Gyurkity Péter

Visszaszorulóban a plazma TV

Az Egyesült Államokban nem tud áttörést elérni a plazma TV, mivel a jóval olcsóbb LCD egyre több vásárlóhoz találja meg az utat, az érkezőben lévő OLED-technológia pedig kiszoríthatja azt a piacról.

Egy hétfőn megjelent interjúban arról olvashatunk, hogy a plazma a magasabb árak miatt igazából csak a videózást szem előtt tartó profik és fanatikusok, valamint a sport- és mozirajongók körében tud szert tenni jelentős részesedésre. Hiába a jobb képminőség, az ár, valamint a nagyobb fogyasztás (amely lassan már az állami előírások miatt is kifogásolható lesz) gátat szab a terjedésnek.


A plazma helyett tehát továbbra is az LCD viszi a prímet, amely elsősorban olcsóságával váltja ki a vásárlói rohamot - itt most nem feltétlenül a hazai árakra kell gondolni, a tengerentúlon ugyanis durván 50%-kal olcsóbb szinte minden ilyen termék. A legtöbb vásárlónak pedig tökéletesen megfelel az általuk nyújtott minőség, nem beszélve a kisebb helyigényről, amely különösen a hagyományos képcsöves készülékek után jelent felüdülést. Érdemes összevetni az adatokat: 2005-ben az USA-ban 31,1 millió televízió talált gazdára, ebből alig 2 millió volt LCD, 4 millió pedig plazma, az erőviszonyok azonban már egy évre rá alaposan megváltoztak, tavaly pedig a 31,1 millióból már 24 millió volt LCD, míg a plazma 3,5 millió darabot ért csak el.

Érdekes, hogy a plazma készülékek némely esetben olcsóbbak, az interjúban például az Amazon által kínált 42 hüvelykes Panasonic plazmát emelik ki, amely 900 dollárt kóstál, míg az ugyanazon funkciókat kínáló 40 hüvelykes Samsung már 1600 dollárba kerül. Az LCD-k jelentős árcsökkenése azonban tovább folytatódik, hiszen jóval több gyártó érdekelt a szegmensben, ők pedig biztosítják a folyamatos utánpótlást, a túlkínálatot.

A készülőben lévő OLED mindkét technológiának beinthet, hiszen bár a nagyobb méretű kijelzők továbbra is gondot jelentenek horribilis áruk miatt, 2-3 éven belül megérkezhetnek a méretesebb készülékek (nem a Sony-féle 11 hüvelykes miniatűr), ez pedig meghozhatja a várt áttörést, amelyben sem a plazma, sem pedig az LCD nem vesz majd részt.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • wahquarch #112
    Hát ezt neked kell tudnod, ha mostanság van szükséged tv-re ill. a közeljövőben akkor mindenképp lcd-tv, mert led tv egy ideig nem lesz elérhető árban, persze ha megengedheted magadnak akkor csak nyugodtan.. .:)
  • ribot #111
    Érdemes most plazma tv-t venni? Vagy várjak a led-re?
  • cousin333 #110
    A plazma TV-k mérete általában >= 42", tehát a belépő ár viszonylag(!) magas. Ellenben az LCD-kből elég nnagy a méretválaszték a <50" alatt. Nincs rá adatom, de szerintem több cég gyárt LCD-t, mint plazmát, és a választékl is nagyobb az előbbiből.

    Amerikai statisztikából nem indulnék ki, de ha azt mondjuk, hogy az amcsik a nagyot szeretik, akkor azt is mondhatjuk, hogy a többet is (mint például az autók esetén). Tehát mondjuk egy nagy TV (50%-50% megoszlásban), meg 3 másik kisebb LCD a konyhába, budiba...

    Az ár teljesen viszonylagos. Mint mondtam, LCD-ből sokféle méret van, az átlagár is alacsonyabb. Meg azonos méret esetén is olcsóbb valamelyest, mint a plazma. Ugyanakkor az igazán jó LCD-k meg drágábbak, amint az a cikkből is kiderül. De nem minden LCD nagyon jó, és nagyon drága.

    Ne feledjük a különböző urban legend-eket sem, vagy az olyan régi tévhiteket, mint "a plazma könnyen beég", "a plazma sokkal többet fogyaszt" és társai.

    Végezetül gondoljunk arra, hogy milyen a Tn filmes és mondjuk az IPS, PVA panelek aránya a monitorok piacán. Kb. 10 Tn-re jut egy utóbbi, és akkor ez még jó arány volt. Melyik a jobb? Az utóbbiak. Csak előbbi olcsóbb, (fajlagosan és átlagosan is), és sokkal több féle van belőle.

    És igen, nem látják, mert nekik az is megteszi, lásd a monitoros példát. 1 milliárd légy nem tévedhet, ugyebár...
  • puntocsento #109
    viizo: mondjuk ez igaz. nálam is így van a nappaliba egy nagy a többi kisebb. de szerintem ez mindenhol így van.
  • viizo #108
    nem jártál mostanában túl sok amerikai házban :)

    valóban van egy nagy böszme tv a háztartásokban, tipikus amcsi sztereotipia, a nagytv kultúra is onnan indult, csak az a bökkenő, hogy a nappalis nagytv mellett van még 3-4 kisebb más szobákban.

    ergo egy nagytv-re jut 3-4 kistv.... ;)
  • puntocsento #107
    viizo: hát éppen hogy nem az usaban veszik a kis tv-ket. ott inkább a 100cm felettieket veszik meg. ugyan úgy ahogy nem látsz ott sok smart méretű autót.
  • viizo #106
    talán mert az eladott LCD tv-knek a legnagyobb része 82 centis, amilyen méretből írd és mondd EGY db. plazmatípus (ami ráadásul SD felbontású) van?

    ezt a csekélységet valahogy mindenki a padló alá söpri... :)
  • puntocsento #105
    cousin333: én értem az autós használatodat. akinek a plazma jobban tetszik vegyen azt. de a cikből is kiderűl, hogy 24millió LCD-t, és 3,5millió plazmát adtak el tavaly az usa-ban. azért ez csak mond valamit. vagy a vásárlők 85% rosszúl látja a szineket, feketét, utánhúzást. sőt még drágább is az LCD. a cikk szerintis majdnem 2x annyiba kerűl!!! általában az emberek elmennek megnézik az üzletbe hogy melyiknek szebb a képe, és azt veszi meg a töbség. persze a fogyasztás különbséget, meg a súly különbséget nem tudják az üzletbe "lemérni". hogy is van ez??!!!
  • puntocsento #104
    Epikurosz: álítólag a műanyag alkatrészeknek nem tesz jót mert kiszárítja őket. de hát régen a fűtőolajra is azt mondták hogy a színezéktől tönkre megy a diesel motor, mégis a nagybátjám akkoriban csak azt töltött a desel merciébe 10évig! semmi baja nem lett tőle. mondjuk érdekes, nekem puntom van, és a fiat braziliában is gyárt autót etanollal hajtottat és az autók fele már nagyon rég óta etanollal megy ott.
  • puntocsento #103
    Epikurosz: azért E85 a neve, mert 85% etanol és 15% benzin van benne. de létezik külföldön E100-as az teljesen tiszta alkohol. sót jobb a hatásfoka mint a benzinnek pl. az E85-ösnek az oktánszáma 100-as benzinnek felel meg az etanol 100-as meg 110oktánnak a benzineshez képest.