Berta Sándor

Még éveket kell várni az IPTV áttörésére

A Goldmedia és az Accenture piackutató cégek elemzői egyaránt azt állítják, hogy az internetes televíziózás elterjedésére még várni kell. A megjelenést leginkább méretgazdaságossági szempontok akadályozzák.

A Goldmedia munkatársai az IPTV 2014. Üzleti modellek és előrejelzések a németországi, az osztrák és a svájci IPTV-platformok számára című dokumentumukban leszögezik, hogy ugyan az online televíziózás a közeljövőben egyre jelentősebb szerepet fog betölteni, de ez nagyban függ az alkalmazott üzleti modellektől is. Az IPTV-rendszereket jelenleg elsősorban a nagy nemzeti távközlési vállalatok fejlesztik. Közéjük tartozik a Deutsche Telekom, a Swisscom és a Telekom Austria. Ahhoz azonban, hogy egy szolgáltatás sikeres legyen, legalább 2,5 millió előfizetővel kell rendelkeznie.

A sikerhez nem csak televíziós műsorokra van szükség, hanem a szolgáltatók számára gazdaságilag vonzó üzleti modellre is. Emellett a technikai gyermekbetegségek és problémák nagyon hamar eltántoríthatják az embereket az új csomagok választásától. A kisebb cégek számára az IPTV-rendszerek bevezetése csak akkor éri meg, ha a többi szolgáltatásukról sem mondanak le. A lélektani határ ebben az esetben 250 000 előfizetőnél van.


A függőleges skálán a szükséges pénzmennyiség millió euróban, a vízszintesen az időtengely. Három esetet vizsgáltak, 2, 3 és 10 millió előfizetőt. Csak öt év után van esély a megtérülésre

"Az, hogy az internetes televíziózásba érdemes-e befektetni, nagyban függ az adott cég üzleti stratégiájától. Ezeknek a hálózatoknak a kiépítése ugyanis sok pénzbe kerül és fontos tudni, hogy az IPTV mellett jelenleg nem sok olyan szolgáltatás van, amelynek szüksége van 16 Mbits-os vagy még nagyobb sávszélességre. Ez azonban a közeljövőben változik. Ha például egy vállalat más nagy sávszélességet igénylő szolgáltatásokat is indít, máris csökkennek majd az IPTV kiépítésének költségei" - jelentette ki Mathias Birkel, a Goldmedia elemzője és IPTV-szakértője.

Az előrejelzések nem túl biztatóak, 2014-re csak a német háztartások 7,8 százalékában lesz IPTV. "Ezek a beruházások kétségtelenül a jövőben fognak kifizetődni. Az, hogy hosszú távon is bejönnek, többek között függ a hálózat nagyságától és az ártól" - tette hozzá Michael Schmid, a jelentés társszerzője.

Hasonló eredményre jutottak az IPTV áttörésével kapcsolatban az Accenture munkatársai is. A legnagyobb problémát az jelenti, hogy az emberek nem akarnak fizetni az újabb televíziós tartalmakért. Ezer felhasználó közül 470 nyilatkozott így, a 18 és 24 év közöttieknél az arány még magasabb, 71 százalékos volt.

"Különösen a fizetős szolgáltatásoknak kerülhetnek nehéz helyzetbe. A megkérdezettek egyharmada nézett az elmúlt egy évben videókat a számítógépén vagy a mobil készülékén. A válaszadók 40 százaléka közölte, hogy nem érdeklik az új megoldások. Németországban például jól működő szabadon nézhető online TV-k vannak, vagyis az IPTV-k csak akkor lehetnek sikeresek, ha jóval többet tudnak kínálni" - mondta Veit Siegenheim, az Accenture ügyvezető igazgatója.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • dyra #9
    Nekem is jóideje IPTV -m van. Elképesztő jó. Én is felveszem a müsorokat, reklámokat egyáltalán nem nézek a képminőség meg simán hozza azt amit a konkurensek. Nekem már másféle TV nem is fog kelleni. Szerintem az IPTV forradalmasítja a TV nézést. Eszméletlen sok jó szolgáltatása van.
  • hadan #8
    Wapról 1xűen http://t-hometv.hu/THomeTv/Fooldal/iptvmobilportal.aspx
    Jah amúgy nem eszik szinte semmit. Debrecen belvárosában minden 500 méterem belűl ott virít egy elosztó. S ez által 50 megás net is foghattó. HD minőségben is csak keveset eszik de az 50 megás netnél úgysem látszik meg. Am nem tudom hogy mi bajotok van a képminőséggel. Full HD tévén sem látszik semmi baj. Zoli007 szerintem menj el szemorvoshoz. Áh vagy tudom lehet hogy UPC-s tévét láttál. Nah az tényleg szar. A vevőegységben ventillátor (képzeld el éjszaka egy hálószobában).
  • bigjoe #7
    Nekem T-home Iptv-m van 8GB nettel + 100 cm fullhd Lcd Tv.
    A lényeg, hogy semmi baj a képminőséggel. Általában előre felveszek mindent igy el tudom tekerni a reklámokat...
    Szerintem nagyon király az egész..

