Gyurkity Péter

Napilapok fizetési rendszerén dolgozik a Google

A keresőcég nagyban segédkeznek az online fizetési rendszer kialakításában mindazon napilapoknak, amelyek tervezik a mikrofizetések platformjának kialakítását bizonyos online tartalmak esetében.

A Google több alkalommal került összetűzésbe az amerikai és külföldi napilapokat tömörítő szervezetekkel, amelyek többnyire azt vetették a szemére, hogy sok esetben engedély nélkül gyűjti össze a lapok online kiadásaiban megjelenő híreket (lásd Google News), ezekre támaszkodva pedig még további bevételre is szert tesz, hiszen az internetes hirdetéseket ezen oldalakon is felhasználják. Most a fenti panaszokra szolgált érdekes válasszal a cég, ismertetve tervének néhány részletét.

A Harvard Egyetem részeként működő Nieman Journalism Lab a keresőcéggel összefogva dolgozik a kérdés megoldásán, ennek részeként pedig egy hosszabb írásban foglalták össze a potenciális választ, kiegészítve azt a Google által eljuttatott eredeti dokumentummal. Ebből kiderül, hogy a Google a mikrofizetések online rendszerét alakítaná ki nemcsak saját maga, de a külsős cégek számára is, ez pedig közös platformban foglalná össze mindazokat, akik igényt tartanának egy ilyen megoldásra. Elsősorban az amerikai napilapok számára jönne ez jól, amelyek kacérkodnak a fizetések rendszerének kialakításán, hogy bizonyos tartalmak esetében megszüntessék az ingyenességet, ám ehhez nincs meg a kellő tapasztalatuk és tudásuk.

A rendszer a Google Checkout kiterjesztéseként jönne létre, amely évek óta üzemel a világhálón - kisebb-nagyobb fennakadásokkal, és eddig hiába próbálkozva a PayPal tekintélyes fölényének ledolgozásával. Amennyiben a jól ismert napilapok kedvező módon reagálnak a keresőcég felvetésére, kialakulhat egy olyan egységes rendszer, amelynek keretében könnyen és egyszerűen fizethetnénk a fontosabb kiadványok tartalmaiért - ez a közönség további bővítését, valamint a bevételek növelését is jelentené a kiadók számára, a Google pedig nyilván kitűnő lehetőséget kapna mikrofizetéses platformjának elterjesztésére.

Hírügynökségi jelentések szerint a Newspaper Association of America eredeti megkeresésére a Google mellett az IBM, a Microsoft, valamint az Oracle is válaszolt, ám ezen tervezetekről eddig nem jelentek meg részletek.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)