Berta Sándor

Ausztria - 2 millió euróval segítik a digitális átállást

Nyugati szomszédunknál jelentős kedvezményt kapnak a digitális HDTV-szolgáltatásokra váltó előfizetők. A televízióval rendelkező osztrák háztartások 58 százaléka már korábban átváltott az analóg televíziós csomagokról a digitális csomagokra.

A műholdas előfizetéssel rendelkező családoknál ugyanez az arány 46 százalékos, míg a saját szobaantennát működtető embereknél 5 százalék. A legrosszabb a helyzet a kábeltelevíziós szolgáltatások területén, itt a legnagyobb a különbség ugyanis az analóg és a digitális előfizetéssel rendelkezők száma között. Az osztrák háztartások 43 százalékában található kábeltelevíziós előfizetés, de ezek közül csak 7 százalék vonatkozik digitális csomagokra.

Éppen ezért döntött úgy a helyi RTR hírközlési felügyelet, hogy a lehetőségeihez mérten támogatja a digitális átállást. Az Osztrák Gazdasági Kamara Távközlési és Rádiós Szakszövetsége, valamint az RTR GmbH most megkötött együttműködési megállapodása értelmében - egy külön digitalizálási alapból - 2 millió eurót különítettek el a digitális átállás elősegítésére. Mindez azt jelenti, hogy a két szervezet ügyfelenként és készülékenként 40 eurót tud felajánlani, ami nem nagy összeg, ám mégis jelentős támogatásnak mondható. A 40 euróról szóló kedvezményes kupont csak azután adják át az embereknek, hogy ha vállalják, hogy egy analóg csomagról egy HDTV-sre váltanak.

Ausztriában az ORF1 már több mint egy éve megkezdte az átállást, a műsorszolgáltató példáját hamarosan követi többek között az ARD, a ZDF, az RTL, a Sat.1 és a ProSieben is. A 40 eurós csekk beváltható a kábeltelevíziós szolgáltatónál vagy a híradástechnikai boltokban egy HDTV set-top-box vásárlásakor. Az akció idén szeptember elsejétől jövő év február 28-ig tart és összesen tizenhat műsorszolgáltató vesz részt benne, köztük vannak burgenlandi, salzburgi és amstetteni cégek. Érdekesség, hogy a legnagyobb ausztriai kábeltelevíziós szolgáltató, a UPC már korábban hasonló akciót indított, amit idén december 31-ig meghosszabbított.

Az RTR GmbH összesen 33 333 HDTV-s set-top-box készüléket szerzett be. Viszonyításul: az 1,6 millió osztrák háztartás eddig alig 100 000 HDTV-boxot vásárolt. Christian Koller, a DVB Forum szóvivője elmondta, hogy tavaly összesen 45 000 HDTV set-top-boxot adtak el, míg az idei esztendő első felében 36 400 darab készüléket értékesítettek.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Sanyix #4
    nem akar, de kell a frekvencia :)
  • gkalcso #3
    Amikor lekapcsolják 2012-ben, akkor az analóg csatornák száma egyre csökken, arra, amelyiken a hangyafocit közvetítik. Akkor a lakosság már nem digitálisan TV-ni, hanem TV-ni akar majd.
  • Dark Angel 666 #2
    azzal jobb minőségben lehet nézni a maunika sót nem tudtad ?
  • Ferrer #1
    Nem tudom, mi értelme ilyen fasságokkal zargatni a lakosságot. Mintha mindenki digitálisan akarna tévézni..