Berta Sándor

Televíziót hallgatnak az internetezők

Érdekes jelenséget figyeltek meg a médiakutatók. Az internetezők előszeretettel hallgatnak rádiót vagy televíziót böngészés közben.

Az internetezők fele tart igényt a háttérben valamilyen másik médiára. A felhasználók 44 százaléka hallgat rádiót, 22 százalékuk néz vagy hallgat televíziót, 9 százalékuk olvas újságot, 11 százalékuk pedig magazint lapozgat. Ez derült ki a TNS Emnid média és szociális kutatótársaság és a Rádióközpontok nevű szervezet közös felméréséből. A leggyakrabban internetezés közben az emberek regionális rádiók műsorait hallgatják, ezt követik a zenei CD-k, az MP3-as fájlok lejátszása, majd az online rádiók. A 14 és 19 év közötti korosztály tagjainak 58, a 19 és 40 éve közötti korosztályba tartozóknak pedig az 53 százaléka szeret zenét vagy rádiót hallgatni a világhálón való böngészés alatt.

A sok időt az interneten töltők ugyanakkor inkább az online rádiók műsoraira és a világhálón elérhető zenei felvételekre támaszkodnak. "Az eredmények azt mutatják, hogy az internet és a rádió használata napjainkban szinte összetartozik. A felhasználók fülei szabadon maradnak, hiszen a képernyőre koncentrálnak és ezért egy rádió kapcsolati szerepet tölthet be a virtuális és a valódi világ között" - hangsúlyozta Jan Peter Glootz, a TNS Emnid kutatási munkatársa.

"A kombinált használat dupla előnyöket jelent, hiszen ha valaki hall egy jó reklámot a rádióban, az felkeltheti a figyelmét és arra azonnal rákereshet az interneten. Ráadásul online elérhetők a termékinformációk, a tesztek, az ár szerinti keresők és megtalálhatók a virtuális boltok is" - tette hozzá Lutz Kuckuck, a Rádióközpontok ügyvezető igazgatója. A szakember jóslata szerint a rádió szerepe a közeljövőben csak tovább erősödhet, éppen ezért a rádióknak bővíteniük kell az online ajánlataikat és tovább kell fejleszteniük a webes megjelenésüket.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • hol9672 #9
    A jobbomon van a tv a hosszú asztalon Általában az Echo tv megy.
  • Laslow #8
    Engem zavar a beszédhang/éneklés ha közben olvasok (elvonja a figyelmemet), szóval nálam általában tök csönd van amíg netezek (=olvasok).
  • vasziszdasz #7
    Régebben amikor még néztem tv-t, spectrum / discovery ment netezés alatt. De már annyira nem érdekel az egész hogy visszarakjam a tvtunert a gépembe. Minek? Híreket hamarabb megtudom az indexről mint a tvből, barátnők közt és Győzike só helyett pedig szintén jobb alternatívát nyújt a net. ^^ Munkahelyen mondjuk nincs mp3, ott marad a rádió.
  • vasziszdasz #6
    Most akkor mégse Video Killed the Radio Star?
  • DjDano #5
    Én nem csak hallgatom, nézem is néha, ugyanis TV kártya van a gépemben ;)
  • dara #4
    Én hardcore felhasználó vagyok, ha mindezt néha egyszerre csinálom?
  • polarka #3
    'oppá, lebuktunk.
    Én is beszoktam tenni vmi zenét, vagy a sarokba egy online TV-t. De ha vmire jobban kellene koncentrálnom, akkor kikapcsolom mindet.
  • roliika #2
    TV-t hallgatnak és rádiót néznek...vanilyen.
  • Xabinho87 #1
    Ez teljes mértékben így van! Internetezés közben nálam is megy a tv vagy a online rádió. Általában Rádió 1et hallgatok.:)