Berta Sándor

Google - 2 millió digitalizált könyv lesz kinyomtatható

A webes konszern azoknak is lehetőséget kínál a beszkennelt művek elolvasására, akik idegenkednek a számítógépek használatától vagy nem akarnak órákat tölteni a képernyő előtt.

A Google összesen 2 millió digitalizált kiadványt tesz ilyen módon szabadon elérhetővé, annak ellenére, hogy a Google Book Settlement nevű egyezmény még nem lépett érvénybe. A mostani akció az 1923 előtt megjelent és már beszkennelt könyvekre vonatkozik. Az ok egyszerű: ezeket a műveket már nem védi a szerzői jogvédelem, így bármilyen jogi következmény nélkül használhatók fel.



Minden egyes kiadványt kérésre gyárt le az Espresso Book Machine nevű készülékkel a New York-i On Demand Books vállalat. A felszereltségtől függően potom 75 000 és 100 000 dollár közötti összeget kóstáló berendezés egy lézernyomtató, egy kötő- és vágógép kombinációja, s általában könyvesboltokban helyezik el. A 900 kilogramm súlyú Espresso Book Machine egy 300 oldalas beszkennelt művet képes mindössze négy perc (!) alatt kinyomtatni, rendszerezni, bekötni és borítóval ellátni.

Egy ilyen termék ára körülbelül 3 dollár lesz. Az On Demand Books eredetileg 8 dolláros árat javasolt, amin a cég és a Google megosztozik. A webes konszern azonban már jelezte, hogy az ő részét valamilyen jótékonysági cél vagy szervezet számára ajánlja fel. A társaság azért volt kénytelen egy megfelelő partnert keresni, mert túl sok idejét és energiáját veszi el a saját szoftverei fejlesztése. Az On Demand Books-nak viszont megvan a kellő tapasztalata és a technikai háttere ennek a nem mindennapi programnak a megvalósításához.

A nyomtatási folyamat egyébként meglehetősen egyszerű: a felhasználó csak kiválasztja, hogy melyik digitalizált könyvet akarja papírformában is viszont látni. A megrendelését ezután elküldi az úgynevezett EspressNet rendszerében az On Demand Books központjába. A katalógusban már 800 000 mű található meg és ezeket a közeljövőben várhatóan további 1,5 millió kiadvánnyal egészítik majd ki. Nem véletlen, hogy Dane Neller, az On Demand Books vezetője a Google-lel kötött megállapodást meghatározó fontosságú eseménynek nevezte a cég életében.

"Így záródik be a kör. Ez a program lehetővé teszi az emberek számára, hogy megszerezzék egy könyv kinyomtatott példányát, még akkor is, ha az adott műből már csak egy eredeti kiadás létezik egy könyvtárban vagy már egyetlenegy sem hozzáférhető" - közölte Jennie Johnson, a Google szóvivője. Az Espresso Book Machine működtetése már évente körülbelül 5000 mű kinyomtatása esetén nyereséges. A berendezésen semmi sem múlik, hiszen képes akár 60 000 példány kinyomtatására is. A legtöbb készülék az Egyesült Államokba került, de jutott néhány darab Ausztráliába, Kanadába és Nagy-Britanniába, illetve egy darabot a Bibliotheca Alexandrina kapott.

Az első könyvesbolt, amely támogatja a programot, a Harvard Book Store.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Epikurosz #6
    3$ = 553 ft, mai árfolyamon.

    Báj-báj profithajhász könyvkiadók!
  • moikboy #5
    PDF-ben bármikor ingyen letöltheted, és aki 86 éve könyvet írt, az nem hiszem, hogy nagyon háborogna amiatt, hogy a google $3-ért dobálja a művét (max a sírjában fordul egy-kettőt, de az senkit sem érdekel).
  • Polemius #4
    Ha nyerek a lottón, veszek egy ilyen gépet otthonra. :)
  • KillerBee #3
    Olvastad is a cikket vagy write-only módban nyomod???

    A Google nem a művet árulja - az elektronikus formában ingyen letölthető -, hanem azt a szolgáltatást, hogy könyv formában kinyomtatja neked. Továbbá a Google a bevétel rá eső részét jótékony célra fordítja.

    Szerinted a nyomtató, a vágó- és könyvkötőgép ingyen van, valamint a felhasznált papír és festék is???
  • atlagember #2
    Azért ne felejtsük el, hogy ez kb olyan, mint a levegőt árulni. Mások ezekért a művekért komolyan megdolgoztak, és most ezeknek az embereknek a munkájának termését árulja a google saját hasznára, mondván, hogy már lejárt a jogvédelem.
  • KillerBee #1
    "Az ok egyszerű: ezeket a műveket már nem védi a szerzői jogvédelem, így bármilyen jogi következmény nélkül használhatók fel."

    A megoldás egyszerű: a kiadók a kellő pénz megfelelő zsebekbe csúsztatásával el fogják érni a szerzői jogvédelem 150 évre való kiterjesztését. Kísérletek már voltak a 90 évvel, előbb-utóbb sikerülni fog nekik.