Gyurkity Péter

Nemzetközivé válhat a BBC iPlayer

Egyes elemzők szerint kizárt, hogy a BBC és a Google nem dolgozik jelenlegi kapcsolatuk további fejlesztésén, ennek részeként pedig hamarosan a nemzetközi piacon is elérhetők lennének a brit televíziós tartalmak.

A silicon.com a Screen Digest elemzői csoport egy szakértőjének véleményére alapozva ír arról, hogy a BBC az eddig kizárólag hazai földön elérhetővé tett iPlayer szolgáltatás esetleges kiterjesztésén gondolkodik. Ezen elképzelés részeként a tengerentúlon (és nyilván egyéb európai országokban) is hozzáférhetővé válna a médiaóriás hatalmas tárháza. Ehhez azonban mindenképpen le kell birkózni a még meglévő akadályokat, amelyek hátráltatják a nyitást.


A most felbukkant vélemény egyáltalán nem számít radikális gondolatnak, hiszen a két cég 2007 eleje óta szorosan együttműködik bizonyos tartalmak esetében, azóta pedig folyamatosan bukkannak fel a YouTube portálon a kiválasztott, erre megfelelőnek talált klipek és egyéb rövidebb alkotások. Magától értetődő lenne a partneri kapcsolat kibővítése, annak egy új, magasabb szintre történő emelése, ám ehhez még meglehetősen nagy akadályokon kell átlépni. Az iPlayer elérhetőségét például hátráltatja az országonként eltérő szabályozás, valamint a megfelelő engedélyek beszerzésének bonyolultsága, többek között ezért sem kapkodja el a BBC a szolgáltatás kiterjesztését.

A Google a maga részéről korábban annyit árult el, hogy a szoros kapcsolat létrejötte óta folyamatosan dolgoznak annak ápolásán, és mint egyik legrégebbi partnerükkel, számos alkalommal munkálkodtak együtt a tartalmak terjesztésének és promóciójának megkönnyítésén, valamint a bevételi források felkutatásán és azok kihasználásán. Arról azonban a felek nem hajlandók nyilatkozni, hogy mit terveznek a jövőben, bár az teljesen világos, hogy például az esetleges tengerentúli megjelenéshez a BBC America műsorát sugárzó kábelszolgáltatóknak is lesz egy-két keresetlen szavuk.

Nyilván ettől, vagyis a hagyományos televíziózásból és az online lejátszóból származó bevételek nagyságától, azok egymáshoz viszonyított arányától teszik elsődlegesen függővé a döntést, ez pedig ma még nem indokolja szükségszerűen annak meglépését.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • KillerBee #4
    Legyen igazad!
  • bakagaijin #3
    Épp azért keresték meg a guglit mert LE AKARJÁK VENNI a mostani geofiltert. Guglinak van baromsok tárhelye és sávszéle, a BBC-nek meg tartalma.
  • Szefmester #2
    nem kéne..
    van egy BBC sorozat amit meg akarok nézni.. magyarországon nem adják, torrenteken hiába van fennt ha nincs hozzá felirat.. igaz 6 évedból csak egy van 2 van fennt, az első és a 6. :D és persze itthon feliratosan ment.. a BBC oldaláról meg nem lehet leszedni és megnézni..
  • KillerBee #1
    Majd rátesznek egy jó geofiltert oszt b@szhatjuk.