    Uff.
  • chuky123 #6
    mobilról hogy programozod a set-top boxot?
  • Bogyi007 #5
    Mi van?!

    Tavaly december óta van ilyen szolgáltatásom a T-Homenál. Na azóta a kábelszolgáltatók nálam labdága sem rúgnak. DigiTv ne röhögtessetek már! Fater tévéjén (ami pedig 100hz-es) azon vacakabb mint az én sima mezei Trinitron képcsöves Sonymon az IPTV ha meg ott is rákapcsolom az IPTV-t a Digi ellenében.

    És még hamarabb is jön a kép vele meg a hang. Azonkívűl ha elfelejtek valamit akkor akár mobilon keresztül beprogramozom az otthoni készüléket hogy felvegye a műsorokat. A visszatekerésről és a korábban elkezdett műsor elejéről való felvételi lehetőségről meg nem is beszéltünk még.

    Ja és nálunk csak sima 8 megás vonal van kiépítve ebből eszik meg az IPTv egy csatornát használva 2-2.5 megát a sávszélből. Úgyhogy nem is eszi a netsebességet sem. Ez is kamu....
  • gezumezu #4
    Hát nem tudom, milyen képminőséget néztél? Vagy a szemeddel van baj?
    Nekem a kezdetektől van IPTV-m és hát nem is cserélném le másra.
    Még kb. egyforma képminőséget láttam a digivel, de jobbat nem.
    Én nem szoktam ide írkálni, csak olvasgatni, de ez a beszólás kiverte nálam a biztit.
    8Megás a sávszélem, és tv nézés közben is töltök, akkor is ~550kb/seccel jön le a cucc.
    Hidd el, tényleg borotva éles a kép! 82cm fullhd panán.
    És ne feledkezzünk meg a rengeteg szolgáltatásáról se. Többek között amit én szeretk, az hogy egy gombnyomással előre programozom a kedvenc műsoraimat felvételre!!! nekem ez tetszik a legjobban, ja meg akkor megyek dolgomra amikor akarok, mert megállítom, utána meg áttekerem a reklámot :)
    Ismerősöknél még a crt-tv-n is torz vacak analóg jeleket láttam!
    Szóval hidd el nekem, nagyon régóta van és nem mondanám, ha nem így lenne!!!
  • bakagaijin #3
    IPTV jó minőséghez nagy sávszél kell, több készülék/háztartás esetén még nagyobb... 24Mbit még nem tobbzódik minden végponton, még. Ráadásul az internet mint szolgáltatás kicsit fényévekkel elhúzott; a szolgáltatók még most is alapvetően jogi úton próbálják leszabályozni és visszaterelni a tv fele a népet, nem pedig szolgáltatásokkal vonzani.

    De amit nem értek, hogy mindennek mi köze van AAndersenhez? Hogy kerülnek ők a képbe? Nem igazán arról ismeretesek, hogy IPTV-s "megoldás"okat adnának el, ráadásul a CEO személyesen nyilatkozik. Mi történhetett? Ennyire nagy a baj?
  • Zoli007 #2
    IPTV ingyen se kéne. Néztem a mostani felhozatal képminőségét. No comment.
  • Sir Ny #1
    Ugyan már. Hamarabb meghalunk a sertésinfluenzától.