Gyurkity Péter

Grafikus chipek a Silicon Graphics gépeiben is

A jövőben a szerverek szegmensére koncentráló Silicon Graphics is jóval nagyobb hangsúlyt fordít a különálló grafikus vezérlők integrálására, mégpedig a GPGPU-technológiákra építve.

Az SGI vezérigazgatója még egy augusztusi blogbejegyzésben tudatta a világgal, hogy cége fontos fordulópont előtt áll. Ez akkor nem váltott ki túl nagy visszhangot, mostanra azonban egyre többen vélik felfedezni a bejegyzés jelentőségét - a GPU általános célú felhasználásával az SGI nagyot lendítene szerverei teljesítményén.

Az illetékesek elsősorban abban reménykednek, hogy a jól ismert GPU-k alkalmazásával növelhetik saját összeállításaik sebességét, mégpedig főként a párhuzamos számítások esetében, amelyek különösen jól fekszenek ezen chipeknek. Éppen ezért az eddiginél is szorosabbra fűzik kapcsolataikat az nVidia, az AMD, valamint az Intel vezetésével (ez utóbbi nyilván a Larrabee révén számíthat érdeklődésükre). A CloudRack X2 Workgroup Cluster bemutatásával a cég már jóval több opciót tesz lehetővé vásárlóinak az nVidia, illetve az AMD grafikus chipjeit illetően, a jövőben pedig még tovább bővülhet a kínálat.

A vezérigazgató indoklása szerint a GPGPU immár nemcsak a játékosoké, a technológiának bőven van létjogosultsága a profik területein is. A cégvezető joggal hivatkozik erre, hiszen ezek a megoldások már felbukkantak az olaj- és gázkutatásban, az egészségügyben használt képalkotási eljárásokban, a pénzügyi elemzésben és számos más üzleti szegmensben. A technológia alkalmazása logikus lépésnek tűnik, hiszen a meglévő eszközöket felhasználva lehet megugrasztani a szerverek teljesítményét, ám ahhoz még idő kell, hogy a platform a mainstream piacokon is elterjedjen.

A cégvezető ebben látja a következő nagy fordulópontot a szerverek szegmensében. Az Ultraviolet néven megjelenő új sorozatuk szintén támogatni fogja a GPGPU-technológiát.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • readswift #4
  na jöhetne valami nvidiás hir, röhögni akarok a dx11 fanokon
 • Sanyix #3
  ezen meg a krályszisz maxon?
 • mamo33 #2
  Ez fájt!
 • readswift #1
  mi ez a gpgpu? Shader model3 at tud ?