Gyurkity Péter

A Google Docs tartalmak is a keresési találatok között

A Google arra hívja fel az online irodai programcsomag használóinak figyelmét, hogy a nyilvánosan hozzáférhető és külső oldalról hivatkozott dokumentumok hamarosan a kereső találatai között is megjelennek.

A keresőcég közölt egy felhívást egy rövidebb bejegyzésben, amelyből megtudhatjuk, hogy rendkívül fontosnak tartják a változást. Ennek eredményeként ugyanis a Google saját keresője a nyilvános weboldalakon hivatkozott Google Docs és Spreadsheets dokumentumokat és táblázatokat is a találatok között listázhatja, ezt azonban nyilván nem mindenki tartja üdvözítő megoldásnak.

Az online platform eszközeivel létrehozott, avagy azzal kezelt tartalmakat eddig is nyilvánosan elérhetővé tehettük a külvilág számára, a dokumentumokat külső weboldalként (saját külön internetes cím alatt) a táblázatokat pedig beágyazott kiegészítőként. A publikálást követően megszabhattuk, hogy ki férhet hozzá az adott anyaghoz, szükséges-e megadni a Google rendszerében használt azonosítót avagy sem, a kereső találatai között azonban a külső (szintén nyilvános) internetes oldalon hivatkozott tartalmak eddig nem jelentek meg. Ez változik most, amihez alapvetően két feltételnek kell megfelelnünk.

Egyrészt a keresőben feltüntetni kívánt tartalmat nyilvánosan is hozzáférhetővé kell tennünk (ezt természetesen le is tilthatjuk, amennyiben nem szeretnénk igénybe venni az új opciót), másrészt pedig egy szintén nyilvános weboldalon kell a hivatkozást közzétennünk, amit azután a kereső automatikája beazonosít és a találatok között jeleníthet meg. Fontos, hogy a dokumentumok esetében nem látjuk azonnal a megosztási státuszt a Google oldalán, így mindenki saját maga köteles ellenőrizni azokat, már ha nem szeretné, hogy online tárolt anyagai feltűnjenek a találatok között.

A felhasználók egy része máris jelezte aggodalmát, szerintük megoldást jelenthet, ha saját Google Docs dokumentumaink listájában láthatjuk, mely anyagokra hivatkoztak egy külső oldalon. Hamarosan kiderül, hogy ezt a keresőcég is megfelelő lépésnek tartja-e majd.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • bakagaijin #2
    Ez vajon azt is jelenti, hogy nem indexelik a privát dokumentumokat? Kétlem...
  • KillerBee #1
    "A felhasználók egy része máris jelezte aggodalmát, szerintük megoldást jelenthet, ha saját Google Docs dokumentumaink listájában láthatjuk, mely anyagokra hivatkoztak egy külső oldalon."

    Ezt nem gondolhatják komolyan. Egy külső hivatkozás bármikor létrehozható vagy újra törölhető, ennek kijelzése soha nem lehet megbízható.