Kruza Richárd

Megjelent a Panasonic új, 85 collos plazmakijelzője

Tekintélyes mérete van a Panasonic új kijelzőjének, mégsem ez a legnagyobb. Ennek ellenére a budapesti sajtótájékoztatón bemutatott típus előnyös tulajdonságai miatt mégis kilóg a sorból.

A Panasonic bemutatta új, full HD minőségű, professzionális célra szánt hatalmas, 85 collos plazmakijelzőjét. Mérete bár tekintélyes, mégsem a legnagyobb, mivel 2006 óta kapható a 103 collos verzió is. A plazmakijelzők melletti érvek az LCD-vel szemben mind elhangzottak az előadáson: szélesebb látószög, hosszabb élettartam, jobb képminőség, nagyobb képformátum és nagyobb terhelhetőség, valamint az a tény, hogy a képernyő felülete nem kényes a külső behatásokra. Utóbbinak főleg nyilvános helyeken van szerepe, valamit abban az esetben, ha érintőképernyőről van szó, ugyanis az erre épülő alkalmazások előtt az elhangzottak szerint nagy jövő van.


A most bemutatott készülék négy darab 42 collos képernyő méretével egyezik meg. Ez a méret már elegendően nagy arra, hogy kiváltsa a prezentációkon használt projektorokat. Ilyen esetben nincs szükség a terem álmosító lesötétítésére és az előadó soha nem kerül a fény útjába. A jól eltalált 85 collos méret eddig hiányzott a Panasonic portfóliájából: 65 és 103 coll között nem volt semmi. Azon túl, hogy a csúcsmodellhez képest méretben kisebb, hasonló célokra használható. 70%-kal kisebb a súlya: "csupán" 130 kg, míg a nagyobb testvér 500 kg környékén van, amit csak hat ember tud mozgatni. A gyakorlati felhasználásban ennek bizony döntően komoly előnye van.


Az információk szerint mivel nem "consumer", hanem professzionális termékről van szó, a sorozat többi tagjához hasonlóan csúcskategóriás tulajdonságokkal rendelkezik: NeoPDP technológia, 1920x1080-as felbontás, mely a 40000:1-hez kontrasztaránynak köszönhetően realisztikus képet biztosít. Felépítésének, kivitelének minősége a "normál" típusokéhoz képest magasabb szinten van, így jobban bírja a fokozott fizikai igénybevételt. Kikapcsolás nélkül, folyamatosan működtethető, valamint lehetséges a függőleges, portré-formátum alkalmazása.

Komolyabb elektronikával rendelkezik, mely jobb képminőséget és HD-SDI jelfeldolgozást is lehetővé tesz. Van benne beégés elleni védelem, PIP (kép a képben), POP és PAP (egymás melletti képek), valamint lehetséges a heti ciklikus programozás. A készüléket olyan kiegészítőkkel is használhatjuk mint a már említett érintőképernyő, emelő és szállítórendszerek, cserélhető bemeneti panelek és Wifi kártya.

LAN terminálok is vannak az új plazmákon, mely támogatja a "LAN Control" technológiát. Ennek köszönhetően nagyobb mennyiségű kijelző esetében (pl. repülőterek, áruházak) lehetőség van a távirányításra, a kijelzők egyszeri vagy szeparált ki és bekapcsolására, és egyéb műveletekre. Amennyiben valamilyen meghibásodás történik, vagy valamilyen kár éri valamelyik kijelzőt, az emailt küld egy meghatározott helyre és értesíti a karbantartásért felelősöket. A mostani modellben három terminálpanel számára van hely, ennek köszönhetően egy készülék egyszerre több funkciót is képes ellátni. Ezen kívül támogatja a "PJLink" Control nevű ipari szabványt, amivel képes együttműködni más videoegységekkel, a hálózaton belül távirányítható, ellenőrizhető.

Ez a típus a környezetünkben lévő boltokban bizonyosan nem lesz kapható, és a katalógusokban sem fog szerepelni. Prezentációkon, áruházakban, kaszinókban, filmszínházakban és egyéb helyeken, például hirdetőtáblaként azonban biztosan talákozunk majd vele.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Zero Albedo #8
    "70%-kal kisebb a súlya: "csupán" 130 kg, míg a nagyobb testvér 500 kg környékén van..."

    Aha, tényleg, az 500 kg-tol 70%-al kisebb a 130 kg?
    És ha 150 kg lenne, akkor hány %-al lenne kisebb?
    És mi van akkor a tömegével, ha már azt a cikkíró a súly dimenziójára lefoglalta? Az mekkora lehet? 130 rendőrcsizma?

    A hozzászólók részéről elkövetett botlások rendre megbocsáthatók, na de aki pénzt kap a cikkírásért, az ne trehánykodjon, hanem dolgozzon meg érte rendesen. Abban az esetben pedig, ha a szerző nem tud egy 1 oldalas cikket kifogástalan minőségben összerakni, akkor keressen másik munkát magának, ne butítsa itt a széles néptömeget.
  • Alfa Of NS #7
    Hát nem csak az ára miatt nem fognak ezzel LAN-partikra rohangászni az emberek
  • PR0DIGY #6
    1920x1080 fps volt a cikkben, utólag javították felbontásra...
  • Szefmester #5
    biztos valami ultraspécivel.. de arról amjd abban a hírben ami azzal foglalkozik :D
  • readswift #4
    jó hangja lehet (na nem ahangszórókra gondolok)
  • Tetsuo #3
    500kg 6ember?? :DD megnezem azt a 6 informatikust, aki azt cipeli..
  • Gladiator #2
    Te valamit nagyon felreolvastal:D
  • emerte #1
    és 2millió fps-t milyen kamerával rögzítenek?