek. Az alkalmazott különleges biztonsági koncepció lehetővé teszi a betegek számára, hogy rendszerezzék a saját adataikat és azokat elérhetővé tegyék a kezelőorvosuk számára" - jelentette ki Andrej Vckovski, a Netcetera vezérigazgatója. Az Evita elsőként a közép-svájci régióban debütál és különlegessége, hogy USB-porttal látták el. Egy e-betegkártya ára 100 euró, ezen felül ki kell fizetni egy 70 eurós egyszeri díjat is.

A cél az volt, hogy az adattárolóra csak azok az információk kerüljenek fel, amelyek az aktuális kezeléshez elengedhetetlenek. Ide sorolták a nevet, a születési időpontot és helyet, a nemet, a betegbiztosítási kártya számát, az allergiákra és az aktuálisan szedett gyógyszerekre vonatkozó adatokat, a laborleleteket és a röntgenképeket. Emellett a beteg dönthet úgy, hogy a kártyára kerüljenek fel például a címe mellett, a különleges baleset-és egyéb biztosításaival kapcsolatos információk, valamint a vércsoportjára, az oltásaira, a betegségeire és baleseteire, műtéteire és a vészhelyzet esetén értesítendő személyekre vonatkozó adatok is. Létezik egy külön mappa is, ahol a páciens a saját vérnyomás- vagy vércukor-adatait tárolhatja.

Az Evitát Svájcban hivatalosan jövő január elsejétől vezetik be. Jelenleg csak a Sanagate nevű betegbiztosító támogatja a használatát, a társaság tagjainak minden Evitával kapcsolatos költségét átvállalja két évig.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)