Berta Sándor

Nem ajánlott a Google szolgáltatások használata?

A német Szövetségi Információstechnikai Hivatal (BSI) azt tanácsolta a felhasználóknak, hogy minél messzebbre kerüljék el a Google Wave és Google Mail szolgáltatásokat.

A BSI az idei esztendő második negyedévére vonatkozó jelentésében számos területtel foglalkozik, munkatársai az április és június közötti időszakot vizsgálták meg biztonsági szempontokból. "Különösen a Conficker növekvő terjedése befolyásolja a németországi IT-biztonsági helyzetet. A kártevővel szembeni különböző intézkedések ellenére júniusban jelentős mértékben nőttek az új fertőzések" - nyilatkozta Stefan Ritter, a BSI Nemzeti IT-helyzet Központjának vezetője.

Az internetezőkre veszélyt jelent még a Koobface is, amely elsősorban a Facebook és a MySpace látogatóit veszi célba. S ehhez társulnak még a módosított PDF-fájlok jelentette kockázatok. "Aggodalomra adtak okot az amerikai légi irányító rendszert ért támadások, a brit légierő adathordozóinak eltűnései, valamint egy 1,9 millió fertőzött számítógépből álló botnet-hálózat felfedezése" - tette hozzá Ritter.

A trendek alapján a szakértők arra figyelmeztetik a felhasználókat, hogy óvakodjanak a Google Wave, a Google Docs, a Google Calendar és a Google Mail webalapú platformok alkalmazásától, mivel sem IT-biztonsági, sem adatvédelmi szempontokból nem számítanak megfelelőnek. Az indoklás szerint, mivel a Google szervereken tárolja az információkat, az emberek teljesen elveszíthetik az ellenőrzésüket az adataik felett. Amennyiben ez változik és a jövőben egy elosztott, biztosított és jól ellenőrzött adatbázis jönne létre, természetesen más lenne a helyzet.

"Teljesen meglepődtünk azon, hogy a BSI egy olyan terméket minősít, amelynek még az előzetes verziója sem létezik. Mindezek után a kritika legfeljebb spekuláció lehet. Mint minden Google-terméknél, ennél is beépített adatvédelmi mechanizmusok lesznek" - reagált a felvetésekre Kay Oberbeck, a Google szóvivője. A BSI negyedéves jelentéseit minden cég vagy szervezet IT-biztonsági megbízottja megkapja. Ezenkívül szabadon letölthetők a hivatal honlapjáról.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • MrImy #15
    Ezt is megértük, a BSI rájött, hogy a google szerverén tárolt adatokhoz csak az amcsik férnek hozzá. :D
    Irigykednek...
  • nextman #14
    Nyilván, de azt nem kell kívülről elérni.
    A cikkből úgy tűnik, hogy a google az alkalmazásszerveren tárolja a leveleket, amihez a userek csatlakoznak.
    Azért csak nem lehet ez igaz.
  • Epikurosz #13
    +adatbázisszerver
  • Epikurosz #12
    Olyanról, hogy fájlszerver teccett hallani?
    Ja, és van még nyomtatószerver, mailszerver, meg még amit akarsz.
  • nextman #11
    Már mért tárolna bármilyen szolgáltató adatokat szervereken?
    Egyik gépen fut a szerver, kiszolgálja a kéréseket, a szerver pedig hozzáfér egy máshol futó adatbázishoz. Mondjuk kívülről NAT-al rejtve. Ez még csak nem is bonyolult.
  • M0rph3u5 #10
    sztem azért jött ez, mert ugye a németeknél nagy divat az online házkutatás, és ha rávennék az embereket, h otthoni gépeken, vagy a netszolgáltatónál tárolják levelezésiket, akkor nagyobb eredménye lenne az online betöréseknek...
  • Rage47 #9
    ez jó :DD
  • B0nFire #8
    Hát hol? Az én sógorom pl. Mennydörgőmadarat használ, sőt archiválja is az összes létező emailjét a saját lemezére. Minek? Értelmes válasz nincs rá; lehet azért, mert rendőr.
  • Rage47 #7
    hol tárolnák az adatokat ha nem szervereken?:D
  • KillerBee #6
    Érdekes, hogy éppen a Bundestrojanert elkészíttető német állam egyik hivatala aggódik a felhasználók adataiért. Talán a német államnak monopóliuma van az állampolgárok gépeibe való betörésre?