Gyurkity Péter

Ismét vezet a Walkman Japánban

A hordozható lejátszók piacát harminc évvel ezelőtt a kazettás Walkman készülékekkel uraló Sony ismét átvette a vezető helyet a hazai pályán, ahol az Apple iPod sorozatát előzte meg - némi meglepetésre.

A Bloomberg a helyi BCN piackutató cég felmérésének eredményeire hivatkozva számolt be a fejleményről, miszerint a szigetország piacán a hordozható lejátszók szegmensében újra a három évtizeddel ezelőtt megjelent márkanév számít elsőnek. Ezt a Sony egyesek szerint az alacsonyabb költségeknek köszönheti, ám az árakra pillantva korántsem ilyen egyszerű a helyzet.



A valóság ugyanis az, hogy a Sony drágábban kínálja Walkman készülékeit, mint amennyit az Apple kér el iPod sorozatának tagjaiért, akármelyik kategóriára tekintünk. Nagy előny viszont számukra, hogy számos kiegészítővel bővítették az online áruház polcain megtalálható termékeket, a lejátszók eltérő színekben pompáznak, illetve azokat olykor egészen érdekes formában árulják - utóbbira példa a fejhallgatóba integrált lejátszó (a W-sorozat tagjai), amely nyilván sokak számára jelent kényelmesebb megoldást.

Érdemes megjegyezni, hogy a japán és az amerikai piac nem sokban tért el egymástól az utóbbi években, hiszen míg az Egyesült Államokban 2003 óta több mint 60 százalékot birtokolnak az iPod lejátszók, addig Japánban 2005 óta vezették folyamatosan a listát, 50 százaléknál is magasabb részesedési aránnyal. A Sony azonban fokozatosan jött fel, 2006 folyamán már a 20 százalékot is átlépték, egy évre rá 30 százaléknál jártak, most augusztusban pedig 43 százalékot kaparintottak meg a hordozható lejátszók szegmensében, szemben az Apple 42,1 százalékával. Hosszú folyamatról van tehát szó, amely egyelőre a Sonynak kedvez.

Kérdés, hogy az Apple mivel tud visszavágni riválisának, illetve, hogy a Sony meg tudja-e ismételni ezt a sikertörténetet más országok piacain?

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • moikboy #54
    Elárulom, hogy a merevlemezes ipodokat lehet használni ún. disk mode-ban.
  • Sanyix #53
    "A sony mp4-3-aknak valóban nagy előnye hogy vagy külön mappaként nyitjuk meg és másolunk rá azt amit jól esik, vagy ha az eszközkezelőben ügyeskedünk akkor usb háttérként kezeli a windows."

    Hát ez nem a sony előnye... hanem kb minden lejátszóé az epl-n kívül...
  • narumon #52
    Nah akkor igy már értem :) Szóval az itunest valóban csak másolásra használom, szerintem erre van kitalálva az összes többi funkciója hótbéna, csak azért van benne, ha már éppen ott vagy akkor ott is bele lehessen hallgatni stb.
    Az apet is jól összekevertem :) mentségemre legyen mondva, hogy nem használok. Nekem otthon nagyrészt minden (ami hordozható) az mp3.
  • KillerBee #51
    Szerintem azért beszélünk el egymás mellett, mert én - nem lévén Apple-féle hordozható lejátszóm, sőt semmiféle hordozható lejátszóm - az iTunesra mint lejátszóprogramra tekintek és eszerint ítélem meg, hiszen más területen nem tudnám használni. Te viszont csak másolásra használod Apple eszközre, amire nyilván kiválóan megfelel.

    #46: Tudtommal az iTunes zárt forráskódú, erre utaltam.

    #44:
    "de apet biztosan lévén az az apple formátuma"

    Az ape a Monkey's Audio formátumú file-ok kiterjesztése (ape = majom). Igen jó tömörítésre képes, de zárt forráskódú és sajnos szimmetrikus tömörítő. Ez utóbbi miatt problémás lehet a használata hordozható eszközökön.
  • narumon #50
    Maga az ipod (iphone) nem szól rosszul de a füllhalgató az szar az tuti.
  • G_ArchAngel #49
    Mondjuk valahol nalad van az igazsag, mert nem rossz az iPod szeria, de ezzel a fulessel jobb inkabb otthon hagyni - szerintem ha valaki vesz egy Apple lejatszot meg azzal a lendulettel vegyen melle egy normalis fulest is...
  • grizzly21 #48
    az uj sony is touch (x szeria)
  • peat666 #47
    A sony mp4-3-aknak valóban nagy előnye hogy vagy külön mappaként nyitjuk meg és másolunk rá azt amit jól esik, vagy ha az eszközkezelőben ügyeskedünk akkor usb háttérként kezeli a windows.

    A másik nagy előnye a komolyabb, félig in ear füles, ami egyszerűen minőségibb mint az apple által rendelt füles. (apple összeszerel és csomagol ugyebár, a lehető legolcsóbb de azért még minőségi anyagból, a sony kényszerből fejleszt mivel önmaga beszállítója és minőséggel tud csak kiemelkedni árral nem..)

    A másik előnye pedig maga a lejátszó és annak hangchipje. Itt ugyancsak nagyobb tapasztalata van a sonynak, hiszen az apple aktuális beszállítója általában koreai cégeket jelent, míg a sony egész jó chipet hozott össze, nagyon jó hangminőséggel, amit a jobb füles méginkább kihoz és rögtön hallható a különbség ez ipodhoz képest.

    További előny az a hangszínszabályozó ami valóban használható és bármikor. Az applenél ez sem megoldott, ha jól tudom máig előre be kell állítani itunes-ban, magyarul használhatatlan a hétköznapokban.

    További előnye, hogy a japánok igényesebbek. Az egyik nagyon jól szól és minőségi cucc, a másik minőségi trendi, de hangzása átlagos. Ugyanakkor a touch rengeteg plusz funkcióval rendelkezik, ezért ilyen szoros az állás, de én örömmel látom hogy a hangminőségre nő az igény. Így talán az apple e tekintetben is felnő majd.
  • narumon #46
    "nekem ez szimpatikusabb, mint a zárt iTunes. "

    Lehet egyébként hogy elbeszélünk egymás mellett, mert ezt most igy hirtelen nem értem.
  • narumon #45
    Igazából a walkman egy magyar faszi találmánya, perelte is érte a sonyt, de hogy mi lett vele azt végül nem tudom.